Tvenkinių apsauga nuo paukščių

Įrengus tvenkinį ir užsiveisus žuvų, dažnas vandens telkinio savininkas susiduria su problema – dideli paukščiai, tokie kaip garniai, gerokai sumažina žuvų populiaciją. Šie paukščiai labai ėdrūs, todėl mažame vandens telkinyje gali beveik nelikti žuvies, o jeigu visos ir neišgaudys, žuvims tokios naktinės žvejybos kelia stresą. Stresas, kaip žinia, silpnina imunitetą, todėl niekas negarantuoja, kad jūsų tvenkinyje žuvys nepradės masiškai sirgti ar gaišti. Kaip šiuos nepageidaujamus svečius išprašyti iš savo vandens telkinio? Patarimais dalinasi ekspertai.

Šūvio garsas


Turbūt teko girdėti, kaip pajūrio regione, kovojama su kormoranais. Nors aplinkosaugininkai sako, kad kormoranai stambios žuvies neryja, bet paneigti atvejų, kai kormorano skrandyje buvo rasta kilogramo svorio lydeka, ar daugiau nei pusę kilogramo sveriantis karpis, irgi negali. Kormoranai tikrai reguliariai patikrina ne tik Kuršių marias, bet ir aplinkinius tvenkinius ir ten žvejoja ne tik menkavertes žuveles. Taigi perinčius kormoranus imta baidyti šūviais. Šis metodas tinkamas ir tvenkinių priešams – garniams – baidyti. Tiesa, šaudyti paukščių negalima, jie saugomi, tačiau šūvio garsas gali būti veiksmingas baidant nepageidaujamus svečius.


Tvenkinio gylis ir slėptuvės


Kitas metodas – gilus tvenkinys. Garniai dažniausiai žvejoja sekliuose tvenkiniuose ar vietose, kuriose galėtų patogiai stovėti. Jeigu tvenkinys gilus, netyčia užklydęs svečias, antrąkart greičiausiai nebepasirodys. Tvenkinyje taip pat turėtų būti slėptuvių žuvims, gilesnių vietų, kad jos turėtų, kur pasislėpti. Puiki slėptuvė – vandens lelijų lapai. Triukšmas Garnius neblogai atbaido triukšmas, tad palei tvenkinį sklindanti čaiži muzika – dar viena priemonė šiems paukščiams baidyti. Tik nežinia, kaip į tokią kovos priemonę su sparnuotais vagimis, sureaguos kaimynai? O ir patiems vargu ar pasiseks užmigti, jeigu kieme visą naktį garsiai gros muzika.


Šuo


Paukščius, kaip jau minėjome atbaido garsas, tad įsigiję medžioklinį (paukštinį) šunį, taksą ar skaliką, kuo puikiausiai apsaugosite savo žuvis. Skardžiai skalydamas šuo išbaidys didelius paukščius, o jeigu koks nesvetingas garnys ir užsinorės tūpti į tvenkinį, greitai patikimo sargo bus išprašytas. Šuo gali nakvoti ir voljere, tačiau daug geriau, kai sargas turi galimybę laisvai judėti po teritoriją.


Apšvietimas


Neprašyti puotautojai prie tvenkinio dažniausiai susirenka temstant arba naktį. Todėl dar viena apsaugos priemonė – šviesa. Galite nusipirkti lazerį, kuris keisdamas savo šviesos kryptį dar iš toli nubaidys paukščius. Tačiau toks pirkinys yra brangus, o poveikis ne itin didelis. Alternatyva – šviestuvai aplink tvenkinį su judesio davikliais. Jie neprašytiems svečiams tikrai kelia paniką. Tik prie tvenkinio nereikėtų atsivesti 220 V įvado, tai neleistina ir pavojinga. Vandens telkinio apšvietimui pakanka 12 V srovės, o šviestuvų laidai turėtų būti variniai.


Tvora ar tinklas


Nuo ūdrų, meškėnų ir bebrų gelbsti tvora aplink tvenkinį. Tačiau ši taip pat stipriai bjauroja estetinį vaizdą. Paukščiai nusileidžia iš viršaus, tad šonuose aptvertas tvenkinys mažai kuo pagelbės. Išeitis yra – nedideliuose tvenkinukuose tiesti specialų tinklą ant paviršiaus. Ir vėlgi, ant tokio tinklo paukščiai nepasivargina nutūpti, nes šis yra pakankami tvirtas, kad išlaikytų garnį, o negalėdamas ištraukti visos žuvies neprašytas svečias ją tiesiog sužaloja. Ginantis nuo paukščių, siūloma maždaug 2 metrų aukštyje įkalti kuolus ir kryžmai ištempti žvejybinį valą. Toks sprendimas mažiau bjauroja estetinį tvenkinio vaizdą, nei vielos tinklo tvora ir yra kur kas veiksmingesnis.


Fontanai ir vandens baidyklės


Dar vienas sprendimas – vandens srovę ir vietą keičiantys fontanėliai. Galima įsigyti vandens fontanų, kurie ne tik purškia vandenį visomis kryptimis, bet ir juda po visą tvenkinį. Sodo parduotuvėse siūlomos kilnojamos vandens baidyklės su judesio davikliais.


Vos tik pajutusios ką nors artinantis, šios ima purkšti vandenį ta kryptimi. Tačiau šios baidyklės taip pat ne be trūkumų – garniai prie vandens netrukus pripranta ir nesibodi lankytis šitaip apsaugotuose tvenkiniuose.


Vėjo malūnėliai


Vandens baidyklių alternatyva – blizgūs vėjo malūnėliai. Jie būna ir mechaniniai, ir elektriniai. Jų nauda abejotina, tačiau kartu su kitais atbaidymo įrenginiais gali pasitarnauti kaip visai neblogi pagalbininkai. Dekoracijos Dar vienas siūlomas metodas – dekoratyviniai vandens paukščiai (garniai) ar plūduriuojantys aligatoriai. Yra tikimybė, kad alkanas garnys nenorės įsiveržti į kito, žvejojančio paukščio teritoriją. Tačiau kai kurie paukščiai yra pernelyg alkani, kad kreiptų dėmesį į tokią dekoraciją.


Masalas

Siūloma garnius iš pradžių pašerti tikintis, kad šie nežvejos tvenkinyje. Palikite masalo netoli tvenkinio – sotus paukštis, tikimasi, neles tvenkinio žuvų. Vis tik dauguma paukščių tokioms gudrybėms atsparūs.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis