Bulvių ligos bei kenkėjai – ką reikėtų žinoti?

Nesvarbu, ar turite nedidelį bulvių plotą prie nuosavo namo, ar esate didelio lauko savininkas, bulves ligos ir kolorado vabalai puola kasmet. Šiltomis ir sausomis vasaromis bulvienojus atakuoja kolorado vabalai, o vėsiomis ir drėgnomis vasaromis padidėja ligų rizika. Kviečiame plačiau susipažinti su bulvių ligomis, kenkėjais bei kovos būdais, kurie padės atsilaikyti prieš juos.

Bulvių maras


Bulvių marasPhytophthora infestant grybo sukeliama liga, beje, pravartu žinoti, kad šis grybas taip pat yra atsakingas ir už pomidorų marą, todėl rekomenduojama šių augalų nesodinti arti vienas kito. Šia liga bulvės paprastai suserga esant lietingai vasarai. Lietus, drėgmė ir temperatūros svyravimas tarp 15 - 25 laipsnių šilumos yra tobulos sąlygos šiai ligai plisti. Bulvėms užsikrėtus maru, požymius galima pastebėti po 3 - 10 dienų. Su šia liga patariama kovoti prevencinėmis priemonėmis, o pastebėjus pirmuosius ligos simptomus būtina kuo skubiau imtis aktyvių kovos priemonių, nes ši liga labai greitai plinta. Yra pažeidžiami bulvių gumbai, stiebai, lapai, šaknys. Maro simptomai yra šie: pirmieji požymiai ant lapų – netaisyklingos formos vandeningos dėmės, kurios būna nuo blyškios iki tamsiai žalios spalvos; vėliau jos greitai plečiasi ir tampa tamsiai pilkomis arba rudomis išplaukiančiomis dėmėmis; tada dėmių pakraščiuose atsiranda baltas šiek tiek pūkuotas pelėsis, lapų gyslos pajuoduoja.


Kovos su bulvių maru priemonės


Dirva ir sėklinė medžiaga. Visų pirma su bulvių maru yra kovojama profilaktinėmis priemonėmis. Renkantis sėklinę medžiagą, daržininkai dažnai jas atrenka iš jau kelis metus auginamų bulvių, tačiau patariama sėklines bulves kas kelis metus atnaujinti, nes per ilgą laiką bulvės išsigimsta bei užsikrečia virusinėmis ligomis. Kalbant apie pačią sėjimui skirtą žemę, kadangi infekcija ir kenkėjai dirvoje lieka su augalinėmis liekanomis, patariama keisti bulvių sodinimo vietą: dideliuose ūkiuose bulvės toje pačioje vietoje paprastai neauginamos 3-4 metus, o nedideliame plote stengiamasi bulves auginti tai viename daržo pakrašty, tai kitame.


Augalinių ekstraktų trąšos. Bulvių apsaugai galima pasitelkti saugų, aplinkai ir žmogui nekenksmingą būdą – augalinių ekstraktų pagrindu pagamintas trąšas. Tokios trąšos stiprina augalus ir padidina jų natūralų atsparumą ligoms. Svarbu jas naudoti augalai dar nesusirgus, reguliariai, kas 10–15 dienų. Tręšiama yra per bulvių lapus, juos nupurškiant vandens ir augalinio ekstrakto mišiniu.


Fungicidai. Bulvių apsaugai ir maro plitimui sustabdyti yra naudojami fungicidai. Kad maras neišplistų, būtina tinkamai parinkti ir naudoti sisteminio, kontaktinio arba translaminarinio veikimo fungicidus, atsižvelgiant į jų karencinį laikotarpį. Kontaktiniai fungicidai apsaugo augalą 7-10 dienų, o sisteminiai fungicidai veikia iki 14 dienų. Fungicidus patariama naudoti esant padidėjusiai maro plitimo rizikai, kai laikosi palankios meteorologinės sąlygos arba netoliese pastebėjus maro židinius (tokiu atveju net ir nesant matomų ligos požymių, bulves būtina nupurkšti pirmąjį kartą).


Shutterstock


Kolorado vabalai


Kolorado vabalai (Leptinotarsa decemlineata) – apgraužių šeimos vabalai, kurie, kaip nusako jų šeimos pavadinimas, apgraužia augalo lapus ir taip padaro nemažą žalą augalui. Šie vabzdžiai geba skraidyti. Kolorado vabalų skiriamieji bruožai: ovali kūno forma, ant antsparnių pramaišiui išsidėsčiusios rusvai geltonos ir juodos spalvos juostelės. Tai ne itin dideli vabzdžiai, jie užauga iki 16 mm. Kolorado vabalų kiaušinėliai yra ovalūs, šviesiai oranžinės spalvos, dedami vidinėje bulvės lapo pusėje. Šie bulvių kenkėjai yra aktyvesni šiltomis vasaromis, jiems palankiausia oro temperatūra yra 25 - 27 laipsniai šilumos, tada jie pradeda maitintis labai intensyviai ir gali bulvėms padaryti nemažai žalos.


Kovos su kolorado vabalais būdai


Mechaninis kovos būdas. Tiems, kurie nori pamėginti kovoti su kolorado vabalais be cheminių medžiagų, gali apsišarvuoti kantrybe ir juos tiesiog rinkti mechaniniu būdu. Tačiau šiam darbui reikia itin daug kruopštumo, rinkti reikia ne tik suaugėlius, bet ir jų kiaušinėlius, lervas (jei radote kiaušinėlių ant lapo, jį galite tiesiog pašalinti, taip nerizikuosite, kad būsite palikę kiaušinėlių). Daržininkai rekomenduoja surinktus vabalus įmesti į kibirą su muiluoti vandeniu, o po kiek laiko atsikratyti kaip visų atliekų. Šis būdas yra ganėtinai efektyvus jei bulvių daržo plotas nėra didelis.


Insekticidai. Egzistuoja kelių kategorijų insekticidai: vieni skirti profesionalams, kiti individualiam vartojimui (pastaruosius gali įsigyti ir naudoti kiekvienas). Insekticidai yra efektyvus metodas, geriausiai paveikiantis besivystančias (iki 8 mm ūgio) lervas, nes suaugusios lervos ir vabalai insekticidams yra mažiau jautrūs.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis