Rūpinamės kūdros augalais ir žuvimis prieš žiemą

Prieš žiemą žemės sklypo savininkai turi pasirūpinti ne vien dirva, šiltnamiu ir vaismedžiais, bet ir vandens telkiniu – nepriklausomai nuo to, ar tai didoka kūdra, ar dekoratyvinis tvenkinys. Tvenkinius dažniausiai puošia įvairūs vandens augalai, dalis jų būna įžuvinti, o žiemos įšalas tikrai gali pakenkti tiek florai, tiek faunai. Dar galite suskubti pasirūpinti kūdra ir jos gyventojais.

Švara tvenkinyje

Palaikyti švarą tvenkinyje svarbu, tačiau nederėtų persistengti, nes taip galite sujaukti mikroflorą. Rimtai tvarkyti tvenkinį reikėtų tuo atveju, jei jis smarkiai uždumblėjęs ir augalus jau reikia keisti. Tuomet tvenkinys valomas ir gilinamas specialia technika arba nuleidžiamas, išvalomas dumblas, persodinami augalai. Tačiau dumblas ne vien kenkia – jis padeda kai kurioms žuvims peržiemoti. Todėl tvenkinį patariama valyti kiek ankstėliau, o ne prieš pat žiemą.

Shutterstock nuotr.

Minimaliai aptvarkyti tvenkinį rudenį būtina. Svarbiausia – išrinkti visus plūduriuojančius lapus, nupjauti nudžiūvusius ir nužydėjusius augalus, apkirpti plačiai išsikerojusius. To nepadarius, augalai ims pūti, teršti vandenį, formuosis dumbliai, nuo tvenkinio sklis blogas kvapas.

Negiliuose tvenkiniuose žiemoti pavojinga

Tiek žuvims, tiek lepesniems ar egzotiniams augalams žiemos šalčiai gali būti pražūtingi. Kalbant apie žuvis, jos ramiai peržiemos, jei vandens telkinys bus pakankamai erdvus ir gilus – t. y. ne seklesnis negu metro ar pusantro metro gylio. Kita svarbi sąlyga gerai peržiemoti – tvenkinio dydį atitinkantis žuvų kiekis.

Tuo metu negiliuose, apie pusės metro gylio, dekoratyviniuose tvenkiniuose gyvenančios žuvelės gali peršalti, jei jomis nepasirūpinsite. Žuvis reikia perkelti į kokią nors statinę su kas savaitę keičiamu vandeniu. Vanduo turi būti jau prisotintas deguonies – tam teks įsigyti akvariumo kompresorių ir įdėti jį į statinę bent valandą prieš suleidžiant tvenkinio gyventojas. Saugant nuo šoko, temperatūrą vienodinti reikia nuosekliai, pamažu. Kad žuvys nenugaištų, temperatūrų skirtumas neturi viršyti penkių laipsnių.

Shutterstock nuotr.

Ne visi augalai lieka žiemoti

Kai kurie augalai lieka žiemoti tvenkinyje, kiti – perkeliami į žemę arba vėsią patalpą.
Tvenkinyje paliekamais augalais reikia pasirūpinti. Jie nuleidžiami į pačią gilumą, kur negalėtų pasiekti pašalas.

Jei krepšyje pasodinti augalai dėl kokių nors priežasčių negali žiemoti tvenkinyje, juos reikia iškelti iš vandens nepažeidžiant šaknų ir įdėti į indą, pilną vandens. Taip paruošti augalai laikomi vėsioje patalpoje.

Jei augalas buvo įsodintas tiesiai į gruntą, svarbu, kad tai būtų atlikta pagal instrukcijas, t. y. augalas būtų įsodintas pakankamame gylyje. Tokiu atveju žiemojimas bus sklandus. Tačiau jei tvenkinio gylio kokiam nors augalui nepakanka ar jis jautresnis šalčiui, jį reikia išimti ir su vazonėliu įkasti į daržą arba gėlyną, kad peržiemotų žemėje.

Shutterstock nuotr.

Lelijas rekomenduojama perkelti į kibirą ir nunešti į vėsią patalpą, kurioje temperatūra nesiekia 10 laipsnių, pavyzdžiui, rūsį. Tik reikėtų visais būdais vengti minusinės temperatūros, kuri šiems trapiems augalams atneša daug žalos.

Pavasarį, kai nebenumatoma šalčių ir paviršių aptraukiančio ledo, augalus galima grąžinti į tvenkinį.

Žuvys turi būti aprūpintos deguonimi

Didžiausias pavojus, kylantis žuvims žiemą, – uždusti, kai tvenkinio paviršių aptraukia ledas. Siekiant to išvengti, padėtų liaudiškas būdas – iškirsti eketę, tačiau ją reikėtų prižiūrėti arba kuo nors uždengti, kad neužpustytų ir eketė neužšaltų. „Gudresnis“ būdas – nusipirkti ir įstatyti aeratorių, kuris bus naudingas ne vien žuvims, bet ir augalams. Jis prisotins vandenį deguonimi, padės išvengti kenksmingų dujų susidarymo.

Shutterstock nuotr.

Esant žemai temperatūrai žuvų nereikia šerti, nes karpinės žuvys šaltuoju metų laiku beveik nustoja maitintis, o plėšriosioms visiškai pakanka tvenkinyje jau esančių žuvų.

Apsaugoti nuo ledo

Užėjus labai stipriems šalčiams, kai kurio tipo baseinėliams, jų sienelėms gali pakenkti besiplečiantis ledas. Ledo slėgį sumažinsite, jei į vandens telkinį panardinsite keletą plastikinių butelių arba įmesite lentų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis