Žiemos rūpesčiai sode: kaip sulaikyti sniegą

Žiemą sodininkams ir daržininkams tenka itin svarbi užduotis – sulaikyti sniegą. Kuo daugiau sode bus sniego, tuo lengviau peržiemos vaismedžiai, dekoratyviniai medžiai, krūmai, daugiametės gėlės, žiemojantys daržo augalai ir veja. Rytų Europoje nuo senovės būdavo statomi atitvarai, neleidžiantys vėjui nupūsti sniego nuo žiemojančių augalų. Šiandieniniams sodininkams taip pat naudinga prisiminti šį seną agronominį triuką, ypač tomis žiemomis, kai sniego danga nėra stora. Priešingu atveju po atšiaurios žiemos galima likti be derliaus, o blogiausiu atveju – net be sodo.

Giedrą žiemos naktį, spaudžiant 15–20 laipsnių šaltukui, arčiausiai sniego paviršiaus esančios žemės oro sluoksnyje temperatūra paprastai būna 2–3 laipsniais žemesnė. Tokios sąlygos labai prastai veikia sniego sluoksniu nepridengtus medžius ir krūmus, rašo supersadovnik.ru. Itin dažnai pasitaikanti antrosios žiemos pusės „dovanėlė“ – staigus atšalimas po ilgai trukusio atšilimo. Dėl atšilimo iš sniego gniaužtų išsilaisvinę medžiai ir krūmai gali stipriai nukentėti.

Vis dėlto, prieš galvojant, kaip sniegą sulaikyti, svarbu suprasti, kur tiksliai jis turėtų būti sulaikomas. Patyrę sodininkai sniegu dengia vaismedžių ir dekoratyvinių medžių kamienus, uogakrūmius ir dekoratyvinius krūmus, rudeninius svogūninių gėlių sodinukus, daugiametes gėles (bijūnus, rožes, flioksus ir t. t.), prieš pat žiemą pasodintas daržoves ir veją.

Shutterstock nuotr.

Apsauga nuo vėjo

Neseniai iškritęs purus sniegas turi priešą – vėją, kurio veikiamas nugaruoja paviršinis jo sluoksnis (giedrą dieną, spaudžiant vidutiniam šaltukui ir pučiant vėjui nuo 1 kv. metro sniego nugaruoja iki 5 proc. jo tūrio). Dėl šios priežasties svarbu kiek įmanoma priešintis vėjui, kad šis nenupūstų ir nenugarintų sniego nuo augalų.

Paprasčiausias būdas sniegui sulaikyti – apsauga nuo vėjo. Užtikrinę ją, pasieksite dviejų tikslų: apsaugosite iškritusį sniegą (vėjas jo nenupūs) ir padėsite susikaupti naujam sniegui (sniegas visada kaupiasi šalia kliūčių). Tereikia teisingai nustatyti vyraujančių vėjų kryptį.

Dar visai neseniai apsaugai naudotos bet kokios po ranka pasitaikančios medžiagos (senos lentos, faneros ar tvirto kartono gabalai, šiferio lakštai, surišta praėjusių metų žolė). Nors tokie atitvarai funkciją atlieka gana neblogai, nukenčia sodo estetika. Taigi tiems, kuriems tai svarbu, vertėtų rimčiau pagalvoti, kaip išsaugoti sniegą ir tuo pačiu nesugadinti peizažo.

Shutterstock nuotr.

Natūraliausias sniego sulaikymo būdas – atitvarai iš sniego. Juos pasidaryti nėra sudėtinga, jeigu turite reikalingą įrangą. Didelių sklypų savininkai paprastai įsigyja specialios technikos – motoblokų, vejos traktorių ir kt. Galima įsigyti prikabinamą įrangą – sniego valytuvus ar sniego valymo skydus. Pastarieji yra skirti būtent sniego atitvarams formuoti.

Darbams rinkitės dieną, kai spaudžia nedidelis šaltukas arba temperatūra teigiama, nes taip šlapias ir lipnus sniegas netrupės ir bus suformuojami tvirti ritiniai. Sniego valymo mašina per trumpą laiką sniegą išbarstys ant vejos. Šiems darbams kur kas labiau tiks žvarbesnės dienos, kai sniegas lengvas ir purus.

Jei specialios technikos neturite arba jei jūsų sklypas nėra didelis, tiks kiek paprastesnis variantas – kastuvas ir rankinis sniego valymo skydas.

Vaizdo nesugadins ir specialūs atitvarai, skirti sniegui sulaikyti. Itin įspūdingai apsnigto sodo fone atrodys iš natūralių medžiagų arba plastiko padaryti atitvarai. Tiesa, svarbu nepamiršti, kad tokiems atitvarams naudojamas plastikas turi būti atsparus šalčiui. Neaukštoms tvirtoms tvorelėms iš plastiku dengto metalo šaltis nekenkia. Netgi vasariniai atitvarai, palikti žiemoti sode, sulaikys sniegą ant gėlyno.

Shutterstock nuotr.

Jei prisiminėte turintys nenaudojamų lengvos konstrukcijos pavėsinių, jas taip pat galite „įdarbinti“: perkelti į reikiamą vietą, o apatinę dalį sutvirtinti plėvele arba tinklu. Kuo puikiausiai sniegą sulaiko specialus plastikinis tinklelis, naudojamas automobilių kelių apsaugai. Sodo sklype šį tinklą galima tvirtinti tiesų arba sulenkus. Antrasis variantas geriau sulaiko sniegą.

Kuo puikiausiai sniegą sulaikyti gali ir gyvatvorės. Nors tai dekoratyviniai augalai, sniegą jie sulaiko ne prasčiau, nei puošia sodą. Tankios dviejų ar trijų eilių „žaliosios sienelės“ – natūrali kliūtis, ant kurios žiemą susiformuos aukštos pusnys. Sniego ritiniais iš apačios pridengtos gyvatvorės kuo puikiausiai apsaugos sodą nuo žiemos vėjų poveikio, o tomis žiemomis, kai sniego iškrenta itin nedaug, apsaugos ir dirvą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis