Ką verta žinoti apie tvenkinio augalus?

Nuosavame sklype įrengtas tvenkinys, kuriame plaukioja žuvys ir žydi augalai – tikra asmeninė oazė. Tai vieta, kuri spinduliuoja grožį bei skleidžia ramybės jausmą. Kad toks vandens telkinys atrodytų darniai su aplinka ir taptų pasididžiavimą keliančia kraštovaizdžio dalimi, svarbu tinkamai jį apželdinti. Paklausėme Klaipėdos universiteto Botanikos sodas direktorės dr. Astos Klimienės, kokius esminius dalykus turėtumėte žinoti apie tvenkinio augalus.

Kokią paskirtį tvenkinyje atlieka augalai?

Augalai tvenkinyje atlieka ne vieną funkciją. Be akimi lengvai pastebimos estetinės funkcijos, jie taip pat yra neatsiejama ekosistemos dalis (augalai aprūpina telkinį deguonimi, suriša vandenyje ištirpusias medžiagas, taip lėtindami kūdros dumblėjimą ir t.t.). „Tvenkinys taip pat yra ekosistema. Kaip ir kiekvienoje ekosistemoje yra svarbios gyvosios ir negyvosios gamtos dalys. Negyvoji gamta ar akcentai gali būti salos (salelės), akmenys, lieptai ir pan. Dažniausiai jie sukuria bendrą vaizdą. O gyvosios gamtos dalys gyvūnai, augalai, mikroorganizmai – formuoja pačią ekosistemą. Todėl, kuriant dirbtinius tvenkinius labai svarbu įsivertinti esančią aplinką ir norus. Augalai tvenkinyje gali atlikti ir filtrų, ir tvenkinio naikinimo funkciją. Be to, jei tvenkinyje auginamos žuvys, augalai vandenį papildo deguonimi, o kai kurioms žuvims yra maisto šaltinis (pvz. amūrams). Be to, augalai reguliuoja dumblių kiekį, valo vandenį ne tik nuo biologinės, bet ir nuo cheminės taršos, reguliuoja vandens temperatūrą (vasarą vėsindami, o žiemą šildydami)“, – pasakoja dr. Asta Klimienė.

Shutterstock

Kokie yra tvenkinio apželdinimui būtini augalų tipai?

Geriausia augalų rūšimis ir savybėmis pasidomėti dar prieš vandens telkinio kasimą, nes žinodami jums patinkančių augalų sodinimo ir augimo gylius, galėsite geriau parinkti kūdros ar tvenkinio dugno reljefą. Kalbant apie tvenkinio augalų tipus – yra augalai, kurie plūduriuoja ant vandens ir visada yra apsemti (hidatofitai), ir augantys pakrantėje, ilgesnį laiką pakenčiantys vandens lygio svyravimą augalai (hidrofitai), jie gali būti sausi arba apsemti. „Ant vandens augantys augalai plūduriuoja, sukurdami žalias oazes. Tokie yra lūgninių (Nymphaeaceae) - vandens lelijos, lūgnės ir plūdžių (Potamogetonaceae) šeimų augalai, graži paprastoji nertis (Ceratophyllum demersum) ar kanadinė elodėja ( Elodea canadensis) ir pan. Pakrantėms (hidrofitai) tinka širdžialapė ir smailialapė skiaustmenės (Pontederia cordata ir P. lanceolata). Įvairiausi baliniai ajerai (Acorus calamus), geltonžiedžiai vilkdalgiai (Iris pseudocorus), nendrės (Phragmites australis), labai gražiai atrodo vikšriai (Juncus inflexus ir Juncus ensifolius), paprastoji raudoklė (Lythrum salicaria), strėlialapė papliauška (Sagittaria sagittifolia) ar puriena (Caltha palustris), dalis viksvų ir meldų, o alijošinis aštrys (Stratiotes aloides) labai gerai valo vandenį. Tačiau pastaruoju metu plinta augalai, kurie labai gerai dauginasi, prisitaiko ir sukelia grėsmę ne tik užželti tvenkinukui, bet ir paplisti į natūralią gamtą, kaip invaziniai. Juos patariama auginti vazonuose, pavyzdžiui tokia yra paprastoji uodeguonė (Hippuris vulgaris)“, – sako ekspertė.

Shutterstock

Kaip komponuoti augalus tvenkinyje?

Vanduo yra prikaustanti dėmesį sklypo detalė, todėl tvenkinys neišvengiamai tampa pagrindiniu erdvės akcentu. Kuriant vandens telkinio dizainą, svarbu atsižvelgti ne tik į estetines augalų savybes, bet ir į tai, kaip jie gebės derėti su aplinkui esančia biologine įvairove. „Pirmiausia norėčiau patarti, kad žinotume, ko norime, turėti nors nedidelę viziją, kad nereiktų išsikasus tvenkinio sodinti viską, ką pamatome ar gauname nusipirkti. Kitas svarbus patarimas, rinktis labai atsakingai augalus, kad nepadarytumėme žalos gamtai, paskleisdami naujus agresyvius augalus, saugokime savo biologinę įvairovę. Puikų vaizdą ir gražų tvenkinį galime turėti komponuodami vietinius pakrančių ir vandens augalus: vikšrius, ajerus, raudokles, vilkdalgius, papliauškas ir pan.“, – pataria dr. Asta Klimienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis