Piktžolių naikinimas tuo, ką turime po ranka

Sutaupykite ir pasakykite NE nekviestiems sodo svečiams. Niekas taip neerzina, kaip neprašyti svečiai – piktžolės, kurios nustelbia jūsų augalus ir pasisavina visas reikalingas mineralines medžiagas. Tačiau nėra būtina pirkti brangias priemones, kurios išnaikins nepageidaujamas žoles – šią invaziją galima sustabdyti ir paprastomis priemonėmis. Ir neteisūs tie, kurie sako, jog būtinai reikės kauptuko ir panašių įrankių. Pristatome 7 būdus, kaip kitaip atsisveikinti su piktžolėmis.

1. Laikraštis. Laikraštis uždengia dirvožemį nuo saulės ir deguonies, todėl neleidžia išdygti bei išsikeroti piktžolėms. Užklokite dirvą maždaug 10 laikraščio lapų storio sluoksniu, sušlapinkite, kad sluoksnis priliptų prie žemės, užberkite mulčiu. Jei piktžolės pradeda augti mulčio sluoksnyje, sluoksniuokite kitą sluoksnį – laikraštis, mulčias, laikraštis, mulčias – kaip gaminant lazaniją. Piktžolės pasiduos, o yranti „lazanija“ prisotins dirvožemį.

2. Senos dušo užuolaidos ar kilimų pavyzdžių gabaliukai. Suklokite juos sodo takeliuose ar tarp lysvių, užberkite mulčiumi. Piktžolėse praras galimybę iškelti į dienos šviesą savo nenuolankias galvas.

3. Kukurūzų giltimo miltai. Jie stabdo sėklų skilimą. Šie miltai neleis sudygti piktžolėms, jei barstysite juos tarp jau sudygusių reikalingųjų sodo augalų. Nuėmę derlių, taip pat pabarstykite – taip sustabdysite vėlyvojo sezono piktžoles.

4. Actas. Penkių procentų acto tirpalas yra pakankamas džioviklis – jis išgarins gyvybę iš piktžolių. Veiksmingiausias jauniems augalams, kurių šaknys nėra pilnai susiformavusios, bei augalams vaškiniais lapais, pvz. usnims. Prieš naudodami actą, įsitikinkite, jog uždengėte reikiamus augalus – actas visgi yra žudikas. Purkškite tiesiai ant piktžolių, ir šiukštu neaptaškykite savo mylimų augalų! Patarimas: pradūrę skylutę butelio kamštelyje, pataikysite užpurkšti tiesiai ant piktžolių.

5. Degtinė. Ar degtinė nugirdo piktžoles, ar jas numarina, sunku spręsti. Bet faktas, kad 30 ml. degtinės, sumaišytos su 2 puodeliais vandens bei keliais indų ploviklio lašais, numarins piktžoles – tikras. Šis metodas nepaveiks pavėsyje augančių piktžolių. Saugokitės – neužpurkškite ant savo auginamų augalų.

6. Muilas. Riebalai, esantys muile, naikina vaškuotus, plaukuotus lapus, todėl įlašinkite kelis lašus indų ploviklio į acto ar degtinės mišinį. Purkškite. Muilas palieka žymę ant lapų – blizgesį, todėl vėliau puikiai atskirsite, kur jau purškėte, o kur dar ne.

7. Verdantis vanduo. Tuo metu, kol pasigamintas tirpalas veikia, pasidarykite sau arbatos ar kavos puodelį – jūs to nusipelnėte. Užvirinkite pilną arbatinuką, o likusį vandenį iš arbatinuko pilkite ant piktžolių. Karštas vanduo sunaikins piktžoles. Šis metodas ypatingai tinka, kai norima išnaikinti piktžoles ant takelių bei tarp tako plytelių – kol nubėgs vanduo, praauš, tad tuo pačiu ir palaistysite šalia tako auginamus augalus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis