Būtiniausi pavasario darbai tvenkinyje

Tai, jog metas pradėti pavasario darbus sode ar sodyboje, parodo ne konkreti data kalendoriuje, bet oro sąlygos. Viskas priklauso nuo to, kiek ilgai išsilaiko ledas ir įšalas. Taigi skirtingais metais darbų pradžia irgi skiriasi: darbymetis gali prasidėti tiek kovo, tiek balandžio pabaigoje.

Darbai ant ledo

Nors kovo pradžioje saulė kyla vis aukščiau ir šviečia vis ryškiau, bet tvenkinys dar sukaustytas nors ir patižusio, bet vis tiek ledo. Jeigu jūsų tvenkinio liepto poliai mediniai – pats metas aplink juos padaryti eketes, taip sumažinsite tikimybę, jog tirpdamas ledas iškels lieptelį. Jeigu tvenkinio lieptas suręstas šiaurinėje tvenkinio pusėje, reikia apipjauti ir visą lieptą. Iš pietų pusės pradėjęs eižėti ledas, slinksis į šiaurinę tvenkinio pusę ir šitaip be vargo į krantą išstums lieptą. Apžiūrėkite medinį lieptelio viršų, jeigu dalis lentelių „neperžiemojo“ – pakeiskite jas.

Ledui nutirpus

Jeigu jūsų tvenkinyje sumontuotas pontoninis lieptas – pavasarį, po atlydžio, būtina įtempti prieš žiemą atlaisvintas grandines. O ledui visiškai ištirpus, neapseisite be tvenkinio valymo. Jums prireiks grėblio ilgu kotu ir sieto, kuriuo iš vandens galėsite išgriebti įvairias šiukšles.

Plūduriuojančias šakas, senus lapus, negyvus augalus šiais įrankiais pašalinsite be jokio vargo. Sietą išdžiovinkite, bet toli nepaslėpkite. Gegužę, medžiams sužydus, jo vėl prireiks, teks „žvejoti“ žiedlapius ir žiedadulkes. Nereikėtų jaudintis, jeigu vanduo vandens telkinyje žalias, taip yra todėl, kad pavasarį dumbliai auga aktyviausiai. Vis tik, jeigu vanduo atrodo riebus, ar nemaloniai dvokia, gali prireikti dalį vandens pakeisti, ypač jeigu jūsų vandens telkinys nėra pratekamas. Išleiskite nuo 1/3 iki 2/3 vandens ir jį pakeiskite švariu. O jeigu nepadės ir tai, laukia sunkus darbas – dumblo valymas.

Tvenkinio įranga

Pavasarį metas apžiūrėti ir tvenkinio įrangą, įvertinti jos būklę. Sugedusią pakeisti nauja, arba remontuoti. Pirmiausia apžiūrėkite vandens filtrus, juos gali tekti valyti arba keisti naujais. Vandens siurblys dažniausiai žiemoja sausoje patalpoje, ledams ištirpus pats laikas jam kraustytis atgal į tvenkinį. Pirmiausia apžiūrėkite siurblį dar sausumoje, jeigu jis neveikia, arba veikia įtartinai, turbūt metas jį remontuoti arba keisti. Ledui nutirpus į įprastas vietas grįžta ir tvenkinio dekoracijos bei vandens fontanėliai. Pastaruosius prieš įjungiant irgi būtina patikrinti.

Shutterstock nuotr.

Tvenkinio gyventojai

Žiemą sodo tvenkinio augalai ir gyventojai ilsisi po storu ledu, bet vos tik šiam pradėjus tirpti, prasideda pavasario darbai. Jeigu žuvų vandens paviršiuje dar nematyti, neskubėkite griebti iš vandens ledo lyčių ir nedrumskite vandens gyventojų poilsio. Jeigu žuvys jau aktyvios, o ant tvenkinio liko tik plonas ledas, galite jį pašalinti. Tačiau to daryti nebūtina. Pavasarį labai svarbu apžiūrėti žuvis. Ar visos peržiemojo sveikos ir gyvos? Jeigu dalis žuvų išgaišo – pats metas tvenkinį iš naujo įžuvinti. Taip pat vertėtų elgtis, jeigu žiemoti palikote nedaug žuvų. Žuvys pradedamos maitinti vandens temperatūrai pasiekus 7–12 laipsnių. Kovo–balandžio mėnesiai patys tinkamiausi pasirūpinti pašaru.

Na, o vandeniui įšilus, nereikėtų užmiršti pašerti žuvų. Jeigu žuvis pradėsite maitinti ankščiau, tik užteršite vandenį. Žemesnėje temperatūroje vandens gyventojos negali suvirškinti maisto, todėl jo likučiais smarkiai iškreipia vandens pH, vanduo susidrumsčia, o atšilus orams – ima žydėti. Nutirpus ledui rekomenduojama atlikti profilaktinę tvenkinio dezinfekciją žuvų ligų prevencijai. Specialus preparatas miltelių pavidalu beriamas ant vandens paviršiaus ir reaguoja su vandeniu. Tokia priemonė nekenkia žuvims, bet naikina blogus mikroorganizmus.

Augalai

Tvenkinio augalams itin didelio dėmesio skirti nereikia. Daugelis jų yra atsparūs ir prisitaikę žiemoti lietuviškuose tvenkiniuose. Smarkiai suvešėjusius augalus pats metas juos praretinti. Peiliu nupjaukite per gausiai išsikerojusias šaknis. Jeigu jūsų tvenkinyje ir prie jo augalų nėra labai daug, švendres ir kitus aukštus augalus reikia patrumpinti.

Pavasaris pats tinkamiausias laikas ir augalams patręšti. Siūloma naudoti trąšų lazdeles ir įšalui pasitraukus, įterpti jas į dirvą. Jeigu nemažai tvenkinio augalų iššalo – pavasaris puikus metas pakeisit juos naujais. Taip pat susodinkite į tvenkinį ir pakrantėse tuos augalus, kurie lauke nežiemoja. Per daug išsišakojusios vandens lelijos ir kiti giliavandeniai augalai, maždaug gegužės mėnesį yra atskiriami, persodinami.

Jeigu tvenkinys naudojamas ir maudynėms – laikas sutvarkyti ir aplinką prie vandens telkinio. Žvilgtelkite į paplūdimio zoną, jeigu ji smėlio ar žvyro – dar gerai neįšilus papildykite šį plotą nauja „injekcija“.

Šaltinis: manotvenkinys.eu

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis