Kaip name sukurti gerą bevielio interneto ryšį?

Norint individualiame gyvenamajame name sukurti gerą bevielio interneto ryšį neužtenka užsisakyti geriausio interneto plano iš paslaugų tiekėjo. Nemažiau svarbu pasirinkti ir tinkamą interneto maršrutizatorių. Tiesa, kai kuriais atvejais nepadės net ir jis.

Reikėtų atsižvelgti į parametrus

Informacinių technologijų specialistai tvirtina, kad „blogo“ ar „gero“ maršrutizatoriaus nėra, yra tik netinkamas konkrečiai situacijai. Renkantis maršrutizatorių reikia žinoti, kokio tipo interneto prieigą užtikrina interneto paslaugos tiekėjas. Populiariausia prieiga per klasikinę WAN tipo jungtį, tačiau vis dar yra vartotojų, kuriems interneto paslaugos tiekiamos telefono linijomis, tad jiems reikėtų rinktis ADSL tipo maršrutizatorius. Tais atvejais, kuomet naudojamasi 3G, LTE ar 4G tipo modemais, reikėtų rinktis atitinkamą maršrutizatorių su USB jungtimi, skirtą tokiai interneto prieigai. Taip pat rinkoje yra maršrutizatorių, kuriems nereikia 3G, LTE, 4G modemų, nes SIM kortelė į juos dedama tiesiogiai.

„Jeigu bus įrenginių, kurie prie maršrutizatoriaus jungiami laidu, reikia atsižvelgti į turimą interneto planą. Pavyzdžiui, tais atvejais, kai vartotojui suteikiamas didesnis nei 100 Mb/s greitis, reikėtų rinktis maršrutizatorių su 1000 Mb/s lizdais. Renkantis maršrutizatorių būtina atsižvelgti į bevielio ryšio greitį, nes tai priklauso ir nuo maršrutizatoriaus, ir nuo galutinio prijungiamo įrenginio. Net ir turint gerą interneto planą ir greičiausią maršrutizatorių, su senesniu įrenginiu jungiantis prie maršrutizatoriaus greičiausiai nepavyks išgauti pageidaujamos spartos. Tačiau gali nutikti ir atvirkščiai, nes bevielio ryšio sparta priklauso nuo to ar maršrutizatorius yra su vienu, dviem ar trimis dažniais“, - teigia bendrovės „Kilobaitas“ vadovas Evaldas Mitkevičius.

Be to, jo teigimu, didesnis jautresnių išorinių antenų kiekis užtikrina geresnį bevielio ryšio padengtumą. Įprastai geresnio funkcionalumo įrenginius galima nuolat tobulinti – keisti originalias išorines antenas jautresnėmis, tad tais atvejais, kuomet abejojama dėl padengimo, būtina atsižvelgti į šį aspektą.

Ne visada užtenka vieno maršrutizatoriaus

Tiesa, specialistai pripažįsta, kad vieno maršrutizatoriaus užtenka ne visuomet. Dauguma funkcionalesnių šiuolaikinių maršrutizatorių gali veikti ir „prieigos taško“, „kartotuvo“, „diapazono plėtintuvo ar ilgintuvo“ ar „tilto“ režimais.

„Maršrutizatorius yra kaip elektros lemputė – kiek apšviečia, tiek. Jei norisi šviesos ir kituose didelio kambario kampuose, reikia daugiau elektros lempučių. Taip pat ir su bevieliu interneto ryšiu. Jei norima sukurti bevielio interneto tinklą dideliame name, arba jei ryšių mazgas yra garaže, gali prireikti sukurti vadinamuosius „Access points“ (red. – prieigos taškus). Toks sprendimas naudojamas viešbučiuose, kur yra daug sienų, trukdančių praeiti bangoms“, - teigia bendrovės „Topo Centras“ atstovas Merūnas Lankelis.

Jo teigimu, vidutinio dydžio (120–150 kvadratinių metrų) name būtų prasminga įrengti bent du prieigos taškus: po vieną kiekviename aukšte.

„Geriausia maršrutizatorių pastatyti kaip įmanoma atviresnėje vietoje. Reikėtų vengti jo numetimo į stalčių, spintą ar kažkur tarp sienos ir televizoriaus. Bevielio signalo specifika nulemia tai, kad maršrutizarorių geriausia statyti patalpos centre. Kuomet antenos nukreiptos vertikaliai, signalas maksimaliai išsiplečia per horizontą, o antenas nuleidus, signalas sustiprėja po įrenginiu“, - sako E. Mitkevičius.

Mūrinis namas – kliūtis

Be to, renkantis maršrutizatorių reikėtų atsižvelgti ir į medžiagas, iš kurių pastatytas namas. Esą sudėtingiausia gerą bevielio interneto ryšį sukurti mūriniame name, gerokai lengviau – mediniame ar karkasiniame statinyje.

„Bevielio ryšio stiprumui įtaką turi bet kokios tiesioginės kliūtys ir kiti signalai. Prie tiesioginių kliūčių priskiriami kabinetai, kambariai, veidrodžiai, langai ar stiklai, metaliniai objektai, storos sienos ir lubos“, - sako E. Mitkevičius.

Be to, maršrutizatoriaus bevielio ryšio signalą gali slopinti kaimynų bevielio ryšio maršrutizatoriai, mikrobangų krosnelės, bevielio ryšio telefonai, „Bluetooth“ (red. – asmeninis tinklas) įrenginiai, bevielės vaikų stebėjimo stotelės. Deja, vargu, ar pavyks visiškai neultralizuoti šiuos faktorius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis