5 sodo ir daržo darbai, kurių negalite pamirštį šį rudenį

Medžiai jau meta lapus, o orai ima vėsti. Norėtumėte atsipūsti nuo sodo ir daržo darbų, pasirūpinti darbo vaisiais, pasiruošti atsargų žiemai. Vis dėlto, nors sodas su daržu ramiai sau snaudžia, jų pamiršti nevalia. Dabar pats tinkamiausias metas paruošti savo augalų karalystę kitam pavasariui. Taigi, ko nederėtų pamiršti?

Surinkite augalų likučius


Nepalikite lysvėse likusių daržovių ir nuo medžių nukritusių vaisių supūti. Tai tik prikvies į jūsų daržą nelauktų parazitų, gali išsivystyti mikrobai, ligos. Pašalinkite nusilpusius ir vystančius augalus. Vietoj jų kitąmet pasodinsite naujų augalų.


Įsigykite ir pasodinkite svogūninių gėlių


Dar galite įsigyti geriausios kokybės gėlių svogūnėlių ir spėti juos pasodinti prieš žiemą. Svogūninės gėlės turi ramiai peržiemoti dirvoje, kad išvystytų šaknų sistemą ir pasiruoštų žydėti. Kaip atskirti kokybiškus svogūnėlius? Jie neturėtų būti subliuškę, o pirštais turėtumėte užčiuopti jų tvirtumą. Pabliuškę svogūnėliai rodo tik viena: puvinį. Taigi, sukruskite – iki šalnų dar galite spėti pasisodinti tulpių, narcizų, hiacintų, kurie taps pirmaisiais pavasario pranašais.


Apsaugokite prieskoninius augalus


Jeigu auginate prieskoninius augalus, geriau perkelkite juos į vidų prieš spustelint šaltukui. Tiesiog persodinkite juos į vazoną ir pasistatykite virtuvėje ant palangės. Dauguma prieskoninių augalų neištvers šaltos žiemos. Tinkamai jais rūpindamiesi, išlaikysite iki kito pavasario.


Nepamirškite žaliųjų trąšų


Rudenį, nuėmus derlių, reikėtų pasisėti žaliųjų trąšų – kviečių, garstyčių, dobilų. Jos praturtins dirvą naudingosiomis medžiagomis, kurios pavasarį pravesr tarpstantiems augalams. Be to, žaliosios trąšos apsaugo nuo piktžolių išvešėjimo.

Neapleiskite vejos


Net ir rudenį veją reikia prižiūrėti – tręšti, ravėti. Piktžolės rudens mėnesiais aktyviai plinta, taigi, jei rudenį užleisite sodą, pavasarį turėsite vargo, kol viską išravėsite. Pievelę ir toliau reikės pjauti ir tręšti – nors ji ir neauga taip greitai kaip vasaros mėnesiais. Patręšę specialiomis, rudeniui pritaikytomis trąšomis, apsaugosite ją nuo pažeidimų per žiemos šalčius. Galiausiai, bent kartą per savaitę grėbkite nuo medžių nukritusius lapus.


Atlikę bent jau šiuos darbus, kur kas geriau pasiruošite būsimam sezonui ir gerokai sumažinsite sau darbo pavasarį. Be to, tai neabejotinai pagerins jūsų dirvožemio būklę.


Daugiau apie tai, kaip rudenį pasirūpinti dirvožemiu, skaitykite čia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis