Kaip praktiškai panaudoti seną stogų dangą?

Jei pakeitėte seną stogo dangą nauja ir atliko vadinamųjų statybinių atliekų, tai neretai tampa mažyte problema. Tiek dangos, kiek reikia vieno namo stogui daugeliui išmesti lyg ir gaila, tad ji neretai dūla sukrauta sklypo kampe. Tačiau jeigu jau taip nutiko, galbūt galima ją panaudoti kur nors kitur?

Čerpės. Čerpių stogai laikomi vienais ilgaamžiškiausių, todėl tokių stogų keisti nereikia gana ilgai. Kita vertus, jei atėjo laikas tai padaryti, gausite pluoštą senų čerpių. Gera žinia ta, kad ši danga tokia patikima, kad gerai išsilaikiusias čerpes galite panaudoti ir dar kartą dengiant kitus pastatus.

Pirmiausia reikėtų gerai apžiūrėti turimas čerpes įvertinti jų tvirtumą ir estetinę būklę. Žinoma, nauja danga yra pati geriausia, tačiau net ir senos čerpės gali laikyti ant mažesnių pastatų stogų ir suteikti jiems savitą išvaizdą. Tiesa, senoms čerpėmis bet kokia oficiali gamintojo garantija bus seniausiai pasibaigusi, todėl geriausia tokiomis čerpėmis dengti pagalbinius pastatus, pavėsines ir panašaus tipo pastatus.

Senos čerpės yra pigesnės nei naujos ir šalyje egzistuoja netgi nedidelis bet daugiau mažiau pastovus tokios dangos poreikis - bent jau tiek galima spręsti iš skelbimų. Pasižvalgykite, ir galbūt rasite kam parduoti savo dangą.

Jei nenorite dengti stogų, vandens nebijančios ilgaamžės čerpės pravers ir buityje, tiesa, daugiau dekoratyviniais tikslais – jas galite dažyti ir dekoruoti, panaudoti gėlyno ar kito daržo ploto aptvėrimui.

Šiferis. Šiferis, turintis savyje asbesto, uždraustas dar 2005 metais, tačiau beveik neabejotinai visi seni šiferio stogai dar turės savyje šios kenksmingos medžiagos. Be to, nedidelė dalis žmonių net ir naujos dangos įsigydavo per skelbimus, pirkdami neaiškios kilmės iš Rytų šalių atvežtus gaminius. Bet kokiu atveju, asbestinio šiferio nepatartina naudoti kur nors kitur – toks šiferis turėtų keliauti į statybinių atliekų aikšteles.

Ardyti tokį stogą geriausia patikėti tai išmanantiems ir turintiems galimybę po nurinkimo saugiau tokį šiferį nugabenti į atliekų surinkimo aikštelę. Jei visgi nutarsite ardyti tokį stogą patys, būtina į tai pažiūrėti rimtai ir laikytis visų saugumo reikalavimų. Būtinai sudrėkinkite dangą, kad nekiltų dulkių ir dėvėkite respiratorius su 3 P filtrais, avėkite batus, nuo kurių būtų galima lengvai pašalinti taršą. Venkite bet kokio dangos trupinimo, o nukeltus lakštus geriausia izoliuoti nuo aplinkos poveikio - teigiama, kad būdamas sumontuotas ant stogo toks šiferis kenkia mažiau nei sukrautas.

Jei atliko naujoviško, beasbestinio, saugaus šiferio, tokia danga taip pat gali būti naudojama sode – aptvėrimui, uždengimui, kadangi ji pakankamai tvirta ir atspari, naudojama ir lysvių formavimui, jų apsaugai nuo vandens ir kitiems darbams.

Metaliniai stogai. Stogo skarda yra vertinga medžiaga, praverčiantis nedideliems buities darbams, tarkime, jeigu reikia ką nors sandarinti. Tuo atveju, jeigu nesate labai patyrę ar tiesiog nenorite vargti su skardine danga, ją galite mėginti atiduoti į metalo supirkimo punktą. Atsižvelkite į jos storį – kai kurie supirkimo punktai superka skardą iki tam tikro storio. Taip pat galite (priklausomai nuo dangos būklės) pamėginti apdengti mažesnius pagalbinius pastatus, pavėsines ar panašios paskirties statinius.

Natūralios stogo dangos. Šiaudų, nendriniai ir mediniai (skiedrų arba gontų) stogai yra vertinami kaip ekologiškas (nors ir brangus) pasirinkimas. Tokie stogai be remonto gali tarnauti apie 3-4 dešimtmečius, vėliau prireiks tokį stogą keisti. Dėka savo ekologiškumo ir medžiagų ypatybių, tokios dangos gana lengvai sunaudojamos. Galite mėginti daryti viską, ką galima daryti su augalinės kilmės medžiagomis – galima kompostuoti, netgi sukūrenti seną, neatnaujintą dangą. Medinius gontus, jei leidžia jų būklė, panaudoti smulkiems medienos darbams.

Tiesa, čia reikėtų atkreipti dėmesį į stogo dengimo skirtumus. Natūralūs skiedriniai stogai nėra dengiami jokiomis papildomomis medžiagomis, todėl vienaip ar kitaip yra tinkami antriniam naudojimui. Nendriniai stogai yra purškiami impregnantais, saugančiais nuo užsidegimo. Tiesa, tokių impregnantų poveikis po kurio laiko nustoja veikti ir eksploatuojant stogą, juos reikia išpurkšti pakartotinai. Atsakingi šiaudinių stogų dengėjai deklaruoja, kad naudojami impregnantai yra ekologiški, tačiau nepakenks pasidomėti konkrečiais naudojamais pavadinimais ir jų gamintojų sertifikatais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis