Žiemos sodas: ko reikia šios žalios oazės įrengimui?

Žiemos sodas – visais metų laikais žaliuojanti oazė, kuri gali tapti puikia poilsio vieta. Toks stiklinis, į gyvenamąjį namą integruotas statinys, yra kupinas šviesos, todėl tai ne tik tinkama vieta augalams auginti, bet ir puiki vieta rytiniam kavos puodeliui ar popiečiui su knyga rankose. Tad ko reikia žiemos sodo įrengimui?

Žiemos sodo paskirtis

Pagrindinė žiemos sodo paskirtis – praplėsti gyvenamąją erdvę, susilieti su gamta ir tapti tarpine zona tarp lauko ir pastato vidaus. Tai vieta skirta augalų auginimui, kurioje pastačius suolelį ar stalą su kėdėmis, galima džiaugtis jaukiais pasisėdėjimais tiek lietingomis, tiek saulėtomis dienomis. Ypatinga žiemos sodo konstrukcija ir šildymo, vėdinimo ir apsaugos nuo perkaitimo sistemos leidžia jaustis patogiai, šiltai ir saugiai visomis dienomis.

Nors dažniausiai įsivaizduodami žiemos sodą galvojame apie didžiulę oranžeriją, praktikoje galima džiaugtis ir visai nedideliais, kompaktiško dydžio variantais. Pačios konstrukcijos dydis priklauso nuo šeimininkų poreikių bei finansinių galimybių. Šiandien yra itin populiarūs nedideli – 4 x 4 m ar 3 x 2 m bei didesni žiemos sodai. Idealus žiemos sodo aukštis – 3–5 m, jei sodas įrengiamas prie dviejų aukštų namo (per du jo aukštus), taip geriau augs augalai ir sodą bus lengviau prižiūrėti.

Taip pat svarbu paminėti, kad labai svarbi yra tinkamai parinkta žiemos sodo vieta. Visų pirma, svarbi yra kryptis: pietinėje pusėje sodas gauna didelį kiekį saulės spindulių, tačiau gali būti problematiška nuo jų apsisaugoti, o šiaurinėje pusėje sunku sulaukti saulės spindulių ir išvengti šaltų vėjų. Be krypties, taip pat reiktų įvertinti ir aplinkui esančius objektus (ar aplinkui yra kitų pastatų, medžių ir panašiai).

Shutterstock

Konstrukcija

Žiemos sodo konstrukciją sudaro tvirtinimo profiliai ir stiklo paketai. Tvirtinimo profiliai gali būti pagaminti iš medžio, plastiko, aliuminio. Lietuvoje dažniausiai yra naudojami aliuminio profiliai, nes šie yra tvirtesnis už plastiką ir atsparesni už medieną. Nors mediena irgi yra tvirta, bet ji yra mažiau atspari aplinkos veiksniams, taip pat tokio žiemos sodo kaina yra aukštesnė. Vizualiai yra galimi įvairūs sprendimai – profiliai gali būti tiesūs bei įmantrūs(pavyzdžiui: su išlankstymais arba raštais).

Kalbant apie stiklą, jis privalo būti saugus. Žiemos sodui tinkamiausias yra dvigubas stiklas – grūdintas ir laminuotas. Jis turėtų būti atsparus smūgiams, kad apsisaugoti nuo galimų susižeidimų ar nuostolių. Pats stiklas turi būti skaidrus. Stiklas su tonavimais gali būti netinkamas augalams, nes jiems reikia daug natūralios šviesos. Kadangi žiemos sode vasarą gali būti itin karšta, patariama įsirengti lauko žaliuzes.

Structum

Žiemos sodo klimatas

Kadangi žiemos sode gerai jaustis turi tiek žmonės, tiek augalai, reikia sukurti tinkamas aplinkos sąlygas. Maloniausia aplinka žmogui – kambario temperatūra ir drėgnumas (apie 20 laipsnių šilumos, 40–50 % oro drėgnumas). Tokios sąlygos yra tinkamos kambariniams augalams (o tai nemaža augalų grupė), tačiau netinka atogrąžų augalams. Jeigu norite žiemos sode auginti egzotiškus drėgnųjų atogrąžų augalus, reikia žinoti, kad jiems reikalinga šilta patalpa: 22–28 laipsniai vasarą ir ne mažiau kaip 16–18 laipsnių žiemą, santykinė oro drėgmė – 60–70 %. Taip pat šiems augalams vidurvasarį būtinas pritemdymas nuo kaitros, o rugsėjo–kovo mėnesiais yra reikalingas papildomas apšvietimas.

Kokie augalai bebūtų auginami šiame sode, kad žiemos sodas gyvas išliktų ir žiemos sezonu, reikalingas šilumos šaltinis, tam galima įsirengti grindinį šildymą arba pasistatyti krosnelę. Žiema yra vienintelis sezonas, kai patalpą reikia nuolatos šildyti, nes stiklinių sienų varža ir šilumos perdavimo koeficientas žiemos sode nėra dideli.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis