Kur ir kaip laikyti sodo įrankius: sumanių sodininkų patarimai

Pačiame sodininkystės sezono įkarštyje kiekvienas įrankis turi būti po ranka. Žiūrėk, prireikia kastuvo, grėblio ar genėjimo įrankių, ir tenka bėgioti, ieškoti, mąstyti – kurgi aš juos padėjau? O surasti patogią vietą nėra lengva. Norėtųsi, jog kiekvienas tuo momentu reikalingas įrankis būtų kuo arčiau po ranka, tačiau iš kitos pusės – tikrai nesinori prižiūrėtame sklype – darže ar sode – žvilgsiu kliuvinėti už visur ar bet kaip primėtytų, pridėliotų įrankių. Geriausia išeitis – įrengti vasaros darbams reikalingų įrankių saugojimo vietą.

Erdvė po terasa ar veranda

Jei projektuodami savo sodybą numatėte nors ir mažą verandą ar terasą, galite būti ramūs – kastuvus ir grėblius jau turite kur susidėti – po jomis. Idealu, jei terasos ar verandos grindys būtų nuo žemės bent per pusę metro. Kuo didesnis atstumas nuo žemės paviršiaus – tuo daugiau įrankių sandėliavimo galimybių.

Erdvę po terasa galima uždengti durelėmis – susidarys maža originali daržinės kopija, kuri, tarp kita ko, sutvirtins ir pačią terasą. Jei vietos ne per daugiausiai – tuomet apsiribokite ištraukiamomis dėžėmis – terasa taps padidintu komodos variantu. „Komodos“ dizainą parinkite pagal savo norus, fantaziją. 

Sodo suolelis

Dažniausiai niekas net nepagalvoja apie erdvę po sodo suoleliu. Tegul vieta po suoleliu tampa dėže, kurioje saugiai ilsėsis mūsų įrankiai. Juolab, kad ir žolę iš po suolelio ravėti nėra didelis malonumas. Dabar niekam nebereikės ravėti, o ir genėjimo žirklės, laistymo žarnos ir kiti sodininkystės instrumentai bus visuomet šalia jūsų darbo vietos.

Saugojimo dėžė

Kadangi tai bus baldas, pagamintas specialiai tam tikram inventoriui, visų pirma reikėtų tiksliai apskaičiuoti, kokio dydžio dėžės reikės, kad tilptų visi sodininkystei ar daržininkystei reikalingi įrankiai. Patartina daryti dėžę su keliais skyriais, ir atminkite, jog ją galita panaudoti ne tik įrankiams. Tarkime, suprojektavote sandėliavimo dėžę su ištraukiamomis lentynomis arba durelėmis, o gal net kombinuotą variantą: apatinė baldo dalis – su keliais stalčiais baldo apačioje, o viršutinė dalis, kurioje laikomi ilgesnių parametrų įrankiai – grėbliai, kastuvai – su durelėmis. Tokios dėžės viršutinę plokštumą galima panaudoti kaip stalą sodinukams daiginti.

Shutterstock nuotr.

Originali obelisko formos konstrukcija

Tokia dekoratyvi sodybos eksterjero detalė gali būti ne tik graži, bet ir naudinga. Niekam net nešaus mintis į galvą, kad šluotos ir kastuvai sandėliuojami būtent čia, nes tokios formos konstrukcija atrodo estetiškai bei patraukliai – kaip sodo puošmena. Apatinėje konstrukcijos dalyje galima laikyti, pavyzdžiui, kondicionierių, aukščiau – ilgesnių išmatavimų sodo ar daržo įrankius. Taip pat čia galite saugoti ir žvejybos įrankius.

Kaip žinia, ne visi sodo ar daržo įrankiai yra dideli. Sodyboje reikalingos ir smulkmenos – žirklės, pirštinės, siūlai, virvelės, semtuvėliai, vinys. Kur juos sudėti, kad prireikus būtų galima tuoj pat rasti? Galima įsirengti netikrą „inkilą“ ant stovo, atitinkančio šeimininko ūgį. Tai bus ir daili, originali aplinkos detalė, ir labai naudinga saugykla. Kiekviena smulkmenėlė turės dabar savo vietą. O ant didesnio „inkilo“ vidinės durelių pusės kreida bus patogu susirašyti reikiamą informaciją ar pastabas.

Besivejantiems žydintiems augalams, agurkams ar vynuogienojams dažniausiai naudojamos įvairios atramos. Ant jų nesunku pritvirtinti kabliukus – jie bus naudingi, kai norėsite prireikus pakabinti tuo momentu nereikalingus įrankius. Tokios sienelės nauda taip pat ir estetinė – įrankis beveik bus nematomas, pridengtas augalo. Sienelės panaudojimas ypač aktualus sauso klimato atveju, kuomet įrankiai gali būti atviroje erdvėje. Jei visgi dažnai lynoja – pritaisykite įvairiame aukštyje daug kabliukų prie bet kokios pastato sienos, kur yra bent minimali stogo suteikiama apsauga. Išvis, visą vieno kokio nors pastato sieną galima paversti savotišku sandėliuku. 

Cilindro formos stovas

Jei po statybų atliko geležinių ar plastmasinių vamzdžių gabalėlių, neskubėkite jų išmesti. Pritvirtinus atokesnėje vietoje (šalia namelio, pavėsinės sienos), galėsite juose laikyti įrankius, kurie turi kotą – į vamzdį puikiai tilps grėbliai, šakės. Taip kiekvienas įrankis turės tik jam skirtą vietą. Naudojant šį metodą, atkreipkite dėmesį į saugumą – nepridengti aštrūs šakių galai neturi sukelti pavojaus.

Originali kabykla

Jei esate darbščių rankų ir turite nuo statybų atlikusių medžiagų, siūlome susimeistrauti įrankių kabyklą. Pagrindui pasirinkite ne trumpesnę kaip 1 m. ir 40 mm storio lentą. Taip pat pasiruoškite lentų, lentjuosčių bei faneros likučių. Faneros gabalus išpjaukite vienodo dydžio trikampio formos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis