Kaip persodinti eglutę šventėms pasibaigus?

Šventinis maratonas įsibėgėjo, o tai reiškia, kad greitai reikės susimąstyti, kur dėti kalėdinę eglutę. Tie, kurie pasirinko vazoninę eglutę, turi galimybe ją persodinti savo kieme ar kitame plote ir džiaugtis jos grožiu ištisus metus. Pateikiame kelis patarimus, kaip tinkamai persodinti šį kalėdinį medelį.

Ar visos kalėdinės eglutės prigyja?


Specialistai sako, kad prigyja maždaug 50 procentų eglučių. Ar persodinus medelis prigis, priklauso nuo keleto aspektų. Pirmiausia tai priklauso nuo šaknų sistemos. Jei šaknų sistema buvo pažeista persodinant eglutę į vazonėlį, net ir dedant daug pastangų, toks medelis tikriausiai neprigis.


Taip pat labai svarbus yra medelio dydis. Kuo mažesnė eglutė ir kuo didesnis jos vazonėlis, tuo daugiau šansų, kad ji prigis. Tačiau jei didelė eglė buvo sukišta į mažą vazonėlį, daug šansų, kad jos šaknys nukapotos ar kitaip pažeistos, todėl teigiamo rezultato sulaukti yra mažai šansų.


Paskutinis, bet taipogi labai svarbus momentas – eglutės priežiūra šventiniu laikotarpiu. Augalėlį reikia laikyti kuo vėsesnėje kambario vietoje, nes jis nemėgsta šilumos skleidžiančių prietaisų (radiatorių, židinių, krosnių, šildomų grindų ir pan.). Kambaryje, kuriame stovi eglutė, turi būti pakankamai drėgna, bet pačios eglutės nereikia perlaistyti, gruntas visą laiką turi būti vos drėgnas. Eglutę kartas nuo karto, jei tai leidžia žaisliukai, reikia apipurkšti vandeniu.


Shutterstock


Kada ir kaip persodinti eglutę?


Nupuošus eglutę, nereikia skubėti iškarto jos nešti į lauką. Pirmiausia yra svarbu įvertinti oro sąlygas (nesukelkite medeliui temperatūrinio streso jį išnešdami iš kambario temperatūros į minusinę lauko temperatūrą). Geriausia eglutę palaipsniui pripratinti prie vėsesnės temperatūros. Pirmiausia palaikant ją stiklintame balkone, laiptinėje, palėpėje, ar kitoje panašioje patalpoje, kurioje yra pakankamai šviesu, o oro temperatūra yra žemesnė nei kambaryje, tačiau aukštesnė nei lauke. Ten ją patariama palikti stovėti bent jau parą.


* Jeigu žiema pasitaikė šilta ir lauke laikosi pliusinė temperatūra, medelį galima iškarto sodinti kaip visus augalus rudenį. Tik labai svarbu apžiūrėti, ar stovint kambaryje nepradėjo brinkti eglutės pumpurai, jei jie tokie kaip buvę, drąsiai galim sodinti. Jei pumpurai pradėjo brinkti, augalėlį geriau palikti nešildomoje, apšviestoje patalpoje ir jį saikingai drėkinant palaukti pavasario. Pasodinus eglutę, jos šaknis reikia mulčiuoti durpėmis arba medžių žieve.


* Jeigu nenorite medelio sodinti tiesiai į gruntą, žemei neįšalus, galima iškasti vazono dydžio duobę ir vazoną su eglute įstačius į ją užpilti sausomis durpėmis. Kartas nuo karto tokį augalėlį reikia palaistyti. Sulaukus pavasario, kai temperatūra pasiekia 10 laipsnių šilumos, medelį galima išimti iš vazono ir persodinti į žemę.


* Jeigu po Kalėdų, lauke laikosi labai dideli šalčiai arba pastebėjote išbrinkusius eglutės pumpurus, visgi geriausia ją palaikyti nešildomoje, šviesioje patalpoje iki pavasario, kartas nuo karto ją palaistant.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis