Kaip paruošti vynuoges kitam derlingam sezonui?

Kai kurių rūšių vynmedžių sunokusiomis uogomis galima džiaugtis jau nuo rugpjūčio vidurio, kitų kartais reikia palaukti iki rugsėjo pabaigos. Kaip bebūtų, vynmedžių augintojai tik vynuogėms prisirpus ima galvoti apie kitų metų derlių. Kad kitais metais galima būtų džiaugtis saldžiomis vynuogėmis, rudenį reikia nudirbti kelis svarbius darbus.

Derliaus nuėmimas

Pirmas žingsnis, ruošiant vynmedžius kitam sezonui, yra vynuogių skynimas. Specialistai sako, kad paskutinės vidutinio ankstyvumo vynuogių kekės turėtų būti nuimtos iki spalio pradžios. Tai svarbu padaryti, nes kekės išeikvoja didelę dalį maistinių atsargų reikalingų ūgliams. Nuėmus derlių, vynmedžiai pradeda ruoštis žiemai. Šiuo metu jie pradeda mesti lapus, kuriuos svarbu sugrėbti, tai neleis lapams pūti ir taip apsaugosite medelius nuo galimų ligų. Pradėjus kristi lapams, vyksta ir kitas svarbus procesas – vynmedžio ūgliai pamažu medėja (šis procesas yra svarbus tuo, kad jis padeda užtikrini geresnį medelio peržiemojimą). Jeigu vynmedis medėja prastai, galima pasitelkti kalio trąšas arba pelenus.

Genėjimas

Vynmežių genėjimas turi didžiulę įtaką būsimam derliui. Genima yra kiekvieną rudenį, kitaip vynmedžiai labai išauga, o dėl to sumažėja uogų. Svarbu žinoti, kad genėjimu reikia užsiimti iki tol, kol temperatūra nesiekia -3 °C. Genėjimas esant žemesnei temperatūrai susilpnina medelį.

Taigi pradėjus kristi lapams ant vynmedžio pasimato daugybė užaugusių šakelių, daugumą jų reikia sekatoriumi nukarpyti ir palikti augti tik pačias pagrindines šakas. Iškarpomos yra visos silpnos ir derliaus nebeduodančios šakos, visi žali ir nesubrendę ūgliai, nenukritę lapai.

Apsauga nuo ligų

Rudenį taip pat yra svarbu pasirūpinti, kad medelis nesusirgtų grybelinėmis ligomis. Geležies sulfatas – paprasčiausias fungicidas. Jis yra naudojamas rudenį vynuogienojams ir pumpurams apsaugoti nuo grybelio, taip pat ligų sukėlėjams naikinti. Vynmedžius reikia nupurkšti 3-5% geležies sulfatu (jaunesniems augalams patariama naudoti mažesnės koncentracijos tirpalą).

Paruošimas žiemai

Vynmedžių dengimas – procesas, kuriuo bandoma vynmedžius apsaugoti nuo žiemos šalčių. Lietuviškos žiemos gali būti įvairios: švelnios ir labai šaltos. Vynuogių veislės į šaltį reaguoja nevienodai, tad specialistai rekomenduojama dengti lepiausias vynuoges. Šį darbą reikia atlikti kuo vėliau, nes medelis pirma turi šiek tiek priprasti prie šalčio. Patariama vynuoges uždengti praėjus pirmosioms šalnoms, sausą dieną, antroje spalio pusėje.

Vynmedžius dengti labiausiai tinka oro-sausas metodas, kuris suformuoja optimalų šilumos ir sausumo režimą. Svarbu apdengti visą augalą, neužmirštant jo šaknų. Vynmedžio šaknys yra jautriausia jo dalis, todėl jas naudinga apkasti durpėmis. Durpės apsaugo šaknis nuo šalnų, o šiltuoju metų laiku tampa puikia trąša, jas išsklaidžius po dirvožemį aplink medelius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis