Darau pats: sūpynės už 69 eurus

Stalius - mėgėjas Jonas Udris su kaimynais kuria bendruomenės vaikų aikštelę, ir vienas iš būtiniausių tokios aikštelės elementų – supynės.

Supynėms pagaminti naudojamos pačios paprasčiausios, visose didesnėse ūkinių ar sodo prekių parduotuvėse parduodamos medžiagos ir detalės.

Supynių konstrukcijai reikia 5 vnt. 10 cm diametro tekintų impregnuotos medienos stulpų ir dviejų pusrąsčių po tris metrus kiekvienas. Vietoje pusrąsčių galima panaudoti 5x10 cm skerspjūvio lentas. Sujungimams naudoti 12 mm skersmens metaliniai sriegti strypai, poveržlės ir veržlės.

Pirmiausia reikia pasigaminti dvi “A raides” – sujungti du stulpus viršuje, o apačią sutvirtinti skersiniu iš pusrąsčio ar lentos. Tada, pastačius šias “A raides” vieną priešais kitą, užkelti stulpą – supynių laikiklį. Ant pastarojo svarbu nepamiršti pirma užmauti sūpuoklių laikymo žiedus. Siekiant sumažinti išilgines vibracijas ir suteikti supynėms stabilumo, “A raides” ir supynes laikantį stulpą papildomai sutvirtiname įstrižainiais skersinukais.

Du žmonės surinkti tokias supynes užtruko apie tris valandas. Buvo naundoti kampinis šlifuoklis sriegtiems strypams pjaustyti (galima naudoti ir metalo pjūkliuką), pjūklas medienai, du 19-to dydžio raktai veržlėms, elektrinis gręžtuvas su ilgu 12 mm grąžtu ir kopėčios. Laikinoms atramoms reikėtų poros 1,5 metrų ilgio lentelių.

Penki stulpai kainavo po 6,99 euro, viso – 34,95 euro. Pusrąsčiai skersiniams – 2x4,69=9,38 euro, 2 vnt. sriegto strypo M12 - 2x2,49 = 4,98 euro. Poveržlės ir veržlės – dar apie 7 eurus. Keturi žiedai su sūpuoklių kabliais – dar 12 eurų. Neskaitant pačių sūpuoklių, konstrukcija kainavo nepilnus 69 eurus. Dar apie 30 eurų gali kainuoti pačios sūpuoklės, bet jas irgi galima pasigaminti patiems iš virvės ir lentos.

Visas gamybos procesas pateiktas video filmuke.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis