Kaip formuoti aplinką, kai norisi privatumo

Kartais norisi pasimėgauti vienatve savo sode, todėl galinį kiemą tenka formuoti taip, kad jis užstotų nuo kaimynų ir nuo gatvės. Panaudoję tam natūralias ir dirbtines struktūras, galėsite aptverti savo erdvę ir mėgautis nuošalumu.

Jei norite greitai atsitverti ir mėgautis nuošalumu, tam puikiai tiks tvora. Galite rinktis aukštą tvorą, kuri suteiks visišką nuošalumą, arba žemesnę tvorą, pro kurią galima šiek tiek matyti, tačiau ji suteikia ir nuošalumo. Tvorą galite rinktis medinę, akmeninę ar mūrinę ar plastikinę. Prie jos galite pasodinti visžalius ar lapuočius medžius, krūmus ir daugiamečius augalus.

Apie tvoras rašėme čia: Taisyklės, kurias būtina žinoti susiruošus tverti tvorą

Tačiau jei nesate tvorų entuziastai ir jums labiau prie širdies augalija, galite pasirinkti gyvatvorę. Atsitvėrimui nuo kaimynų tiks aukštesnės gyvatvorės. Žemesni krūmai ir kiti augalai paprastai naudojami sukurti pertvaras pačiame sklype. Tiesa, nepamirškite sveikos nuovokos antraip savo privatumą teks ginti ne nuo praeivių ar smalsių kaimynų, tačiau nuo atsakingų institucijų.

Daugiau skaitykite: Kokiu atstumu nuo kaimyno sklypo turi būti sodinami medžiai ir gyvatvorės

Konstrukcinės ar augalų užtvaros kartais reikalingos atsitverti ne nuo kaimynų ar smalsių praeivių, o nuo triukšmo iš gatvės. Galbūt gyvenate prie judraus kelio ar tiesiog tas kelias ruošiamas tapti judresniu - tvora ar gyvatvorė bėdos neišspręs, tačiau aukštesni medžiai šiek tiek sumažins nuo gatvės sklindantį triukšmą.

Fotolia nuotr.

Aukštoms augalų užtvaroms gerai tinka visžaliai augalai. Jie užstos jūsų sklypą ir žiemą, skirtingai nei lapuočiai, kurie rudenį numes lapus. Iš lietuviškuose kiemuose auginamų augalų tam geriausiai tinka eglės, (paprastoji - Picea abies) kalninė pušis (Pinus mugo) ir įvairios tujos (pvz, vakarinė tuja (Thuja occidentalis) ir įvairios jos veislės. Kartais pasitaiko gyvatvorių ir užtvarų formuojamų iš europinio maumdedžio (Larix decidua), tačiau prisiminkime, kad žiemą jis meta spyglius. Visus šiuos augalus reikėtų anksti pradėti formuoti, kadangi auga jie greitai.

Fotolia nuotr.

Jeigu norisi spalvų ir esate pasirengę žiemai šiek tiek atverti erdvės, gana dideli gali užaugti ir putinas, alyvos, gudobelės, įvairūs vaismedžiai. Jei įrengsite atramas, puikia siena gali vijokliniai augalai, tokie kaip raganės (Clematis), gebenės (Hedera), kiniės visterijos (Wisteria sinensis), hortenzijos (Hydrangea) kuri nors iš Lietuvoje augančių vynuogių rūšių ir kiti ant atramų augantys augalai. Minėtų augalų ir medžių privalumas lyginant su visžaliais yra tas, kad jie ne tik pridės spalvingumo jūsų užtvarai, tačiau gali būti ir naudingi. Perimetrą apsodinus vaismedžių juosta, vasarą ir rudenį galėsite skinti derlių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis