Žvyro danga: jos privalumai bei trūkumai

Žvyras, skalda – pigi, paprasta ir estetiškai patraukli medžiaga sodo takeliui ar atskirai jo zonai padengti. Tokia danga yra palyginus nebrangi bei lengvai įrengiama. Kita vertus, dėl akmenėlių smulkumo, jie gali išsinešioti po sodo erdvę. Taigi ši danga turi ir pliusų ir minusų, kviečiame plačiau susipažinti su jais.

Skaldos pasirinkimas ir įrengimo darbai

Visų pirma, reikia pasirinkti jums tinkamą skaldos (žvyro, akmenukų, žvirgždo) dydį. Smulkūs akmenukai labiau tinka zonose, kuriose yra mažiau vaikštoma, pavyzdžiui, dekoratyvinėse zonose. Sodo takeliams patariama rinktis vidutinio dydžio akmenėlius, nes šie mažiau išsinešioja po sodą už itin smulkius ir yra patogesni vaikščiojimui už stambius. Taigi žvyro pasirinkimas priklauso nuo dangos paskirties.

Dangos paskirtis taip pat įtakoja jos įrengimo darbus. Jeigu žvyras yra naudojamas takeliams bei sėdėjimo, poilsio zonoms, rekomenduojama tą vietą nukasti apie 10 cm ir patiesti plokščią suspaustą pagrindo sluoksnį arba geotekstilę, tada ant pagrindo viršaus užberti 7-10 cm žvyro, tai padės žvyrui nenugrimzti. Jeigu žvyras yra naudojamas dekoratyvinei zonai, specialistai rekomenduoja šiek tiek nukasti paviršių ir patiesti membraną, kuri trukdo žolių augimui. Tikriausiai pats svarbiausias žvyro dangos įrengimo aspektas – patikimo apvado parinkimas. Apvadas padeda išlaikyti žvyrą jam skirtoje vietoje. Žvyro, skaldos sulaikymui skirtas apvadas turėtų būti iškilęs 2-3 cm virš dirvožemio. Galima naudoti medienos apvadus, plytas arba didesnius grindinio akmenis. Taip pat apvadus galima išbetonuoti arba naudoti klinkerio plyteles.

žvyras
žvyras
Shutterstock

Žvyro, skaldos dangos privalumai

Žvyras, skalda – jauki, gyvai atrodanti ir su gamta deranti, nebrangi sodo takelio ar atskiros zonos danga. Jis pasižymi laidumu, tokia danga praleidžia į žemesnį dirvos sluoksnį orą ir vandenį, tad žemė po juo išlieka gyva (sugalvojus pakeisti takelio vietą, tai padaryti nebus sudėtinga).

Ši danga ypatinga ir tuo, kad ją lengva formuoti, ji prisitaiko prie įvairiausių takelių formų bei sudėtingo aplinkos reljefo. Ji taip pat puikiai dera su kitomis takelių dangomis ir drauge gali sukurti išskirtinį dizainą. Žvyro takelio įrengimas yra nedaug pastangų ir kruopštumo reikalaujantis darbas, o tai reiškia, kad įrengti tokį takelį gali ir nepatyręs asmuo.

Žvyro, skaldos dangos trūkumai

Žvyras, skalda yra smulki medžiaga, tad vaikštant juo akmenukai gali išsinešioti iš jiems skirtos vietos, juos taip pat gali išplauti stipresnė liūtis, kad to išvengti, būtina įrengti apvadus. Kitas minusas tas, kad šia danga basomis vaikščioti yra itin nemalonu. Taip pat specialistai pataria šios dangos nenaudoti takeliui vedančiam į namus, nes akmenukai gali prikibti prie batų pado ir taip patekti į namų vidų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis