Tvenkinių augalai žiemą: kaip rūpintis, kad džiugintų pavasarį

Kaip rūpintis dekoratyviniu tvenkiniu ir jo augalais, kad pavasarį jie vėl teiktų džiaugsmą? Viena svarbiausių priežasčių, dėl kurių dalis tvenkinių tampa netinkamais naudoti – jų nepriežiūra rudenį ir žiemą.

Dažniausiai pasitaikantis dirbtinių tvenkinių tipas – dekoratyviniais tikslais iškastas kelių lygių tvenkinys (gali būti ir specialia plėvele dengtu dugnu). Tokiame tvenkinyje sodinami skirtingų tipų augalai. Dauguma žmonių stokoja informacijos apie tai, kaip elgtis su augalais rudenį, nežino, jog iš tvenkinio būtina pašalinti organines liekanas, nes paliktos jos pūva ir užteršia vandenį. Bet tvenkinio, kuriamen paliekamos žiemoti žuvys ir augalai, prieš žiemą valyti nereikia. Žuvims geriau peržiemoti, kai yra nusėdęs dumblas, į kurį gali įsirausti.

Jeigu šalia tvenkinio auga medžiai, rekomenduojama juos uždengti tinklu, kad į vandenį neprikristų lapų. Jeigu krante auga pušys, jas reikia apkarpyti taip, kad spygliai neliestų vandens, nes pušys yra labai rūgščios ir pakeičia vandens kokybę. Nuo vandens paviršiaus reikia grėbti įkritusius lapus ir pašalinti vienmečius augalus. Švendrus ir kitus pakrantės augalus reikia trumpai apkarpyti, kad virš vandens kyšotų vos keli centimetrai.

Skaitykite plačiau:
Rūpinamės kūdra prieš žiemą: ką reikia žinoti apie žuvis
Rūpinamės kūdra prieš žiemą: ką reikia žinoti apie augalus

Tvenkinys užšąla apie 40 cm. Tokiame gylyje augalų jokiu būdu palikti negalima, nes jie užšals. Geriausia terpė žiemoti vandens augalams – tvenkinio gelmė. Į krepšius skirtinguose tvenkinio vandens lygiuose susodintus augalus reikia surinkti ir panardinti visus į maždaug 1 m gylį.

Ten augalams žiemoti geriausia. Jeigu tvenkinys nėra toks gilus, galima augalus perkelti į kitą natūralų tvenkinį arba į vandens statinę rūsyje.

Vandens paviršiuje plūduriuojantys augalai suformuoja žiemojančius pumpurus, kurie prieš žiemą nugrimzta į dugną. Po keletą tokių kiekvieno augalo pumpurų vertėtų įdėti į stiklainį ir per žiemą laikyti rūsyje. Pavasarį jie išleis daigus ir įmesti į tvenkinį užaugs greičiau nei tie, kurie žiemojo dugne. Tai labai svarbu pavasarį kovojant su dumbliais. Žiemai būtina tvenkinyje palikti augalus, kurie prisotina vandenį deguonimi.

Konsultavo Vandens ir pakrančių augalų ūkio savininkė Aleksandra Michaliova.

www.vandenstelkiniai.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis