Kaip suplanuoti ir paruošti peržiemojimui mažą daržą?

Ruduo - tai metas, kai galime apgalvoti, kaip norime pakeisti savo sodą ir daržą. Šiame straipsnyje modernių želdinimo kursų „Geltonas karutis“ lektorė Ingė Auželienė konsultuoja, kaip planuoti mažą daržą ir ką galima nuveikti jo labui dabar.

Patarimai, kaip planuoti daržą

1. Visų pirma pagalvoti apie šeimos poreikius – ką valgome, kad nepasodintume to, ką tiesiog kažkas davė ar nebrangiai nupirkote, bet iš tikrųjų valgyti nelabai patinka.

2. Darže turėtų būti visų tipų daržovių – lapinių (įskaitant prieskonines), ankštinių, šakninių, vaisinių. Kiekvienais metais daržoves reikėtų sodinti vis į kitą vietą, kad nenualintumėme dirvos. Mano patarimas: išdalinti šių grupių daržoves į lygias dalis, ir jas kasmet kaitalioti vietomis – tokiu būdu į tą patį plotą grįžta tos daržovės po 3 metų.

Kaip taupyti erdvę, jei galime skirti daržui tik nedidelį plotą?

1. 2-3 arai – jau nemažas daržas, užteks ir pasiruošti atsargų. Kartais vietos reikia išties mažiau nei atrodytų. Pagalvokime, kiek esam pasiruošę skirti laiko ir pastangų atsargų ruošimui. Auginkime daugiau greitai užaugančių ir šviežiai vartojamų daržovių, kad bent vasarą kasdien turėtume ant savo stalo.

2. Darže galime sodinti medžius – tačiau po jais turėtų būti pavėsį pakenčiančios daržovės, pavyzdžiui, lapinės. Geriausia, kad medis darže būtų koloninės formos (pavyzdžiui, koloninės obelys) arba špalerinės formos (specialiai formuotos ant špalerių), kad suteiktų kuo mažiau pavėsio.

3. Medžius galite sodinti šiaurinėje daržo pusėje, kad būtų daržo zonoje, tačiau neužstotų saulės kitiems augalams.

4. Komposto krūvoje galime auginti moliūgus – jiems kaip tik reikia trąšios žemės. Taip pat tai bus ir estetiškas sprendimas.

5. Išnaudoti vieną vietą keliems derliams, pavyzdžiui, rudenį sėjame salotas ankstyvam pavasariniam derliui, po jų – žirnius, o nuėmus žirnių derlių, jų vietoje vėl galima sodinti salotas ar ridikėlius.

Ką galime nuveikti dabar rudenį:

1. Pasiruošti atramines sieneles, ant kurių kitą sezoną ramstysime žirnius ir įvairius vijoklius.

2. Iš rudens pasėjame paruoštoje daržo žemėje ridikėlius, morkas, krapus, salotas – bus ankstyvesnis derlius. Svarbu, kad iki užšąlant nespėtų išdygti, tad dabar – pats metas.

3. Jei planuojame pakeltas lysves, reikėtų susikalti rėmelį, sudėti ten rudenį nugrėbtus lapus, nupjautą žolę, šiaudus, pasiruošto komposto. Pavasariui tokia lysvė bus puikiai paruošta sėti. Uždengti dabar nereikia – kai pasėsime pavasarį, galima uždengti skaidria plėvele ar stiklu, kad greičiau įšiltų. Pakeltoje lysvėje tai labai patogu padaryti.

4. Likusius lapus, žolę ir šiaudus dedame į kompostą. Nepamirškime, kad lapai – greičiausiai besikompostuojanti medžiaga. Komposto dengti nereikia, nes kaitinimo procesai, kai nebešilta lauke, jau vis tiek nebe tokie aktyvūs. Tad galima naudoti specialius kompostavimą greitinančius preparatus.

5. Rudenį dar galime naudoti biologinius preparatus, kurie atstato dirvos derlingumą. Juos reikia barstyti ir perkasti žemę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis