Ekspertų patarimai, į ką atsižvelgti renkantis vejapjovę

Žalia, sveika, tvarkingai nupjauta veja yra tikras individualaus namo ar sodybos savininko pasididžiavimas. Atėjus šiltai, lietingai vasarai prasideda intensyvus vejapjovių naudojimo metas. Šių vejos pjovimo prietaisų pasirinkimas šiandieninėje rinkoje iš tiesų nemažas, tad paklausėme ekspertų, į ką atsižvelgti renkantis vejapjovę savo kiemui.

Vejapjovių rūšis

Vejapjovė yra populiariausias vejos pjovimo prietaisas, kurį galima rasti beveik visuose individualiuose namuose bei sodybose. Šiandien jų pasirinkimas yra itin gausus, todėl visų pirma svarbu išsiaiškinti kokios yra vejapjovių rūšys. Paprastai vejapjoves galima skirstyti į tris grupes: klasikinės vejapjovės, vejos traktoriukai bei vejapjovės robotai.

Klasikinės vejapjovės. Klasikinių vejapjovių grupė yra pati plačiausia ir jų parduodama daugiausiai. „Klasikinės vejapjovės skiriamos pagal pavaros tipą – savaeigės (vienos pavaros, fiksuotų keleto, dažniausiai trijų arba VARIO, kai pasirenkamas norimas greitis) ir stumiamos; energijos šaltinį – su vidaus degimo varikliu, su elektros tinklo varikliu ir turinčios vieną arba kelis ličio jonų akumuliatorius; funkcionalumą – tik išmetančios nupjautą žolę į šoną, mulčiuojančios, t.y. tokios, kurios nupjautą žolę paskleidžia ir palieka vejoje bei universalios, galinčios žolę surinkti į rinktuvą, išmesti į šoną ar galą bei turėti mulčiavimo galimybę; korpuso medžiagą – storos skardos, aliuminio, aukštos kokybės polimero ar paprastesnio plastiko (kiekviena iš šių medžiagų turi savų pliusų ir minusų, atsižvelgiant į konkrečias panaudojimo sąlygas, kainą bei, aišku įvaizdį, dažniausiai grįstą emocijomis)“, - apie klasikines vejapjoves pasakoja Mocevičiaus firmos „Ginalas“ vadovo pavaduotojas Eduardas Derenka.

Taigi klasikinę vejapjovę galite rinktis pagal jos tipą, energijos šaltinį, funkcionalumą bei korpuso medžiagą. Plačiau apie vejapjovių rūšis pagal jų energijos šaltinį pakomentavo Tadas Gudauskas,„UAB Husqvarna Lietuva“ rinkodaros vadovas.

Benzininės vejapjovės. Vejapjovės pasižyminčios patogumu ir modelių įvairove. „Benzininės vejapjovės, tai pats populiariausias pasirinkimas dėl plataus asortimento, patogaus naudojimo ir dažniausiai pakankamai didelės galios. Su jomis lengva manevruoti, galima pjauti net ir didesnius plotus iki 20-30 a. Jos gali būti savaeigės. Dauguma aptarnavimo centrų gerai išmano jų specifiką, todėl paprasta aptarnauti. Tačiau jos turi ir trūkumų – tai priežiūra, reikia išmanyti bendruosius priežiūros principus, kad būtų galima lengvai užvesti nenaudojus ilgesnį laiko tarpą, taip pat žinoti kokią alyvą naudoti ir didelis garso lygis“, - pasakoja ekspertas.

Elektrinės vejapjovės. Tylumu pasižyminti vejos pjovimo priemonė. „Elektrinės vejapjoves dažniausiai renkasi, kai reikia pjauti nedidelius vejos plotus iki 4-5 a. Jos dirba tyliai yra lengvos ir paprastos. Dažniausiai sunkiai remontuojamos, todėl tarnavimo laikas trumpesnis nei benzininių, aptarnauti galima tik specializuotuose serviso centruose, nes ne visi išmano elektrinių variklių specifiką. Didžiausias trūkumas – visada jus persekiojantis laidas, kuris maišo patogiai manevruoti. Todėl dažniausiai naudojamos tik mažuose sklypuose. “, - sako ekspertas

Akumuliatorinės vejapjovės. Vejapjovės sujungiančios benzininių bei elektrinių vejapjovių požymius. „Geros ir kokybiškos akumuliatorinės vejapjovės rinkoje pasirodė tik prieš keletą metų, tačiau jos apjungia benzininių ir elektrinių vejapjovių privalumus. Jos tylios lengvos ir paprastai valdomos, taip pat neturi paskui besivelkančio laido, todėl galima lengvai manevruoti. Nereikia rūpintis sudėtinga priežiūra ar sunkiu užvedimu. Jeigu renkatės vejapjovę su kokybišku ličio jonų akumuliatoriumi, kuris nėra toks jautrus priežiūrai, tada naudojimas visiškai paprastas – įkrovei akumuliatorių ir pjauni. Pasirinkus solidaus gamintojo gaminį akumuliatorius įkraunamas pakankamai greitai 25-30 minučių, o su pilnai įkrautu akumuliatoriumi, priklausomai nuo žolės, tačiau dirbti galite nuo 25 min iki 1 val. Taigi turint du akumuliatorius ramiai galima dirbti be pertraukų. O papildomas privalumas, kad tie patys akumuliatoriai gali būti naudojami ir kituose akumuliatoriniuose įrenginiuose – pjūklas, gyvatvorių žirklės ar lapų pūstuvas ar žoliapjovė“, - Pasakoja T. Gudauskas.

Stumiamos vejapjovės. Vejapjovės tinkančios mažą vejos plotą turintiems asmenims. „Cilindrinės arba stumiamos vejapjovės, skirtos pjauti labai mažiems plotams apie iki 1-2 a. Jos neturi variklio. O pjovimo funkciją atlieka cilindriniai peiliai, kurie sukasi perduodant jėgą nuo ratų. Didžiausias šios vejapjovės privalumas, tai toks pjovimo principas, kurio metu mažiausiai pažeidžiama žolė, todėl taip pjaunant ji turėtų būti sveikiausia. Kadangi nėra variklio tai priežiūra yra labai paprasta“, - teigia ekspertas.

Vejos traktoriai. Vejos traktoriai yra savaeigiai, skiriasi jų pavaros tipas – vieni turi mechaninę pavarų dėžę, kiti – hidrostatinę (automatinę). „Dauguma vejos traktoriukų turi įvairaus galingumo vidaus degimo variklį (kai kurie ir akumuliatorinę pavarą), kaip ir vejapjovės, gali būti su šoniniu žolės išmetimu, tik mulčiuojantys (bet turintys galimybę montuoti priekyje kitus darbinius priedus) bei universalūs su rinktuvu, žolės išmetimo galimybe ir mulčiavimo funkcija. Šie įrenginiai skirti didesniems vejos plotams, turi didesnio pločio nei vejapjovės darbinę įrangą“, - pasakoja Eduardas Derenka.

Vejos robotai. Vejos robotai ypač greitai populiarėjanti vejapjovių grupė. „Kaip ir robotai dulkių siurbliai, langų valymo robotai, šie įrenginiai nereikalauja asmens įsikišimo jų darbo proceso metu. Visi vejos robotai yra pritaikomi konkrečiam vejos plotui, atribojant jo darbo lauką ir įvertinant kliūtis, esančias teritorijoje. Vejos robotai turi pakrovimo įrenginį (stotelę), į kurią sugrįžta įkrauti turimą akumuliatorių. Šie robotai, priklausomai nuo gamintojo bei modelio, gali būti skirti iki 40 arų ar net didesniam plotui, turėti galimybę pjauti ir šlapią (rasotą) žolę, skirtingos talpos akumuliatorių, kas reikštų dažnesnį ar retesnį užsukimą į stotelę, galimybę sekti darbą ir keisti įrenginio parametrus išmaniajame telefone. Be išvardintų privalumų, vejos roboto prižiūrima veja tampa ypač estetiška ir sveika, kadangi šiuo atveju maksimaliai teisingai panaudojamas nupjautos žolės mulčiavimo principas“, - sako ekspertas.

Į ką atsižvelgti renkantis vejapjovę?

Renkantis vejapjovę, reikia žinoti, kokį vejos plotą pjausite, atsižvelgti į tai, kokie augalai joje auga ir kiek tarp jų yra vietos pravažiavimui. Vejos plotas tiesiogiai susijęs su įrenginio apkrova. Neteisinga būtų rinktis paprastesnę ir pigesnę vejapjovę didelio vejos ploto priežiūrai.

Reikia įvertinti ar dažnai yra planuojama vejapjove naudotis (t.y. ar pjaunama žolė bus aukšta). Taip pat apsvarstykite ar būtinas žolės rinkimas – dažnu atveju pakanka nupjautą žolę palikti vejoje, o kruopščiai prižiūrimai vejai svarbu efektyviai surinkti žolę į rinktuvą. Šį procesą įtakoja peilio formos ir vejapjovės korpuso aerodinaminė dermė (cikloninė sistema).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis