Kaip padidinti žemės sklypo vertę?

Žemės sklypas – vertingas turtas, ypač jei jis yra patrauklioje vietovėje. Panorus žemę parduoti, verta įdėti šiek tiek pastangų ir pakelti jos vertę, kad iš sandorio gautumėte didžiausią įmanomą naudą. Paprastai išskiriami du aspektai, kurie daro didžiausią įtaką potencialių pirkėjų sprendimui – tai žemės sklypo išvaizda ir dirvožemio kokybė bei našumas. Taigi, prieš įsmeigdami žemėn skelbimą, kad ją parduodate, turėtumėte rimtai pasirūpinti šiais dalykais.

Prekinė išvaizda – pirmas žingsnis į sėkmingą sandorį


Pats paprasčiausias būdas padidinti žemės vertę ir patraukti galimų pirkėjų akį – tinkamai ją pateikti. Pasivaikščiokite po žemės sklypą ir apžiūrėkite, ką reikėtų sutvarkyti, ko – atsikratyti. Surinkite visas šiukšles ir atliekas, apgenėkite medžius, nupjaukite peraugusius krūmus. Išravėkite piktžoles ir nušienaukite veją, iškirskite brūzgynus, jei jų yra. Jeigu to dar nepadarėte, apjuoskite teritoriją tvora. Tvora neabejotinai pakels jūsų sklypo vertę.


Sutvarkytas sklypas pirkėjams daug patrauklesnis ne tik estetiškai, bet ir dėl vienos paprastos priežasties – jei jūs to nepadarytumėte, jiems patiems tektų viskuo pasirūpinti. O kas gi nori papildomų problemų. Parduodamas sklypas turi būti švarus, tvarkingas ir apvalytas nuo nereikalingo šlamšto. Už tokį sklypą pirkėjai bus pasirengę mokėti gerokai didesnę pinigų sumą.


Labai svarbu, kad sklype esantys ūkiniai pastatai būtų tvarkingi ir tvirti. Griūvanti daržinė vidury sklypo smukdys žemės vertę. Vienas iš būdų pagražinti sklypą ir pakelti jo vertę – perdažyti tvoras ir pastatus. Taip pat būtina pašalinti bet kokius pavojų aplinkai keliančius daiktus.


Jei negalite pagerinti, pakeiskite žemės ploto paskirtį – pavyzdžiui, pasodinkite medžių ir paverskite jį miškingu plotu. Strategiškai parinkus medžiams vietą, jie gali užstoti nepageidaujamą vaizdą arba sumažinti triukšmą, sklindantį nuo judrios gatvės.


Shutterstock nuotr.


Dirvožemio kokybė


Norint padidinti žemės vertę reikia pagerinti ir žemės derlingumą. Nesvarbu, ar sklypą pardavinėjate, ar siekiate išnuomoti, daugiau naudos gausite, jei įrengsite ar patobulinsite drenažo sistemą, praturtinsite dirvožemį maisto medžiagomis, apsaugosite dirvą nuo erozijos.


Didelis minusas, jei visa teritorija ar kažkuri jos dalis nėra drenuojama. Po stipresnių liūčių užsistovi vanduo, dėl to smunka jūsų sklypo vertė. Šios problemų atsikratysite įrengę drenažo vamzdžius. Jais nutekės perteklinis vanduo, be to, jis nesikaups žemės paviršiuje, kur gali pakenkti pasėliams. Drenažo sistema žymiai padidina žemės vertę – tiek derlingumo, tiek kainos, kurią bus pasiryžę mokėti pirkėjai, atžvilgiu. Drenuojamoje teritorijoje patogiau ne tik ūkininkauti, bet ir ganyti gyvulius ar statyti pastatus.


Reguliariai tikrinkite dirvožemio būklę ir patręškite žemę, kad joje būtų pakankamai azoto, kalio ir kitų maistingųjų medžiagų, skatinančių augalų augimą.


Kiti privalumai


Žemės sklypo vertę lemia daug išorinių aplinkybių – vietovės ypatybės, plėtros planai, rinkos svyravimai ir t. t. Tačiau pakelti sklypo vertę galima patiems imantis iniciatyvos, pavyzdžiui, atvedant elektrą ir vandenį arba įrengiant patogų privažiavimą.


Jeigu žemės sklypas yra tankiai apgyvendintoje vietovėje ar netoli miesto, įrengti patogumus bus paprasta. Tačiau jei sklypas yra atokiau, reikės investuoti kur kas daugiau laiko ir pinigų, gauti įvairius leidimus, atlikti testus ir pan. Vis dėlto, šio plano nevertėtų atmesti, ypač jei gyvenate patrauklioje, patogiai pasiekiamoje vietovėje. Reikėtų įvertinti patogumų įrengimo išlaidas ir tai, kiek šie patogumai padidins sklypo vertę. Paprastai sklypo su patogumais vertė padidėja 10–20 procentų. Bet kuriuo atveju, sklypo vertė bus didesnė, jei netoliese bus išvedžioti elektros, vandens ir kanalizacijos tinklai – šis privalumas turėtų būti įtrauktas į sklypo kainą.


Žemę bus sunku parduoti, jeigu prie jos nebus patogaus privažiavimo. Būtinai pasirūpinkite asfalto ar betono keliu ar bent jau žvyro keliuku. Kokia nauda iš sklypo, jei jo neįmanoma patogiai pasiekti? Jeigu jūsų sklypą iš visų pusių riboja kiti sklypai, galima bandyti susitarti su kaimynais dėl kelio servituto.


Shutterstock nuotr.


Naudingas patarimas


Bendraudami su pirkėjais turėkite su savimi dokumentus, pagrindžiančius atliktus darbus, įrengtas sistemas, derliaus planus ir teritorijos ypatybes. Tai suteiks tvirtumo ir patikimumo, o pirkėjui kils mažiau klausimų ir abejonių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis