Nedidelė, bet svarbi pirties detalė – krosnelės akmenys: kaip išsirinkti

Pasistačius pirtį ir įsigijus krosnelę, kad būtų galima pradėti džiaugtis šios vietos teikiamais malonumais, telieka pasirūpinti vos keliomis kitomis detalėmis. Viena iš jų – pirties krosnelės akmenys. Tad ką reikia žinoti apie šią nedidelę, bet svarbią pirties detalę?

Pirtyje dažniausiai naudojamų akmenų rūšys

Pagrindinis reikalavimas, renkantis pirties krosnelės akmenis – jie turi efektyviai kaupti ir atiduoti šilumą bei neskilinėti nuo karščio ir vandens. Šiandien rinkoje galima rasti ne vieną tokių akmenų rūšį.

Vulkanito akmuo yra vienas populiariausių pirties krosneles akmenų variantų. Šis pasirinkimas labai praktiškas. Nors vulkanitas nėra išvaizdus akmuo, bet jis pasižymi ilgaamžiškumu, jis efektyviai kaupia ir atiduoda šilumą. Taip pat jį galima įsigyti už patrauklią kainą.

Žadeitas iš kitų akmenų išsiskiria savo spalva – jis yra žalsvas. Nuo šio akmens sklinda lengvas, švelnus garas, ateinantis palaipsniui ir nesukuriantis staigaus šiluminio smūgio. Deja, šie akmenys yra ganėtinai brangūs.

Muilo akmuo (talkochloritas) pasižymi geru šiluminiu laidumu. Šis akmuo akumuliuoja šilumą bei yra atsparus karščiui. Pirties ekspertai sako, kad muilo akmuo sukuria švelnų, panašų į žadeito akmens, garą.

Avietinis kvarcitas (porfyras) ir baltasis kvarcitas – pirmasis yra rausvos (avietinės) spalvos, antrasis balsvas. Šie akmenys pasižymi žemu šiluminiu pralaidumu ir dideliu tankiu. Avietinis kvarcitas ir baltasis kvarcitas kuria švelnų garą.

Juodos spalvos gabro diabazas – ilgaamžis akmuo, kuris efektyviai kaupia ir atiduoda šilumą. Jis neturi porų, kaisdamas neišskiria medžiagų.

Keraminiai akmenys. Nors keraminiai akmenys nėra iškasti, o specialiai pagaminti, jie lygiavertiškai naudojami pirties krosnelėse. Jų išskirtinės savybės – ilgaamžiškumas bei porėtumas, kuris labai gerai tinka drėgnoms pirtims.

Shutterstock

Akmenų dėliojimas, tikrinimas bei keitimas

Įsigijus labiausiai tinkamus akmenis, juos reikia tinkamai sudėlioti. Pirties krosnelėje jie yra dėliojami pagal dydį: apačioje sukraunami didžiausi akmenys, o viršuje – mažesni akmenys. Specialistai paprastai rekomenduoja metalinėms krosnelėms rinktis didesnius, kumščio dydžio akmenis, o elektrinėms krosnelėms patariama naudoti mažesnius akmenis. Akmenis svarbu išdėlioti tvarkingai, tarp jų paliekant tarpus, kad vyktų oro cirkuliacija.

Kitas svarbus su akmenis susijęs aspektas – jų tikrinimas ir keitimas. Karštis bei drėgmė, laikui bėgant, paveikia akmenis, jie pradeda trupėti. Perdegusius, išporėjusius, pradėjusius trupėti akmenis būtina pakeisti. Tokie nebetinkami akmenys priima ir atiduoda mažiau šilumos, o mažos atskilusios dalelės užkemša tarpus tarp akmenų ir stabdo oro cirkuliaciją. Taigi rekomenduojama kartą kas pusantrų metų perrinkti akmenis. Nebetinkamus akmenis reikia išmesti ir į jų vietą sudėti naujus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis