Rudeniniai lapai: kaip jais pagerinti dirvožemio kokybę?

Krentantys rudeniniai lapai nukloja žemės paviršių ir ant jo sudaro gražų, margaspalvį kilimą. Nors margi lapai atrodo itin gražiai, nuosavame sode nepatariama jų palikti pūti tiesiog ant vejos, nes juose veisiasi įvairūs augalų ligų sukėlėjai, jie taip pat padidina pelėsio atsiradimo grėsmę. Tad kaip galima naudingai panaudoti nukritusius lapus?

Lapų kompostavimas


Nukritę lapai yra naudinga organinė atlieka, galinti praturtinti dirvožemį, nes juose yra susikaupę daug naudingų mineralinių medžiagų bei ląstelienos. Kaip ir daugumą kitų natūralių sodo atliekų, taip ir lapus galima naudoti kompostui. Kompostas yra puiki trąša skirta dirvožemio kokybei gerinti. Nusprendus kompostuoti lapus, reikia turėti galvoje, kad jie yra sunkiau skaidoma medžiaga, o tai reiškia, kad procesui pagerinti reiks pasitelkti durpes, žemes arba mėšlą.


Tad kaip kompostuoti lapus? Pirmiausia, specialistai pataria į komposto dėžę ar krūvą dėti skirtingų medžių lapus, užuot naudojus vienos rūšies (tai galėtų būti: obelų, klevų, beržų, liepų lapai). Lapai turėtų sudaryti didžiąją dalį komposto (maždaug 70 procentų). Likusi dalis – organinės trąšos (maždaug 20 procentų) bei žemė (maždaug 10 procentų). Kadangi lapai yra sunkiau skaidoma medžiaga, rekomenduojama papildomai į kompostą įdėti skaidymą skatinančių preparatų, kurių galima nusipirkti sodo ir daržo prekių parduotuvėse.


Lapų įterpimas į lysves


Kitas naudingas lapų panaudojimo būdas – nuėmus derlių, juos galima įterpti į daržovių lysves. Į lysves galima įterpti smulkintus arba nesmulkintus lapus. Per žiemą lysvėse įterpti lapai paprastai suyra, o tada pavasarį galima perkasti tai kas liko. Kad lapai per žiemą greičiau suirtų ir pavasarį nebūtų matyti jų likučių, visgi rekomenduojama juos susmulkinti, tai padaryti galima lapų smulkintuvu arba žoliapjove.


Lapų susmulkinimas į veją


Veją mulčiuoti lapais galima tiesiog lapus susmulkinant tiesiais ant jos paviršiaus. Tai galima padaryti žoliapjove turinčia mulčiavimo funkciją. Susmulkinti lapai žolėje turėtų būti ne giliau kaip du centimetrai. Per žiemą jie sutrūnys, ir susimaišys su dirvožemiu. Tokie susmulkinti lapai kartu su susmulkinta žole praturtina dirvožemį anglimi ir azotu.


Augalų mulčiavimas lapais


Mulčiuojant dirvos paviršius yra padengiamas sausų lapų sluoksniu. Mulčias apsaugo dirvą nuo temperatūros svyravimų, išlaiko ją purią, neleidžia augti piktžolėms, taip pat dirva tokiu būdu yra papildoma maistinėmis medžiagomis. Lapų mulčias paprastai yra naudojamas lepesnių medžių ir kitų augalų šaknims, sodinukams, lysvėms apdengti. Lapai supilti nestoru sluoksniu, supūva maždaug per metus. Sausais lapais mulčiuoti geriausia tada, kai žemė jau truputi įšalusi, nes paklojus mulčią per anksti, augalai gali sušusti ir susirgti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis