Balandžio mėnuo darže bei sode: kokie darbai laukia?

Nors už lango dar vyrauja nenuspėjama orų kaina, bet vis ilgiau ir ryškiau šviečianti saulė skelbia, kad artėja darbymetis. Balandis – ganėtinai intensyvus mėnuo daržininko bei sodininko kalendoriuje, tad kviečiame susipažinti su svarbiausiais šio mėnesio darbais.

Balandžio mėnesio darbai darže


Pirmas žingsnis, jei to dar nepadarėte, yra daržo plano sudarymas. Jeigu daržininkaujate jau nevienus metus, puikiai žinote, kad kiekvienais metais sodinant daržoves reikia laikytis nusistatyto sėjomainos plano (sėjomaina – augalų grupavimas ir susijusių augalų grupių auginimas, kasmet perkeliant jas į kitus žemės plotus pagal nustatytą tvarką).


Taigi pirmiausia reikia apsispręsti, kokias daržoves auginsite, o tada, atsižvelgiant į tai ką auginote pernai, daržo plote augalus išdėstyti reikia taip, kad jie augtų vis kitoje vietoje. Svarbu atsiminti, kad tos pačios šeimos augalų nederėtų toje pačioje vietoje sodinti 3–4 metus.


Taip pat šiuo metu svarbu atlikti ir visus kitus paruošiamuosius darbus (sutvarkyti inventorių, pasirūpinti trąšomis, įsigyti priemonių kovai su ligomis bei kenkėjais ir t.t.), nes šį mėnesi lauke jau yra sėjamos ankstyvosios daržovės.


Kitas svarbus darbas – dirvožemio paruošimas. Kad sulauktumėte puikaus derliaus, prieš sodinant reikia ne tik gerai parinkti augalo auginimo vietą, bet ir tinkamai pasirūpinti dirvožemiu, kad augdamos daržovės turėtų pakankamai maistinių medžiagų ir galėtų džiaugtis tinkama terpės sudėtimi. Žemę pirmiausia reikia įdirbti, t.y. sukasti, lysves paruošti sėjai arba sodinimui. Gruntą reikia praturtinti kompostu, perpuvusiu mėšlu arba durpėmis.


Balandžio mėnesį, sušilus orams, prasideda ankstyvų daržovių sėja lauke. Sėjai labai svarbu išlaukti tinkamo laiko, nes jeigu pasėjama per anksti – pasėliui gali pakenkti šalnos, o jeigu per vėlai – perdžiūvusioje dirvoje sėklos blogai sudygsta, jas labiau puola ligos ir kenkėjai. Geriausiai sodinimo laiką padiktuoja pati gamta – fenologiniai reiškiniai.

Pagal gamtos reiškinius sudarytas darbų kalendorius yra vadinamas fenologiniu.


Pagal šį kalendorių darbų grafikas yra toks: ankstyvajam šalpusniui pražydus (balandžio 3–15 dienomis), gluosniui pražydus (balandžio 11–23), žieminiams rugiams pradėjus augti (balandžio 13–25) yra sėjamos tokio daržovės, kaip: morkos, burokėliai, pastarnokai, ropės, ridikai, ridikėliai, salotos, špinatai, daugiamečiai svogūnai, daržo žirniai.


Taipogi šiuo metu sodinami tokie augalai, kaip: krienai, rabarbarai, šparagai. Paprastajai ievai sužaliavus (balandžio 25 – gegužės 8 dienomis), baltažiedei plukei pražydus (balandžio 23 – gegužės 8), gegutei užkukavus (balandžio 25 – gegužės 6), kregždėms parskridus (balandžio 24 – gegužės 9) sėjami šie augalai: petražolės, pupos, salotos, svogūnai, špinatai, pekino kopūstai, vidutinio ankstyvumo ir vėlyvumo gūžiniai kopūstai, žiediniai kopūstai, brokoliai, daržo žirniai. Taipogi ateina metas ankstyvųjų gūžinių kopūstų, brokolių, žiedinių kopūstų, porų, salotų daigų, svogūnų sėjinukų, salierų sodinimui.


Balandžio mėnesio darbai sode


Balandžio mėnesį, jei to nepadarėte kovą, dar galima nugenėti vaismedžius (obelis bei kriaušes). Reikia pašalinti sausas, aplūžusias, per tankias šakas. Svarbu tai padaryti iki pumpurų skleidimosi pradžios. Baigus genėti, genėjimo žaizdas reikia patepti sodo tepalu. Vyšnių ir trešnių genėti šiuo metu nereikia, jas geriau genėti po derliaus nuėmimo, nes tada mažiau užsikrės žievės ir medienos ligomis.


Kalbant apie kaulavaisinius vaismedžius, balandis yra tinkamiausias metas juos skiepyti ir perskiepyti.

Šį mėnesį taip pat yra išretinami per tankiai augantys serbentų krūmai bei derėję aviečių stiebai. Balandžio mėnesį galima visiškai pašalinti senus krūmus ir sodinti naujus.


Atėjus tinkamiems orams, balandį yra sodinami prikasti ar įsigyti medeliai. Geriausiai tam tinka dvimečiai sodinukai su tiesiu kamienu ir trimis gražiai į šalis išaugusiomis šakomis, vainikui suformuoti. Prieš sodinant reikia apžiūrėti šaknis, jos turi būti sveikos ir gausios.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis