Inspektai prailgina daržininkystės sezoną

Inspektai – mažieji šiltnamiai, kuriuose daržininkystės sezoną galima atidaryti jau vasario pabaigoje arba kovo pradžioje. Inspektuose ne tik galima užsiauginti ankstyvųjų žalumynų anksčiau nei šiltnamyje, bet ir daržovėmis džiaugtis iki pat žiemos pradžios.

Ankstyva daržininkystės pradžia

Inspektas - vieta daržovių daigams, ankstyvosioms daržovėms ir gėlėms auginti. Dėl konstrukcijos ir naudojamo biokuro, inspektuose yra šilčiau nei šiltlysvėse, todėl ir derliumi juose galima pradėti džiaugtis anksčiau. Pagal eksploatacijos pradžios lai­ką inspektai skirstomi į ankstyvuosius – kovo pradžios, vidutinius – kovo antros pusės ir vėlyvuosius – balandžio pradžios. Kita ypatinga šių nedidelių, šiltnamį primenančių konstrukcijų ypatybė – jas nesudėtinga įrengti. Inspektui galima panaudoti senus langus, plytas arba medienos atliekas.

Inspekto konstrukcija

Pagal konstrukciją inspektus galima skirstyti į vienašlaičius ir dvišlaičius. Jie taip pat gali būti įleisti į žemę – stacionariniai arba viršžeminiai – kilnojamieji. Paprasčiausias variantas, kurį gali pasidaryti bet kuris daržininkas, yra į žemę įleistas, vienašlaitis inspektas. Tokį inspektą sudaro: iškasta duobė, rėmjuostė ir rėmas skirtas uždengimui. Vienašlaičio inspekto vienas kraštas turi būti aukščiau nei kitas. Rekomenduojama inspektą statyti nuolydžiu į pietus, kai pietinis kraštas paliekamas žemesnis. Aukščių skirtumas turėtų būti apie 10–15 cm. Pirmiausia inspektui yra pagamina rėmjuostė su plokščia viršutine dalimi, kad prie jos sandariai prisispaustų rėmas. Tada yra kasama pasirinkto ilgio ir pločio duobė (inspektai paprastai yra ne itin didelių matmenų), kurios gylis yra apie 50 cm. Paruošiami rėmai skirti uždengimui, jie būna stikliniai arba uždengti sintetine plėvele.

Shutterstock

Inspektų biokuras

Inspektą šildo gerai įkaitęs mėšlas ar kita energiją išskirianti medžiaga. Specialistai teigia, kad labiausiai tinka gyvulių – karvių, kiaulių ir arklių mėšlas. Biokuras turi būti tinkamai paruoštas. Jis yra ruošiamas esant ne mažesnei kaip 0 ir ne aukštesnei kaip 5 laipsnių temperatūrai. Mėšlas arba kitos organinės medžiagos yra perkratomos, kad į jį patektų daugiau oro. Sausos organinės medžiagos yra drėkinamos šiltu vandeniu, o šlapias mėšlas maišomas su puresnėmis medžiagomis: pjuvenomis, šiaudais ar kt. Tada viskas yra sukraunama į kuo aukštesnę purią krūvą, ji uždengiama polietileno plėvele ir paliekama kaisti. Netrukus šylančią medžiagą galima dėti į inspektą. Paprastai tai yra daroma, kai mėšlas įkaista iki 50–60°C temperatūros. Duobę užpildžius paruoštu mėšlu, jo sluoksnis suslegiamas ir užberiamas 12–20 cm daržo žemės arba žemės–komposto mišiniu. Po kelių dienų paruoštame inspekte galima pradėti sodinti pirmuosius augalus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis