Alpinariumo įrengimo pagrindai – nuo ko pradėti?

Alpinariumas – sodo puošmena, kuria yra bandoma priartėti prie natūraliai gamtoje sukurto akmeningo kalnų peizažo. Tokio gėlyno įrengimas reikalauja tam tikrų žinių, pasiruošimo bei kruopštumo. Išmanant alpinariumo įrengimo pagrindus ir pasitelkus savo fantaziją, galima sukurti nedidelę nuosavo kiemo oazę, kuri taps tikru pasididžiavimu.

Alpinariumo vieta


Alpinariumas yra rekreacinis objektas, pasižymintis išskirtine išvaizda, estetiškumu, todėl labai svarbu jam tinkamai parinkti vietą, kad jis savo išvaizda džiugintų tiek jus, tiek užsukusius svečius. Paprastai šie gėlynai yra įrengiami gerai matomose sklypo vietose (prie įėjimo į namą, šalia terasos arba tvenkinio). Kadangi alpinariumas nėra lietuviškas išradimas, o mes nesidžiaugiame kalnuotu kraštovaizdžiu, jam renkant vietą sklype yra be galo svarbu atsižvelgti į klimato bei landšafto niuansus.


Šiam akmenų sodui netiks nei pietinė pusė, nei visiškas pavėsis, reikia įvertinti tai, kad kalnų augalams reikia saulės, kurią lepesniems augalams užstos akmenys. Alpinariumas kieme turi atrodyti harmoningai, derėti su aplinka. Idealu, jei kieme yra natūralus akmenynas, kalvelė ar šlaitas, tada alpinariumą galima derinti prie jų. Jeigu jį įrengiate visiškai lygioje vietoje, reikia suformuoti prie aplinkos derantį pakilimą, alpinariumui tinkamiausias nuolydis yra 10 laipsnių.


Akmenys


Renkant akmenis alpinariumo kompozicijai, patariama rinktis tos pačios kilmės, bet skirtingo dydžio akmenis. Tokiame gėlyne turėtų būti maišomi panašios spalvos bei rašto, 3-4 skirtingų dydžių akmenys. Alpinariumuose naudojamos šios akmens rūšys: gamtiniai rieduliai, marmuras, granitiniai akmenys, dolomitiniai skaldyti akmenys ir t.t.. Alpinariumui netinka nenatūraliai atrodantys presuoti, dirbtiniai akmenys bei betono luitai.


Svarbu žinoti, kad akmenys nulems dirvožemio pH, o tai turi įtakos gėlių ir kitų augalų augimui. Pavyzdžiui, smiltainių pH yra neutralus, todėl šalia jų gerai auga dauguma augalų, o dolomito bei kalkakmenio pH yra šarminis, todėl prie jų augs tik kalkingą dirvą mėgstantys augalai. Kalbant apie reikiamą akmenų kiekį, reikia atsižvelgti į alpinariumo dydį, pavyzdžiui, 5 kvadratinių metrų dydžio alpinariumui gali prireikti 1-2 tonų akmenų.


Shutterstock


Augalai


Kalbant apie alpinariume sodinamus augalus, visų pirma reikia pradėti nuo to, kad šiam, kalnus imituojančiam, sodui įprastas dirvožemis nėra visai tinkamas, tad sudėliojus akmenis, į tarpus reikėtų paberti specialaus žemės mišinio. Alpinariumams yra būdinga augalų įvairovė, patariama rinktis augalus, kurie žydi skirtingu metų laiku, taip gėlynas bus patrauklus visus metus.


Renkantis augalų rūšis, rekomenduojama įkvėpimo semtis iš kalnų peizažo, augalai nebūtinai turi būti kilę iš kalnuotų vietovių, tačiau turėtų bent jau priminti jas. Alpinariumams tinka augalai su subtiliais žiedais, šilokai, kiliminiai augalai, žemaūgiai spygliuočiai. Jame puikiai gali atrodyti: leukoja, karpatinis katilėlis, čiobrelis, raudonėlis, krūminis astras, perkūnropė, levanda, katžolė, šliaužiantysis kadagys, žemaūgė kalninė arba juodoji pušis ir t.t..

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis