Skaitytojo klausimas: šalia mano sklypo statoma malkinė, ar reikia mano sutikimo?

Skaitytojas Martynas į mus kreipiasi su problema - besiribojančiame sklype kaimynas stato malkinę. Skaitytojas mano, kad statinio metamas šešėlis gali turėti įtakos šalia augančiam derliui, todėl teiraujasi, ką būtų galima padaryti. Kreipėmės į Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto departamento Projektavimo, statybos produktų ir proceso normavimo skyriaus vyriausiąją specialistę Virginiją Šiaudinytę.

Klausimas: „Turiu sodą, kaimynas prie pat sklypo ribos 80 cm atstumu stato malkinę (be pamatų), tad noriu paklausti, koks turi būti atstumas nuo sklypo ribos, nes susidarys šešėliai, kurie kris ant mūsų sklypo ir tai gali paveikti derlių. Su mumis niekas nederinta, dėl to norėčiau sužinoti, ką reikia žinoti ir kur galima kreiptis šiuo klausimu.

Atsakymas: „Pagal Sodininkų bendrijų įstatymo 6 str. 4 d. sodo sklype statiniai statomi laikantis šių reikalavimų: pastatai turi būti statomi ne mažesniu kaip 3 m atstumu nuo sklypo ribos, inžineriniai statiniai (išskyrus tvoras) – ne mažesniu kaip 1 m atstumu nuo sklypo ribos, tačiau visais atvejais – kad jie nedarytų žalos kaimyninio sklypo naudotojui.

Mažesniu atstumu statiniai gali būti statomi turint rašytinį kaimyninio sklypo savininko ar sodininkų bendrijos (kai sklypas ribojasi su bendrojo naudojimo teritorija) valdybos ar pirmininko sutikimą.

Norėdami apginti savo teises dėl pažeidimų statant naujus statinius gretimame žemės sklype mažesniu nei leistina atstumu, turėtumėte raštu kreiptis į Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos (toliau – Inspekcija) teritorinį padalinį pagal statinio buvimo vietą arba pranešti „Karštąja linija“ telefonu su atsakikliu (8 5) 272 1072, faksu (8 5) 207 4753 arba Inspekcijos interneto svetainės skyriaus „Karštoji linija“ poskyryje „Elektroninė pranešimo forma“ užpildę nurodytą elektroninę formą.

Pažymėtina, kad pagal Statybos įstatymo 2 str. 2 d. statinys – pastatas arba inžinerinis statinys, turintis laikančiąsias konstrukcijas, kurios visos (ar jų dalis) sumontuotos statybos vietoje atliekant statybos darbus, ir kuris yra nekilnojamasis daiktas.

Civilinio kodekso 4.2 str. 2 d. nurodoma, kad nekilnojamaisiais daiktais laikomi tokie daiktai, kurie negali būti perkeliami iš vienos vietos į kitą nepakeitus jų paskirties ir iš esmės nesumažinus jų vertės.

Ministerijos nuomone, jei malkinė statoma be pamatų ir iš vienos vietos į kitą gali būti perkelta nepakeitus jos paskirties ir iš esmės nesumažinus jos vertės, ji yra kilnojamasis daiktas, todėl negali būti laikoma statiniu ir jai netaikomi statiniams keliami reikalavimai.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis