Rudeninis derlius: kaip paruošti daržoves žiemai?

Rudens pradžia – derliaus nuėmimo metas, daržininkai šiuo metu pagaliau gali įvertinti visos vasaros sunkaus darbo vaisius. Geru daržovių derliumi bus galima džiaugtis ilgai, jei tinkamai paruošite daržoves žiemai. Tad kaip reikia laikyti populiariausias daržoves per žiemą?

Bulvės

Bulvės – tikriausiai pati populiariausia daržovė, kurią valgome itin dažnai. Būtent bulvės paprastai užima didžiausią rūsio ar kitos patalpos, skirtos daržovių laikymui, plotą. Tad kaip jas laikyti?

Nukasus bulves, ateina gumbų gydomasis laikotarpis (apie 2 savaites), specialistai sako, kad šiuo laikotarpiu bulves reikia atvėsinti iki 10-12 laipsnių temperatūros. Gydomasis laikotarpis – metas, kai užgydomos derliaus nuėmimo metu padarytos žaizdos, sudaromos sąlygos visiškai subręsti gumbams bei leidžiama susiformuoti gumbo odelei. Po to, ilgojo laikymo metu, temperatūrą palaipsniui reikia mažinti iki 2-4 laipsnių. Bulvėse yra labai daug drėgmės (gumbuose yra apie 75 proc. vandens), todėl šios daržovės yra jautrios tiek aukštai temperatūrai, tiek perdaug žemai temperatūrai. Bulves reikia laikyti sausoje, tamsioje, vėsioje patalpoje, oro drėgnis turėtų būti 85–95 proc., tuomet bulvės geriau išsilaikys, mažesnė tikimybė, kad susirgs, bei mažiausia tikimybė, kad jų gumbai sudygs.

Prieš sudedant bulves į jų vietą, svarbu, kad šios būtų gerai išdžiovintos, patariama jas palikti kelias dienas atviroje, kiek pritemdytoje ir gerai vėdinamoje vietoje. Išdžiovintas bulves reikia perrinkti: išmesti ligotus ir pažeistus šakniagumbius. Specialistai sako, kad labai svarbu, kad rūsys, kuriame jos bus laikomos, būtų švarus, nes bulvių puvinių sukėlėjai laikosi įvairiuose nešvarumuose ir atliekose. Bulves rekomenduojama laikyti specialiose talpose ar dėžėse, neaukštesnėse nei 80-100 cm, kurių šonuose turi nedideles skyles, leidžiančias orui patekti į talpos vidų. Tokias talpas geriausia laikyti ant nedidelės pakylos.

Pomidorai

Pomidoras – daržovė, vaisius, uoga? Nors nuomonės, kokios rūšies tai augalas, išsiskiria, bet jis neabejotinai yra labai mylimas. Nuskynus paskutinius, dar nevisai baigusius sunokti pomidorus, reiks sunokinti. O kaip tai padaryti?

Prieš pradedant pomidorus nokinti, juos rekomenduojama pašildyti, tuomet jie nejuoduos. Pašildyti juos galima labai paprastai: 2 minutes palaikyti 60-65 laipsnių vandenyje, po to šaltame vandenyje ir nusausinti. Nokinimui labiausiai tinka 20-25 laipsnių temperatūra. Nuskynus žiedkočius, pomidorus reikia keliais sluoksniais (2-3 sluoksniais) sudėti į dėžutės.

Morkos

Morkos – itin žmogaus sveikatai naudingos daržovės, jose gausu vitaminų bei mineralų. Jų šakniavaisių išsilaikymą per žiemą lemia jų rūšis bei tai, kaip jos buvo augintos. Ilgam laikymui yra tinkamiausios vėlyvosios veislės. Morkų laikymas yra panašus į bulvių laikymą – jas reikėtų laikyti specialiose dėžėse, geriausia jei šios yra nelabai didelės (vienoje turėtų tilpti 15–18 morkų). Tinkamiausios sąlygos morkoms laikyti: 1 - 2°C laipsniai šilumos, 85-90 proc. oro drėgnumas. Prieš dedant morkas į joms skirtą laikymo vietą, jas reikia kruopščiai nuvalyti, nupjauti lapus prie pat galvutės ir 1–2 dienas padžiovinti saulėje.

Česnakai

Nuėmus česnakų derlių, būtina juos gerai apdžiovinti. Česnakai yra pradedami džiovinami lauke sąvalkose (5-10 dienų), jei prasti orai –pašiūrėse, o baigiama džiovinti sandėliuose – džiovyklose, naudojant aktyvią ventiliaciją ir oro šildytuvus. Jiems apdžiuvus, reikia nupjauti laiškus, paliekant virš ropelės žiestiebiniams 1-2 cm ilgio stiebą, o bestiebiams – 2-5 cm.

Laikymui skirtos ropelės turi būti gerai apdžiovintos, švarios, sveikos. Laikymas: česnakai gali būti laikomi šaltai arba šiltai. Česnakai yra laikomi sausoje patalpoje – atvirame inde, o drėgnoje patalpoje – uždarame inde, į kurį yra įberta druskos. Taip pat juos galima laikyti supynus į kasą (norint česnakus supinti į kasą, reikia palikti 10 cm ilgio nenupjautus laiškus).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis