Kepsninė: kaip pasirinkti ir prižiūrėti?

Mėsos bei daržovių kepimas lauke – vienas iš vasaros malonumų, be kurio būtų sunku įsivaizduoti ilgus ir nuotaikingus pasisėdėjimus gryname ore. Tad prasidėjus maisto gaminimo ant iešmų ir grotelių sezonui, siūlome geriau susipažinti su kepsninėmis, jų pasirinkimo bei priežiūros ypatumais.

Trumpai apie kepsnines


Pats žodis kepsninė apibrėžiamas taip: kepamoji krosnelė, kuri leidžia maistą kepti virš žarijų, naudojantis iešmais ar grotelėmis. Tad kepsnine gali būti vadinama ir šašlykinė (kvadratinės formos kepimo prietaisas atviru viršumi), ir grilis (įvairų formų kepimo prietaisas su grotelėmis, neturintis dangčio). Tačiau paprastai, kalbant apie kepimo prietaisų rūšis, kepsnine yra laikomas kepimo prietaisas, kuris turi dangtį. Tuo kepsninė visiškai skiriasi nuo šašlykinės, nes dangtis iš esmės pakeičia visą kepimo technologiją: ne taip kaip šašlykinėje, kepsninėje mėsa kepama tolygiau iš visų pusių, ji išlieka sultingesnė.


Kepsninių rūšys


Dujinės kepsninės. Šios kepsninės turi tikrai ne vieną privalumą. Dujinės kepsninės yra itin patogios, nes jos greitai įkaista (užtenka palaukti vos 5-7 minutes). Kitas didelis tokių kepsninių pliusas – kepimo temperatūra, ją galima lengvai reguliuoti. Taip pat jų priežiūra ir valymas yra visai nesudėtingi.


Žinoma galima išskirti ir kelis tokių kepsninių minusas. Visų pirma, nors tai yra patogus pasirinkimas, tačiau tai nėra tikrasis barbekiu (tokiu būdu kepant maistą nėra išgaunamas dūmo kvapas). Taip pat šios krosnelės yra santykinai brangesnės, kita vertus, jų eksploatavimas yra nebrangus.


Medžio anglies kepsninės. Jeigu krosnelės įkaitimo greitis nėra prioritetas, o visas pasiruošimo ir kepimo procesas – tiesiog malonus ir skubos nereikalaujantis procesas, tradicinė medžio anglių kepsninė yra puikus pasirinkimas.

Galima rinktis malkinę kepsninę, kuri yra vienas iš universaliausių pasirinkimų: malkos ilgai išsaugo karštį, suteikdamos maistui malonų dūmo kvapą. Tačiau pačios populiariausios kepsninės yra katilo formos medžio anglies kepsninės. Jų populiarumą lėmė: mobilumas bei jų eksploatavimo nesudėtingumas.


Shutterstock


Kriterijai renkantis kepsninę


Pasirinkus kepsninės rūšį (t.y. kokiu kuru ši bus kūrenama), yra dar keli svarbūs aspektai į kuriuos derėtų atsižvelgti. Prieš perkant krosnelę, svarbu apgalvoti ar ja naudojamasi bus dažnai: jei ketinate kepti dažnai, geriau investuoti į brangesnį ir kokybiškesnį daiktą, o jei kepsite retai, galima rinktis ir pigesnį variantą.


Kitas aspektas į kurį reikia atsižvelgti renkantis kepsninę – žmonių skaičius. Žmonių skaičius lemia kepimo prietaiso dydį (paprasta – didesnėje kepsninėje galima iškepti daugiau maisto).


Taip pat svarbu atsižvelgti į kepsninės grotelės. Svarbiausias kriterijus yra medžiaga iš kurios jos pagamintos. Grotelės paprastai būna pagamintos iš nerūdijančios plieno, emaliuotos ar ketaus (būtent pastarąsias rekomenduoja specialistai, nes jos geriausiai atiduoda kaitrą, užveria poras ir taip padeda mėsą išlaikyti sultingą).


Shutterstock


Kepsninės priežiūra


Baigus naudotis kepsnine, visada reikia išvalyti pelenus, nes jei pelenai sudrėks, išvalyti kepsninę bus labai sudėtinga. Šią kepsninės priežiūros dalį paprastai palengvina šiuolaikinėse kepsninėse įrengti pelenams skirti padėklai. Taip pat pasinaudojus kepsnine reikia neužmiršti uždengti ją dangčiu, taip apsaugant ją nuo surūdijimo. Norint, kad kepsninė tarnautų kuo ilgiau, ją reikia laikyti sausoje bei švarioje vietoje.


Kepsninė ir jos vidus yra valomas ne dažniau nei kartą ar du į metus, o grotelės yra valomos dažniau. Jas rekomenduojama išvalyti kiekvieną kartą prieš ir po, naudojantis šiuo būdu: užkūrus ugnį reikia leisti grotelėms smarkiai įkaisti (ugnis nudegins riebalus, maisto ar padažo likučius), iškaitinti reikia abi grotelių puses, o tada jas reikia gerai nušveisti metaliniu šepetėliu ar kitu grotelių valymui tinkamu įrankiu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis