Kokius darbus reikia nudirbti sausio mėnesį darže bei sode?

Sausio mėnuo darže bei sode yra ganėtinai ramus, tad ir sąrašas darbų, kuriuos reikia nudirbti būtent šiuo metu, nėra labai ilgas. Tačiau norint, kad augalai gražiai augtų, kad jų nepultų ligos ir kenkėjai, jais reikia rūpintis ir žiemą, pristatome kelis svarbiausius šio mėnesio darbus.

Sausio darbai sode


Sausio darbai sode dažnai priklauso nuo oro sąlygų ir iškritusio sniego sluoksnio. Nors sodo augalai tokiu metu miega, vis tiek reikia kartas nuo karto apsilankyti sode ir pasižiūrėti, kaip sekasi žiemoti vaismedžiams bei uogakrūmiams.


Jeigu pasnigę yra nedaug, bet spaudžia šaltukas, reikia nuo takelių, aikštelių ir panašių plotų nukasti sniegą ir juo užkloti žemaūgių vaismedžių pomedžius. Taip pat tokį sniegą galima pažerti ant braškių lysvių bei sva­rainių krūmų (sniegas žiemą gali pasitarnauti kaip žemės „patalas“). Jeigu nenorite naudoti sniego, arba jo nėra pakankamai, avietes, braškių lysves galite uždengti žabais arba eglišakėmis. Tuo atveju, jei sausio mėnesį lauke yra prikritę daug sniego, purų sniegą reikia nuvalyti prie medžių kamienų ir gerai jį sumindžioti, kad po juo medžio žievės negraužtų pelės.


Apžiūrėdami sodą, jeigu ruošdamiesi žiemai aprišote jaunus medelius, atkreipkite dėmesį ar vėjas nenuplėšė jų aprišimų. Jeigu gyvenate netoliese miško, taip pat stebėkite ar medelių nepradėjo graužti kiškiai arba kiti graužikai.


Dar vienas svarbus darbas sode – pasirūpinimas paukštelių gerove. Norėdami išsaugoti čiulbuonėlius savo sode, kurie ne tik praturtina sodą savo balsais, bet ir prisideda prie kenkėjų naikinimo, kabinkite lesyklėles. Geriausia įrengti lesyklėlę su stogeliu, kuris apsaugo mažuosius paukštelius nuo lietaus ir sniego. Kadangi tokia lesyklėlė nėra skirta didiesiems paukščiams (balandžiams ar kuosoms), joje galima įrengti groteles, kurios į tokia konstrukciją leis patekti tik nedideliems sodo paukščiams.


Unsplash


Sausio darbai darže


Nors šį žiemos mėnesį konkrečių darbų darže nėra, tačiau tai yra geras metas apmąstyti praėjusiais metais nudirbtus darbus, įvertinti jų duotą derlių ir pradėti planuoti naują daržą. Patyrę daržininkai rekomenduoja savo pamąstymus apie būsimą daržą perkelti ant popieriaus lapo, taip bus geriau matyti kiek ir kokių lysvių reikės, taip pat bus galima numatyti darbų etapus ir patikrinti ar kiekvienam darbų etapui turite rei­kalingą inventorių.


Taip pat iš anksto pagalvokite apie dirvą. Ką reikia padaryti, kad dirva būtų gerai įdirbta, patręšta ir, jei reikia, nurūgštinta atėjus sėjos metui. Beje, žiema yra tinkamas metas or­ganinėms trąšoms kaupti.


Unsplash


Neužmirškite kambarinių augalų


Sausis dažnai yra sunkus mėnuo kambariniams augalams, todėl šiuo metu jiems reikia skirti ypatingą dėmesį. Visiems yra gerai žinoma, kad augalams svarbiausia yra tinkama temperatūros, apšvietimo ir drėgmės pusiausvyra. Šį mėnesį tokio balanso palaikymas priklauso tik nuo mūsų įdėtų pastangų.


Šiuo metu kambarines gėles rekomenduojama laistyti tik kambario temperatūros vandeniu, nes šaltu vandeniu laistomų gėlių šaknys ima pūti, lapai ima džiūti ir kristi. Spaudžiant itin stipriems šalčiams, lepius augalus patariama nuimti nuo palangių ir sustatyti šiltesnėje vietoje. Vėdinant kambarius, rekomenduojama augalus iš kambario išnešti, nes staigi temperatūros kaita jiems gali pakenkti ar net būti lemtinga.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis