Vejos laistymo ir priežiūros ypatumai per karščius

Kad vasarą galima būtų džiaugtis sveika ir žalia vejos žole, reikia rimtai pasidarbuoti. Karštuoju metų laiku vejos priežiūra sudeda iš trijų svarbių dalių: pjovimo, laistymo bei tręšimo. Šiame tekste plačiau apžvelgsime jas visas.

Vejos laistymas vasarą


Vejos laistymas yra svarbiausia jos priežiūros dalis vasaros metu. Vyraujant karštiems, sausiems orams, jeigu žolė negauna pakankamai vandens, ji negali atsivėsinti ir pradeda ruduoti bei vysti. Kaip dažnai ją laistyti, paprastai priklauso nuo kritulių bei temperatūros.


Ekspertai sako, kad esant 20–25 laipsnių temperatūrai, veją reikia laistyti kartą per savaitę, o jeigu vyrauja aukštesnė – 25–30 laipsnių temperatūra, veją laistyti reikėtų kartą per 2–4 dienas. Esant sausrai, vienkartinė laistymo norma turėtų būti 12 l/kv. m. Taip pat reikia pasirūpinti, kad vanduo įsigertu ne mažiau kaip į 10–15 cm gylį. Laistymu geriausia užsiimti anksti iš ryto.


Svarbu atminti ir tai, kad vasarą vejos negalima perlaistyti, nes taip iš jos yra išplaunamos maisto medžiagos. Dėl per didelės drėgmės augalų šaknynui gali imti trūkti deguonies.


Shutterstock


Vejos pjovimas vasarą


Vyraujant šiltiems, saulėtiems orams paprastai yra rekomenduojama padidinti vejos pjovimo aukštį 1–2 cm. Taip pat tikslinga ją pjauti rečiau, to nereikėtų daryti dažniau nei vieną ar du kartus per savaitę.


Nusistovėjus karštiems ir sausiems orams, rekomenduojama veją pjauti itin retai arba kurį laiką išvis ją palikti ramybėje.Tokiu metų laiku didelė klaida – žolę nupjauti per trumpai, nes tokia veja nusilpsta, o kad ji atsigautų, reikia ir laiko, ir papildomos priežiūros.


Shutterstock


Vejos tręšimas vasarą


Vejos grožį vasaros mėnesiais padeda palaikyti trąšos. Specialistai sako, kad tinkamai patręšta žolė net ir kintant oro sąlygoms išlieka tanki. Trąšų kiekis paprastai priklauso nuo vejos tipo bei dirvožemio, tačiau standartiškai veja vasarą yra tręšiama nuo vieno iki keturių kartų azotinėmis trąšomis arba sudėtinėmis trąšomis su ilgalaikio poveikio azoto granulėmis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis