Plieninė stogo danga: kodėl ji tampa vis populiaresnė?

Plieninė stogo danga pastaraisiais metais tapo populiariausiu sprendimu dengiant naujo ar rekonstruojamo namo stogą. Nors iš pažiūros atrodo, kad uždengti namo stogą plienine stogo danga gana paprasta, specialistai pataria neapsigauti – tam reikia skirti pakankamai dėmesio ir renkantis konkretų gaminį, ir atliekant darbus.

Priedai parodo kokybę

Rinkoje gausu įvairiausių gamintojų ir tipų plieninių stogo dangų. Nusprendę dengti stogą plienine stogo danga vis dar per mažai dėmesio kreipia į technines detales: sprendimą labiausiai lemia kaina, kartais pasidomima ir garantija.

„Perkant plieninę stogo dangą reikia turėti omenyje, kad kaina ir kokybė turi tiesioginį ryšį. Kuo pigesnį daiktą pirksite, tuo greičiau ir labiau nusivilsite. Prastesnės kokybės stogo danga laikui bėgant praranda spalvą netolygiai, plėmuojasi. Tuo tarpu geros kokybės dangos spalva laikosi ne tik ilgiau, bet ir laikui bėgant tik pamažu šviesėja, todėl atrodo žymiai estetiškiau negu pigesnė danga“, – teigia bendrovės „Vidara“ atstovas Rimas Brazinskas.

Tiesa, perkant dangą spręsti apie jos kokybę techniniu požiūriu nėra taip paprasta. Dangos kokybę paprasčiausia įvertinti pagal papildomus elementus. Jie geriausiai parodo, iš kokios skardos padaryta danga. Kita vertus, svarbu atkreipti dėmesį į lakštų polimerines savybes.

„Poliesteriu dengti plieno lakštai yra pigesni, tačiau tikėtina, kad dar dengiant stogą pasižeis, nes jie nėra labai atsparūs. O pažeidus stogo dangą gausime tokį patį rezultatą kaip ir giliai įrėžus automobilio skardą – ji tiesiog ima rūdyti. „Pural“ tipo danga yra kur kas atsparesnė mechaniniams pažeidimams“, – teigia bendrovės „RDV stogai“ komercijos direktorius Rimvydas Paulauskas.

Taip pat yra ir su „Pural“ tipo matine danga. Specialistų teigimu, techniniu požiūriu didelio skirtumo nėra – tiesiog vienas paviršius blizgus, o kitas matinis. Beje, gajus mitas, kad plieninę stogo dangą esant reikalui galima perdažyti. Specialistai teigia, kad tokia praktika nėra tinkama.

Rekomenduoja nepasitikėti projektais

Nors kai kurie pardavėjai siūlo plieninę stogo dangą užsakyti internetu, specialistai pataria nerizikuoti. Geriausiu atveju nusiuntus projektą pardavėjui galima paprašyti preliminarios samatos, tačiau pagal projektą užsakyti plieninės stogo dangos nepatartina.

„Projekte numatytas ir realiai padarytas stogas labai dažnai turi kitokius išmatavimus, o lygi plieninė stogo danga labai gerai parodo visus konstrukcijų brokus. Teko matyti stogą, kur šlaitų ilgiai skyrėsi 15-20 centimetrų. Tokiam stogui užsakius plieninę dangą pagal projektą, savininkas būtų patyręs didžiulius nuostolius“, – sako R. Brazinskas.

Jo teigimu, pagal projektą galima užsakyti nebent čerpes ar šiferio lapus, nes tokiu atveju stogo danga dėliojama iš nedidelių dalių, kurių pritrūkus galima nusipirkti.

„Niekada neužsakome plieninės stogo dangos pagal projektą, nes ją daro individualiai pagal užsakymą. Jei stogas realybėje pasirodys esąs ilgesnis nei projekte, kils daug problemų, bandant tą trūkumą ištaisyti. Geriau jau iš karto kviesti specialistą, kad šis atvažiuotų ir išsimatuotų“, – teigia R. Paulauskas.

Geriausia specialistą kviesti tuomet, kai stogas būna padengtas plėvele ir sulotuotas. Esą nieko blogo neatsitiks, jei laukiant dangos plėvelė kelias savaites pastovės po atviru dangumi.

Auksarankiai pasidaro patys

Plieninė stogo danga dėkinga tuo, kad nagingesni šeimininkai stogą gali užsidengti ir patys. Tiesa, prieš darant reikia pasidomėti technologija.

„Kartais tenka matyti, kokių nesamonių pridaro pritingintys pasidomėti savamoksliai meistrai. Pavyzdžiui, kažkur nugirdę sulotuoja stogą taip, kad tarpai tarp luotų būtų 35 centimetrai, nors iš tiesų toks atstumas turi būti tarp luotų centrų. Būna, kad ir plėvelę netokią uždeda ir tuomet turi problemų su kondensatu ir pelėsiu“, – pasakoja R. Paulauskas.

Dengiant stogą plienine stogo danga sudėtingiausi du momentai: skardos karpymas ir jos užkėlimas ant stogo. Dažnai nepatyrę meistrai karpydami pažeidžia skardos paviršių ir ši praranda atsparumą aplinkos poveikiui. Dažni pažeidimai ir bandant užkelti lakštus ant stogo – tam reikia bent dviejų žmonių. Be to, norint apsaugoti dangą nuo mechaninių pažeidimų derėtų avėti guminius batus.

Visgi net jei pavyko užsidengti namo stogą apskardinimą nederėtų labai džiūgauti – tai lengvoji dalis. Stogo apskardinimą patariama palikti profesionalams.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis