Jūsų vynuogynas pavasarį: kokių klaidų nedaryti

Jei jūsų sode ar darže auga vis dar šaltoms Lietuvos žiemoms nelabai atsparios vynuogių rūšys, tikriausiai esate jas uždengę. Balandžio ir gegužės sandūra bus kaip tik tas laikas, kai vynmedžiai bus iš žiemos miego – juos reikės pamažu atidengti, jie kraus pumpurus ir augins ūglius,ant kurių formuosis vėliau formuosis kekės ir lapai. Tad pradžia yra labai svarbi. Sužinokite, kokius pagrindinius darbus reikėtų atlikti vynuogyne šį pavasarį bei kokių klaidų nedaryti.

Atsakingiausiai rūpinkitės pirmaisiais pumpurais. Ant lauke auginamo vynmedžio šakų šylant orui po truputį brinksta pumpurai, o vėliau auga ūgliai. Patyrę vynuogių augintojai gerai žino, kad iš pagrindinių pumpurų vėliau išauga didžiausios kekės, žinoma, jei jų nenušaldo šalnos. Šiems nušalus, netrunka išaugti pakaitiniai ūgliai, tačiau derlius bus menkesnis.

Neankstinkite vegetacijos. Jeigu žiemai vynmedžius uždengėte, nereikia skubinti atidengimo – pumpurai sureaguos ir pradės greičiau brinkti. Deja, bet jau minėta netikėtų šalnų problema, gali užklupti pačiame veiksmo įkarštyje. Tad geriau atidengimo neankstinti ir netgi jį pavėlinti. Tiesa, verta kartas nuo karto atidengus vynmedžius patikrinti – jei matote, kad pumpurai šunta, perkaista ar gali nudegti, dienomis juos atidenkite, nakčiai vėl uždenkite. Tai patogu, jei turite nedidelį vynuogyną, o vynuogių šakos dar nepritvirtintos prie atramų. Tačiau tai reikia daryti atsargiai, kad nenulaužtumėte pumpurų.

Jeigu žiemai nuo atramų buvote atrišę daugiametes šakas, jas pririšti atgal geriausia dar prieš pumpurų skleidimąsi. Pirmamečius ūglius galima pradėti rišti prie atramų jiems paaugus apie 30 cm.

Jeigu turite didesnį vynuogyną ir apie kiekvieną medelį neaptupinėsite, galite įsirengti purkštukus ir nakčiai sudaryti dirbtinį rūką. Paprastesnis būdas būtų nupurkšti medelius 3 % vario sulfato tirpalo, kuris pavėlina vegetaciją. Būtina tiksliai atitaikyti, kad preparato koncentracija būtų ne didesnė, antraip pakenksite pumpurams. 

Shutterstock nuotr.

Apsaugokite medelius nuo ligų. Purškimas 3 % vario sulfato tirpalu ar 2 % geležies sulfatu gali apsaugoti medelius nuo pirmųjų sezono ligų. Jie suveikia kaip fungicidai, iki aktyvios vegetacijos laikotarpio jų ir pilnai užteks.

Neperlaistykite peržiemojusių vynmedžių. Peržiemojusių suaugusių vynmedžių (jauniems sodinukams vandens dar reikia) pavasarį geriau apskritai nelaistyti. Apskritai laistyti vynuoges reikia labai retai, nes tipinė lietuviška vasara suteikia joms pakankamai drėgmės. Jei vasara pasitaikys netipiška, tai yra užklups ilgalaikė sausra, vynuoges palaistyti reikėtų.

Formuokite ir genėkite. Vynuogės, jeigu tikrai iš jų kažko tikitės, tiesiog reikalauja būti formuojamos. Vienaip ar kitaip tai darome visą vegetacijos laikotarpį, o pradedame gegužės mėnesį, kai vynmedžiai pradeda intensyviai auginti ūglius. Reikėtų pašalinti tuos ūglius, kurie yra be žiedynų bei tuos, kurie nereikalingi formavimui.

Taip nuskabytas medelis, ypač pavasarį, atrodys labai kukliai, tačiau nereikia jaudintis – vasarą vynmedis vis viena sulapos, o derlius bus gausesnis ir cukringesnis.

Sodinkite. Balandžio pabaiga ir gegužės pradžia laikoma geriausiu laiku sodinti naujus sodinukus. Žinoma, nereikėtų pasikliauti tik kalendoriumi - tikslų sodinimo laiką nulemia orai dirvos temperatūra – ji turėtų būti siekti bent 7-10 °C. Neskubėkite – jauni sodinukai dar labiau bijo pavasarinių šalnų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis