3 humaniški būdai, kurie padės iš sodo išprašyti skruzdėles

Skruzdėlės – darbštūs, nedideli vabzdžiai, kurie yra vieni iš labiausiai paplitusių vabzdžių visame pasaulyje, tad nenuostabu, kad jų galima rasti kiekvieno iš mūsų sode. Šie gyviai padeda palaikyti biologinę pusiausvyrą: naikina kenkėjus, yra naudingi molingam dirvožemiui. Skruzdės sodo kenkėjomis tampa tik tada, kai nuosavo namo ar sodybos sklype įsikuria jų kolonijos. Ieškodamos maisto skruzdėlės renkasi tokias vietas, kaip: vaismedžius, šiltnamius ir net patenka į gyventojų namus. Tad kaip humaniškai atbaidyti šiuos gyvius nuo augalų?

Skruzdėlės (lot. Formicidae) – nedideli, 4-5 mm ilgio, tamsiai rudos arba juodos spalvos vabzdžiai. Šie plėviasparniai vabzdžiai priklauso Apocrita pobūriui. Skruzdės maitinasi saldžiu ir baltymingu maistu, jos be galo mėgsta amarų išskyras, todėl saugo šiuos nemalonius sodo kenkėjus. Vienos skruzdėlės nėra laikomos pavojingais kenkėjais, tačiau jų sąjunga su amarais yra itin kenksminga augalų gerovei. Amarai – sodo kenkėjai, kurie kelia grėsmę jauniems augalams, platina virusus bei bakterijas. Sunaikinus amarus, neliks maisto skruzdėlėms, o tai privers jas persikelti maisto ieškoti kur nors kitur.

Skruzdėlių atbaidymas kvapu

Skruzdėlės yra jautrios įvairiems kvapams, tad jas atbaidyti galite pasikėsinę būtent į šią jų juslę. Skruzdės nemėgsta tokių augalų kvapų, kaip: petražolių, anyžių, garstyčių, laurų, gvazdikėlių, mėtų, svogūnų bei česnakų kvapo. Šiais augalais galite įtrinti arba aprišti krūmus, medžių kamienus.

Joms taip pat nepatinka valerijonų, serenčių skleidžiamas kvapas, tad šiuos augalus galima pasodinti tarp lysvių ar netoli medžių.

Skruzdėles yra atbaidomos ir tokiais namuose randamais, natūraliais produktais: actu, citrinų sultimis, kavos tirščiais, raudonasiais pipirais, cinamonu. Jų galima pabarstyti tiesiai ant skruzdžių takų arba prie jų lizdų.

Yra sakoma, kad skruzdės nepakenčia žuvies kvapo, ant skruzdėlyno uždėjus rūkytos silkės galvą, dėl nepakenčiamo kvapo jos paliks užterštą vietą.

Skruzdėlyno perkėlimas

Nauji, nedideli skruzdėlynai iškyla gerai apšviestose, šiltose sklypo vietose. Tokius “jaunus” skruzdėlynus galima tiesiog perkelti su kastuvu į vietą esančią toliau nuo sklypo arba sukurti jam šešėlį. Naujas skruzdėlynas, kuriam trūksta šilumos ir šviesos, gana greitai ištuštės.

Prevenciniai kovos būdai

Visų pirma, reikia tinkamai rūpintis augalais, neleisti atsirasti amarams, kurių išskyros pritraukia skruzdes.

Svarbu yra surinkti nukritusius vaisius ir uogas, nuskinti pernokusius vaisius, kurie vilioja jas.

Komposto dėžes arba krūvas bei šiukšlių dėžes patariama statyti kuo toliau nuo vejos.

Taip pat rekomenduojama iškasti senus kelmus, išnešti išmetimui skirtas lentas, kad skruzdėlės jų nepanaudotų skruzdėlyno statymui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis