Lieptelių įvairovė: kaip išsirinkti?

Lieptas tvenkinyje – jaukus ir funkcionalus kampelis, kuris palengvina priėjimą prie vandens. Nuo jo galima žvejoti, maitinti žuvis ir tiesiog lepintis saulės spinduliais. Paprastai liepteliai yra statomi žiemą, bet dėl didėjančios jų paklausos, vis dažniau šie statiniai įrenginėjami ir šiltuoju sezonu. Pristatome kelias populiarias šių konstrukcijų rūšis.

Statant tokią konstrukciją, visų pirma svarbu laikytis su šiuo statiniu susijusių reglamentų, kurie priklauso nuo to ar lieptas bus įrengiamas nuosavame tvenkinyje ar valstybiniame vidaus vandens telkinyje. Lieptelį statant valstybiniame vidaus vandens telkinyje, nepriklausimai nuo jo dydžio, visais atvejais privaloma gauti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) sutikimą. Jeigu nedidelį lieptelį norite įsirengti nuosavoje kūdroje ir jo ilgis neviršija 15 metrų projektas nėra reikalingas, didesni lieptai yra priskiriami nesudėtingų statinių kategorijai.

Mediniai liepteliai

Ant suvirinto metalinio liepto karkaso yra montuojamos medinės lentos. Įprasta tiltų ir lieptų statybai naudoti spygliuočių medieną. Dažniausiai yra naudojamas maumedis, kuris pasižymi kietmedžio savybėmis. Jis yra atsparesnis drėgmei, temperatūros svyravimams, klimato pokyčiams. Palyginus su kitais spygliuočiais, jis tarnauja kur kas ilgiau (lieptelis iš maumedžio tarnauja apie 15 metų). Taip pat reikia paminėti, kad maumedis yra mažiau slidus už kitas medienos rūšis, tad toks lieptas yra saugesnis. Lieptams galima naudoti ir kitą medieną, pavyzdžiui pušines lentas. Lentos turi būti 4 klasės impregnavimo lygio. Rekomenduojamas lentų storis yra 4,5 cm ir daugiau, taip pat būtina palikti 0,5 cm tarpelius tarp jų vandeniui išbėgti.

Medžio plastiko kompozito liepteliai

Ieškantiems ilgaamžio lieptelio varianto, medžio plastiko kompozitas gali pasirodyti, kaip itin patrauklus variantas. Kokybiškas medžio plastiko kompozitas pasižymi tvirtumu ir atsparumu. WPC lentos gali tarnauti net apie 50 metų. Žinoma ši medžiaga neskleidžia medienai būdingo jaukumo ir šiltumo, bet kita vertus – ji nepūva. Specialistai rekomenduoja rinktis tokią WPC lentų sudėtį: 70 % termiškai apdorotos medienos pluošto, 30 % kokybiško, perdirbto polipropileno.

Pontoniniai liepteliai

Dar viena medžiaga, tinkama šiam jaukiam kampeliui sukurti yra moduliniai pontonai. Pontonas yra gaminamas iš polietileno, kurio storis yra 10 mm. Pontoninius lieptus geriausia statyti vasarą. Tokie lieptai yra tinkamiausi nedidelio gylio tvenkiniams, arba tvenkiniams, kuriuose vandens lygis svyruoja, jie taip pat tinka ežerams. Šios medžiagos kartais yra vengiama, bijant jos nestabilumo, tačiau tinkamai įrengtas toks lieptelis visai nesvyruos ir stovės itin stabiliai. Pontonas yra moderni ir patikima medžiaga. Tokio liepto nenuniokos ledas ir nepriklausomai nuo oro sąlygų jis išliks tame pačiame aukštyje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis