Rudeniniai lapai – kur juos dėti ir kaip panaudoti?

Tai tikrai nėra pirmi metai, kai nuo medžių krinta lapai, todėl tikriausiai esate radę kokį nors jums priimtiną būdą jais pasirūpinti. Vis dėlto, egzistuoja keli aspektai, kuriuos būtina žinoti – gal tai padės jums savo ūkį tvarkyti efektyviau, o galbūt netgi išvengsite galimos baudos.

Kai kurie naujoviškai į kiemo tvarkymą žiūrintys žmonės apskritai klausia, kodėl negalima palikti nenugrėbtų lapų. Tikriausiai, jei esate buvę lapuočių miške, žinote, kad po laukiniu medžiu niekas lapų nenugrėbia, tačiau jie kaip augo, taip auga. Galbūt ir kiemo medžiams taip būtų naudingiau?

Lapai iš tiesų anksčiau ar vėliau bus suskaidyti ir pavirs naudingomis mineralinėmis medžiagomis, tačiau tam pačiam rezultatui pasiekti yra ir kitas būdas - kompostavimas. Maža to, rudenį nukritusiuose ir paliktuose pūti lapuose prieglobstį randa grybinės ligos, tad kur kas saugiau, o taip pat ir gražiau yra lapus sugrėbti. Ypač tai galioja tuo atveju, jei medelis ar krūmas šiais metais jau sirgo. Gali tekti imtis ir kitų priemonių, tarkime, nupurškimo, tačiau lapų sugrėbimas yra pusė paprasto, tačiau reikalingo darbo. Be to, tai leis pajudėti.

Tačiau kur dėti sugrėbtus lapus? Teigiama, kad lapus galima kompostuoti, tačiau natūraliai jie greitai nesuyra, todėl reikia žinoti su kuo juos kompostuoti. Tiesiog sudėjus juos ir palikus pūti, procesas užtruks gana ilgai. Jei norime komposto sulaukti racionaliai greitai, juos reikėtų sluoksniuoti su durpėmis, žemėmis ar mėšlu. Geriausia, jei visos augalinės medžiagos sudarys iki 70 proc komposto. Likę 20 proc. galėtų būti organinės trąšos (arba jau subrendęs kompostas, pridedant kalkinių trąšų), kiti 10 proc. – dirva.

Ką verta dėti į kompostą: į lapų kompostą tinka dėti įvairių medžių lapų: obelų, kriaušių klevų, liepų, beržų, ir kitų medžių lapų. Geriausia į vieną komposto dėžę dėti ne vienos rūšies medžių lapus. Ąžuolo lapai įprastomis sąlygomis yra labai ilgai, daugiau nei 3 metus. Jei auginate riešutmedžius jų lapų nereikėtų dėti į kompostą, kadangi tai ne tik nepadės, tačiau ir stabdys augalų augimą dėl aktyvių lapuose esančių medžiagų.

Lapų deginimas anksčiau būdavo gana populiari priemonė atsikratyti lapų pertekliaus. Kai kurie gyventojai taip elgiasi iki šiol, tačiau šiandien, nors tai daryti su kai kuriomis išlygomis galima, sąlygos kur kas griežtesnės.

Būtina prisiminti:
- Deginti tokio tipo atliekas draudžiama miestuose, miesteliuose, miške, aukštapelkėse, durpingose vietose ar vietovėse, esančiose arčiau kaip 100 m nuo miško.
- Deginti galima tik kaimo vietovėse – lapai deginami lauke, prieš tai juos būtina sugrėbti arba surinkti į vieną krūvą.
- Tai daryti reikia ne arčiau nei 30 metrų nuo bet kokio tipo pastatų.

Žaliųjų atliekų aikštelės. Jeigu nenorite lapų kompostuoti, juos galite surinkti ir nuvežti į vieną iš daugelyje Lietuvos gyvenviečių yra žaliųjų atliekų aikštelių, kur vėliau jie bus kompostuojami.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis