Priežastys, kodėl reikia kompostuoti

Svarstote, ar verta pradėti kompostuoti? Jeigu Jus atbaido gandai, kad kompostas pritraukia graužikus ar skleidžia nemalonų kvapą, pats metas juos pamiršti ir pasikliauti šiais patarimais.

1. Tai visai paprasta. Ar daug laiko ir pastangų sugaištate išmesdami šiukšles? Viso labo kelias sekundes kiekvieną savaitę. Štai kaip paprasta kompostuoti – tiesiog viena ranka pakeliate šiukšliadėžės dangtį ir paleidžiate į šiukšliadėžę tai, ką turite kitoje rankoje (oi, buvo paprasta!). Jeigu jūs sugebate vienu metu eiti ir kramtyti gumą (net jei ir nesugebate), jūs sugebėsite kompostuoti.

2. Labai pigu. Daryti kompostą beveik nieko nekainuoja, nebent reikės šiek tiek investuoti į komposto kibirą ar dėžę. Tiesą sakant, jeigu jūs esate sodininkas arba tiesiog turite kažkiek žemės, komposto krūva gali padėti sutaupyti – sumažės išlaidų trąšoms ir sodo/daržo atliekų išvežimui. Taip pat kompostavimas stipriai sumažins jūsų buitinių šiukšlių kiekį – galbūt pavyks sumažinti išlaidas už komunalinį šiukšlių išvežimą. Susiję straipsniai: Kaip kompostuoti ir kas tinka kompostavimui (4) Rudens lapai: šiukšlės ar turtas? (6)

3. Komposto dėžė atrodo stilingai. Nelabai mėgstu pirkti aksesuarus virtuvei – ar išvis ką nors pirkti – bet man visai patinka nauji, stilingi, dizainerių kurti komposto dėžių modeliai. Daugumoje jų būna iškart įmontuoti medžio anglies filtrai, todėl joks svogūno ar česnako kvapas neištrūks iš dėžės. Ryškiai raudonos, metalinių atspalvių ar baltos kaip sniegas – jos papuoš bet kokios nuobodžios virtuvės interjerą.

4. Kompostas – sveiko ir klestinčio sodo šaltinis. Tikrai nerasite geresnių trąšų nei kompostas. Jis atpalaiduoja molinį dirvožemį, o smėlingai dirvai padeda išlaikyti drėgmę. Komposte ne tik nėra naftos turinčių sudedamųjų dalių (kaip daugumoje parduotuvėse parduodamų trąšų), jis taip pat gali sumažinti ligų ir kenkėjų skaičių. Kompostu tręšiami sodai ir daržai duoda gausesnį sveikesnių vaisių ir daržovių derlių, juose vešliau auga gėlės ir kita augmenija.

5. Kompostavimas yra naudingas planetai. Sąvartynuose nuolat mažėja vietos, atliekų užkasama vis daugiau, ir kaip aplinkos apsaugos agentūra teigia, iš visų atliekų Jungtinėse Valstijose maždaug 25% - sodo atliekos ir maisto likučiai. Tai sudaro maždaug 60 milijonų tonų per metus! Užuot stebėję pilnėjantį sąvartyną savo apylinkėse ir mokėję vis didesnį mokestį už jo išlaikymą ir valdymą, pabandykite kompostuoti.

6. Jūs galite kompostuoti, netgi jei neturite sodo/daržo/kiemo. Neturite savos žemės? Jokių problemų. Kompostą galite panaudoti netgi kambarinėms gėlėms tręšti.

7. Nėra kvapo – nėra kenkėjų. Gandas, kad kompostas pritraukia peles, vabzdžius ar kitus kenkėjus, yra melas. Tik blogai paruoštas kompostas skleidžia blogus kvapus ar pritraukia parazitus. Kompostuokite teisingai – nemeskite į krūvą pieno ir mėsos produktų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis