Išvalykime dumblius sodo tvenkinyje

Dekoratyvinis sodo tvenkinys yra vienas iš pagrindinių sodo akcentų, kuris labiausiai pritraukia akį. O gal net ir pagrindinė, svarbiausia sodo detalė. Tvenkinys – idealus sprendimas gamtos mylėtojui, kuris gali valandų valandomis mėgautis plaukiojančių žuvų šokiu. Tačiau kiekvienas, sumąstęs įsirengti tvenkinį, privalo žinoti, jog turės valyti vandenį nuo dumblių bei užtikrinti pakankamą deguonies kiekį tvenkinyje.

Norint palaikyti švarų ir gyvybingą tvenkinį, reikės atlikti tam tikrus veiksmus.

Pirmas veiksmas: patikrinimas

Visų pirma gerai apžiūrėkite tvenkinį, kad nustatytumėte, kiek jis yra užterštas. Tuomet nuspręsite, kuris valymo metodas yra tinkamiausias. Jei tvenkinys yra ganėtinai gausiai apaugęs dumbliais, teks panaudoti daugiau valymo metodų, o mažiau apaugusiame tvenkinyje su dumbliais susidoroti galės ir pačios žuvys.

Antrasis veiksmas: valymas

Jei tvenkinys nėra labai prižėlęs, nereikia vargti, dumblius raunant rankomis ar filtruojant vandenį. Panaudokite paprastą nejuoduotą druską. Supilkite į vandenį kilogramą druskos ir palikite kelias valandas. Netrukus pastebėsite, kad dumbliai plūduriuoja paviršiuje. Ten juos lengvai išgriebsite graibštu. Gali būti, kad šią procedūrą teks atlikti kelis kartus, kol tvenkinio vanduo vėl bus visiškai švarus.

Trečiasis veiksmas: naikinimas

Jei tvenkinys yra gausiai apaugęs dumbliais, lengviausias būdas juos pašalinti – iškelti į paviršių. Galite panaudotui specialius elektroninius prietaisus, kurie, išskirdami tam tikrą vibraciją, paveikia dumblių ląsteles, dumbliai žūsta, atitrūksta nuo dugno bei iškyla į paviršių. Taip pat galima naudoti ir cheminius dumblių valiklius, tik prieš tai reikia įsitikinti, jog chemikalai nėra kenksmingi žuvims bei kitiems tvenkinio gyventojams. Valydami chemikalais, stropiai laikykitės nurodytų instrukcijų. Ar teisingai viską darote, suprasite iš vandens spalvos, kurią cheminės medžiagos pakeičia. Kai dumbliai iškils į paviršių, juos taip pat išgriebkite graibštu.

Ketvirtasis veiksmas: atnaujinimas

Kad tvenkinėlis neužsiterštų, neapaugtų dumbliais, vandenį reiktų reguliariai pakeisti. Dumbliai neturės kuo maitintis, todėl nesidaugins ir neaugs. Išleiskite vandenį iš tvenkinio ar baseino ir, naudodami specialias valymo priemones, nušveiskite baseino sienas, pašalindami esamus dumblius. Nepatingėkite, kuo švariau iššveisite, tuo ilgiau baseinas neužsiterš. Perplaukite švariu vandeniu. Vėliau pripildykite baseiną (ar tvenkinį) švariu vandeniu bei suleiskite žuvis. Šis procesas turi būti atliekamas reguliariai. Jei tvenkinys ar baseinas yra linkęs greitai apaugti dumbliais, valyti jį reikia kuo dažniau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis