Keičiame langus žiemą: į ką atsižvelgti?

Nesandarūs langai gali praleisti net iki 40 proc. būsto šilumos. Tai itin aktualu šąlant orams, kai iš lauko į namus ima veržtis šaltas oras ir drėgmė. Ar galima senuosius langus naujais keisti žiemą? Į ką atkreipti dėmesį renkantis patvarius ir sandarius plastikinius langus?

Šaltojo sezono baimintis nereikėtų

Langų montavimui naudojamos izoliacinės putos, priklausomai nuo rūšies, kokybiškai stingsta ne žemesnėje nei -5 arba -15 laipsnių temperatūroje. Todėl, techniniu požiūriu, langų montavimo darbai sėkmingai gali vykti, kai termometro stulpelis nukrenta žemiau 0 ͦC. Pasak „Baltijos Langų Sistemos“ vadovo Mindaugo Mandeikos, šaltesnis sezonas leidžia greičiau pastebėti langų gamybos ar montavimo broką.

„Jei gamintojas siūlo energetiškai neefektyvius plastikinius langus ar montuotojas savo darbą atlieka ne taip, kaip turėtų atlikti, iš lauko plūstantis vėjas ar tam tikrose vietose susikaupęs kondensatas iškart parodo visus brokus ir trūkumus. Tokiu atveju užsakovas gali ir turi reikalauti visų klaidų ištaisymo“, - aiškina M. Mandeika.

Svarbus ne tik stiklas

Du pagrindiniai elementai, nuo kurių priklauso šilumos varža ir garso izoliacija, yra profilis (rėmas) ir stiklo paketas. Plastikinio lango profilis skirstomas į uždaras erdves. Jose esantis oras stabdo šalčio skverbimąsi. Šios konstrukcijos vadinamos kameromis, kurių skaičius turi stiprią įtaką lango šiluminėms savybėms. Dabartinės technologijos leidžia langų profilius gaminti su 3, 4, 5, 6 ar 8 oro kameromis. Optimalus pasirinkimas įprastai yra 5 kamerų profilis.

Didžiąją dalį lango sudaro stiklas, kurio energetinis efektyvumas priklauso nuo šilumos perdavimo koeficiento (Uw). Šis rodiklis susijęs su lango gamyboje naudojamais stiklo paketais. Stiklo paketai būna sudaryti iš dviejų ar trijų hermetiškų stiklų, kurių tarpai pripildomi sauso oro arba argono dujų. Priklausomai nuo stiklo paketo storio ir stiklų išdėstymo šilumos perdavimo koeficientas gali svyruoti tarp 1,5 (žemiausias efektyvumas) ir 0,7 (didžiausias efektyvumas). Rekomenduojama rinktis ne didesnio nei 1,1 koeficiento stiklo paketus.

Kuo svarbūs varstymo mechanizmai?

Net ir didžiausio energetinio efektyvumo langai su optimaliu profilio kamerų skaičiumi nesulaikys šilumos, jei šaltas oras veršis per jų tarpus. Langų sandarumas ir kartu stabilumas stipriai priklauso nuo apkaustų – mechanizmų reguliuojančių kokybišką langų varstymą.

Renkantis plastikinių langų apkaustus, vertėtų atsižvelgti į esamas apkaustų reguliavimo galimybes, apatinio vyrio prispaudimo lygio reguliavimą, mikroventiliacijos priedus, klaidingo rankenos pasukimo apsaugą.

Patariama konsultuotis

Specialistai rekomenduoja prieš užsisakant langus konsultuotis ne su viena langus siūlančia įmone ir pasidomėti, ar įmonė pati gamina siūlomus produktus. „Esminis skirtumas tarp langų gamintojo ir perpardavinėtojo tas, jog perpardavinėtojas neprisiima atsakomybės už gaminio kokybę ar gamybos broką. Tai lemia, kad po dviejų ar trijų metų langų varstymo ir šilumos sulaikymo funkcijos ima strigti“ - teigia pašnekovas.

Įprastai langams turi būti suteikiama ne mažiau nei 5 metų garantija. Langų funkcionalumą ir patvarumą parodo atvėrimo-užvėrimo ciklų skaičius, kuris turėtų siekti 100 000 ciklų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis