Medžių balinimas: ar šį darbą geriausia atlikti rudenį?

Medžio žievė – tai tarsi žmogaus oda, ji pirmoji susiduria su išorės poveikiu: temperatūros svyravimais, intensyviais saulės spinduliais. Ji dėl nepalankių aplinkos sąlygų darosi grubi, skeldėja bei serga, kad to galima būtų išvengti, reikia imtis apsaugos priemonių. Medžių balinimas – viena iš tokių priemonių. Jis apsaugo kamienus nuo neigiamo saulės poveikio bei vabzdžių-kenkėjų.

Kam yra reikalingas balinimas?


Pagrindinis balinimo tikslas – apsaugoti medžio kamieną nuo ankstyvos pavasario saulės, kuri gali sukelti žievės nudegimus. Medžiai savo žievę nuo saulės natūraliai apsaugo lapija, tačiau žiemą ir ankstyvą pavasarį, lapams nukritus ir dar nespėjus prasprogti, jie tampa labiau pažeidžiami. Medžių kamienai padengti balta spalva atspindi saulės šviesą (jos nesugeria), o tai reiškia, kad jie taip smarkiai neįkaista, tokiu būdu galima išvengti didelių temperatūros svyravimų (pavyzdžiui, kai antroje žiemos pusėje dienomis spigina saulė, o naktys yra šaltos, temperatūrų kaita gali pakenkti medžio kamienui). Balinimas taip pat apsaugo žievę nuo vabzdžių-kenkėjų, kurių lervos apsigyvena žievėje.


Shutterstock


Kada geriausia balinti medžius?


Paprastai patariama medžių kamienus balinti du kartus. Pirmasis yra pats svarbiausias balinimas, jis vyksta rudenį, spalio arba lapkričio mėnesį. Antrasis balinimas – pakartotinis balinimas, tuo paprastai yra užsiimama vasario mėnesį arba kovo pradžioje. Patyrę sodininkai pabrėžia, kad veiksmingiausias yra rudeninis balinimas, o balinimas pavasarį yra daugiau dekoratyvinis.


Kaip balinti vaismedžius?


Pirmiausia reikia pasirinkti tinkamą laiką – balinimui labiausiai tinka vėsi sausa diena. Jei artimiausiu metu nusimato lietūs, geriau dar palaukti, kad nebūtų nuplautas jūsų neseniai atliktas darbas. Kita vertus, nereikia laukti per ilgai, nes šiam darbui netinka minusinė temperatūra. Esant minusinei temperatūrai, stingsta balinimui skirtas mišinys, juo sunku tepti medžio kamieną.


Specialius, balinimui skirtus mišinius, kuriuos tereikia užpilti vandeniu, galima įsigyti sodo prekių parduotuvėse. Tokį mišinį galima susimaišyti ir patiems (pavyzdžiui: 2-3 kg šviežiai gesintų kalkių, 50-100 g klijų, 1-2 kg molio). Taip pat kamienų dažymui galima naudoti ir paprastus, baltos spalvos emulsinius dažus.


Prieš imantis dažymo darbų, jei medžiai yra nebejauni, jų žievė supleišėjusi, reikia nuvalyti kamienus. Žievių reikia nuimti tiek, kiek jų galimai nukristų pavasarį, arba tiek, kiek braukiant ranka jų užkliūna ir atsiplėšia. Šiam darbui galima naudoti metalinį šepetį, peilį ar kitą aštrų įrankį (tik svarbu būti atsargiems ir nepažeisti kamieno).


Paruošus ir išmaišius mišinį telieką ji užtepti ant medžių kamienų. Dažai arba balinimo mišinys ant kamieno paprastai yra tepamas iki pirmųjų šakų. Dažymui reikia naudoti paprastą statybinį teptuką. Patariama rinktis teptuką su ilgesniais šereliais, nes kuo ilgesni šeriai, tuo gilesnius tarpus tarp žievių galima pasiekti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis