Pavėsinė: 3 svarbūs įrengimo aspektai

Sode įrengta pavėsinė – tai ne tik puiki vieta pasislėpti nuo kaitrios saulės bei netikėtai užklupusio lietaus, bet ir tobula vieta vasariškiems pasibuvimams prie vaišėmis nukrauto pietų stalo. Šis statinys suteikia sodui papildomo grožio, o gyventojus džiugina estetiškais aplinkos vaizdais. Nusprendusiems įsirengti šią sodo konstrukciją, pristatome 3 itin svarbius jos statybos aspektus.

Pavėsinių rūšys bei tipai

Nusprendus statyti šią sodo konstrukciją, šiandien galima rinktis iš daugybės pavėsinių tipų, kurios vizualiai skiriasi savo dydžiu, formomis, uždarumu, galimybe apsisaugoti nuo atitinkamų oro sąlygų (kaitinančių saulės spindulių, lietaus). Jų formos gali būti pačios įvairiausios (trikampė, kvadratinė, stačiakampė, penkiakampė, šešiakampė, aštuonkampė, apvali, ovali bei pusapvalė), stogas gali būti dvišlaitis arba daugiašlaitis. Pavėsinės formos pasirinkimas priklauso tik nuo žmogaus asmeninių norų bei fantazijos. Renkantis pavėsinės formą, paprastai rekomenduojama ją derinti su aplinka, sodo dizainu, namo išore.

Pavėsinių skirstymas pagal uždarumą: atvira pavėsinė – pats populiariausios pavėsinės tipas. Paprastai tai vizualiai grakščios, kupolo formos pavėsinės, pagamintos iš medinių lentelių arba metalinių virbų. Tokia pavėsinė gerai apsaugo nuo lietaus ir saulės. Joje galima gėrėtis sodo vaizdais iš visų pusių. Tokias pavėsines itin populiaru puošti vijokliniais augalais, taip šis statinys tampa aplinką puošiančia detale. Uždara pavėsinė – tai tarsi pavėsinės ir sodo namelio derinys. Šios pavėsinės turi sienas (grotuotas arba vientisas), todėl, ne taip kaip atviromis pavėsinėmis, jomis galima naudotis ir šaltesnėmis, vėjuotomis dienomis. Uždarose pavėsinėse populiaru įsirengti lauko židinį, taip joms suteikiant papildomo jaukumo bei šilumos.

Shutterstock

Pavėsinei skirta vieta

Nusprendus statyti pavėsinę, pirmiausia reikia išrinkti jai tinkamą vietą. Svarbu parinkti tokią vietą, kad pavėsine būtų patogu naudotis ir kad iš jos atsivertų gražūs sodo vaizdai. Pavėsinei vieta dažnai yra renkama atsižvelgiant į pavėsinės paskirtį: jei pavėsinė šiltuoju sezonu taps valgomuoju, geriausia ją įrengti arčiau namų, kad nereiktų nuolat vaikščioti su su indais ir maistu į priešingą sodo kampą, o jei pavėsinė bus naudojama tik atsipalaidavimui, tuomet ji gali stovėti ir sodo pakraštyje.

Specialistai, renkantis pavėsinei skirtą vietą, pataria atsižvelgti į gruntą. Pavėsines nepatariama statyti ant juodžemio, nes tokioje vietoje jos konstrukcija anksčiau ar vėliau sukryps. Pavėsinė turi stovėti ant sausos bei tvirtos žemės. Jei sklype dirvožemis yra molingas, rekomenduojama ją statyti ant pamatinių stulpų, kurie užtikrins konstrukcijos tvirtumą.

Pavėsinės stogas

Renkantis pavėsinei skirtas statybines medžiagas, paprastai daugiausiai laiko sugaištama renkantis tinkamiausią stogo dangą. Populiariausios pavėsinės stogo dangos yra šios: metalinis pavėsinės stogas, pavėsinės danga iš stiklo pluošto arba plastmasės bei medžiaginė danga. Metalinė stogo danga pasižymi ilgaamžiškumu, tačiau nėra itin pigi. Patogu yra tai, kad metalinė stogo danga gali būti kerpama ir formuojama taip, kad atitiktų bet kokio dydžio bei formos pavėsinę. Galima rinktis gofruotą stogo dangą arba varines ir aliumines stogo plokštes.

Pavėsinės stogo danga iš stiklo pluošto arba plastmasės taip pat yra gana ilgaamžė bei, palyginus, nelabai brangi. Abi pastarosios stogo dangos medžiagos praleidžia saulės šviesą, tačiau puikiai apsaugo nuo lietaus ir UV spindulių.

Audinys taip pat yra galima pavėsinės stogo danga. Rinkoje galima įsigyti įvairiaspalves, netikėto dizaino medžiagines dangas. Specialistai pataria, nusprendus pavėsinės stogą dengti audiniu, rinktis burėms skirtą medžiagą, kuri apsaugos ir nuo drėgmės, ir nuo UV spindulių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis