Skaitytojas klausia: ką reikia žinoti, jei noriu nupjauti medį privačioje žemėje

Tvarkant savo sklypo aplinką yra labai svarbu nepažeisti kaimyno teisių. Tačiau pjaunant medį yra svarbu ir tai, ar medis yra saugotinas. Šiuo klausimu konsultuoja Lietuvos Aplinkos ministerijos, Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio specialistai.

Jei medis nėra saugotinas, jį galima tvarkyti savo nuožiūra, nepažeidžiant kaimyninių žemės sklypų ir namų valdų savininkų, valdytojų ar naudotojų interesų.

Jei medžiai yra saugotini, norint medį genėti ar nukirsti, reikia kreiptis į savivaldybę su prašymu (aplinkos ministro 2008-01-31 d. įsakymo Nr. D1-87 „Dėl Saugotinų medžių ir krūmų kirtimo, persodinimo ar kitokio pašalinimo atvejų, šių darbų vykdymo ir leidimų šiems darbams išdavimo, medžių ir krūmų vertės atlyginimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ 2 priedas).

Kaip sužinoti ar medžiai yra saugotini?

1. Kurie įrašyti žemės sklypo Nekilnojamojo turto registre kaip Specialiosios žemės ir miško naudojimo sąlyga – saugotini želdiniai.

2. Priskirti saugotiniems vadovaujantis Vyriausybės 2008-03-12 nutarimu Nr. 206 „Dėl Kriterijų, pagal kuriuos medžiai ir krūmai, augantys ne miškų ūkio paskirties žemėje, priskiriami saugotiniems, sąrašo patvirtinimo ir medžių ir krūmų priskyrimo saugotiniems“.

2.1. privačioje namų valdoje, jeigu ji yra (pagal atitinkamus Nutarimo punktus):
a) kultūros paveldo objektų teritorijoje ir jos apsaugos zonoje (tik žmogaus pasodinti);
b) vietinės reikšmės kelių kelio juostos dalyje (1 metras už griovio ar pylimo pado);
c) visų kelių kelio apsaugos zonoje, už kelio juostos ribos;
d) aerodromų apsaugos zonoje;
e) gamybinių ir kitų objektų sanitarinėje apsaugos zonoje;
f) paviršinių vandens telkinių pakrančių apsaugos juostose - ąžuolai, beržai, klevai ir uosiai didesnio kaip 8 cm skersmens, kiti medžiai didesnio kaip 16 cm skersmens, išskyrus numatytus iškirsti pagal parengtus gamtotvarkos planus, pakrančių (šlaitų) tvarkymo projektus, taip pat medžius, augančius vidaus vandenų kelių navigacijos ženklų veikimo zonose;

2.2. privačiame žemės sklype (ne namų valdoje), jeigu šis žemės sklypas yra (pagal atitinkamus Nutarimo punktus):
a) kurortų apsaugos zonoje;
b) kultūros paveldo objektų teritorijoje ir jos apsaugos zonoje;
c) vietinės reikšmės kelių kelio juostos dalyje (1 metras už griovio ar pylimo pado);
d) visų kelių apsaugos zonoje, už kelio juostos ribos;
d) aerodromų apsaugos zonoje;
e) gamybinių ir kitų objektų sanitarinėje apsaugos zonoje;
f) miestuose ir miesteliuose, išskyrus paviršinių vandens telkinių apsaugos zonas;
g) kaime vietiniai medžiai - ąžuolai, uosiai, klevai, liepos, miškinės obelys, miškinės kriaušės, guobos, skirpstai, baltieji ir trapieji gluosniai bet kokio dydžio (išskyrus augančius paviršinių vandens telkinių apsaugos zonose), beržai, eglės, pušys didesnio kaip 20 cm skersmens (1,3 m aukštyje);
h) auga deklaruotuose laukuose: ąžuolai, uosiai, klevai ir liepos, didesnio kaip 20 cm skersmens;
i) paviršinių vandens telkinių pakrančių apsaugos juostose - ąžuolai, beržai, klevai ir uosiai didesnio kaip 8 cm skersmens, kiti medžiai didesnio kaip 16 cm skersmens, išskyrus numatytus iškirsti pagal parengtus gamtotvarkos planus, pakrančių (šlaitų) tvarkymo projektus, taip pat medžius, augančius vidaus vandenų kelių navigacijos ženklų veikimo zonose.

3. Saugotini yra ir tie medžiai, kuriuos priskiria savivaldybė, vadovaudamasi aplinkos ministro 2007-12-29 įsakymu Nr. D1-716 „Dėl kriterijų pagal kuriuos dendrologiškai, ekologiškai, estetiškai vertingi, kultūros paveldui ir kraštovaizdžiui reikšmingi želdiniai, augantys privačioje žemėje, priskiriami saugotiniems“. (Informaciją apie šį priskyrimą galima gauti savivaldybėje).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis