Vejapjovės peilių galandimas: patarimai ir gudrybės

Įrankiai, kurių prireiks galandant vejapjovės peilius

Veržliaraktis
Apsauginės pirštinės
Apsauginiai akiniai

Galandimo įrankis: dildė metalui su spaustuvais peiliams laikyti arba metalo šlifavimo staklės (dėvėkite apsauginius akinius)

Kaip nuimti vejapjovės peilius

Darykite tai saugiai. Pirmas ir svarbiausias dalykas, kurį reikia padaryti dirbant su žoliapjove, įsitikinti, kad jos užvedimo laidas yra atjungtas. Prieš išmontuodami žoliapjovę, padėkite šį laidą atskirai. Verta atjungti ir akumuliatorių. Nors tikimybė, kad žoliapjovė netikėtai įsijungs, yra maža, visada geriau apsisaugoti, nei po to gailėtis.

Kai nuspręsite pagaląsti žoliapjovės peilius, palaukite, kol jos degalų bakas bus beveik tuščias. Nes pavertus vejapjovę ant šono, bus mažesnė tikimybė, kad degalai išsipils. Verta pasitiesti brezentą, kad apsaugotumėte po vejapjove esančią žemę. Apverskite vejapjovę ir lengvai pasieksite jos dugną. Tačiau yra ir kitas variantas: geriau versti ant šono, kad tepalas subėgtų į variklio karterį.

Peilių išėmimas: Išimti peilius gali būti gana sudėtinga, todėl verta pasinaudoti gnybtais, kuriais sučiupsite peilius, kai atsuksite varžtą. Gali padėti ir medžio trinka, tačiau darbuojantis su ja yra didesnė tikimybė, kad peilis išsprūs ir jūs susižeisite. Kai gnybtais saugiai laikote peilį, veržliarakčiu atsukite varžtą.

Žoliapjovės peilių galandimas

Įvertinkite situaciją: Kai išimsite peilius, nuspręskite, ar juos dar galima galąsti, ar jau reikia pakeisti. 

Peilių galandimas: Yra keli skirtingi įrankiai, kuriuos galite naudoti: dildę metalui arba šlifavimo stakles.

Jei pasirinkote dildę: Saugiai įtvirtinkite peilį spaustuvuose, kad viena jo dalis kyšotų už suolo, o pjaunanti pusė būtų atsukta į viršų. Pradėkite dildyti nuo vidurio ir judėkite link peilio galo. Jokiu būdu negaląskite priešinga kryptimi, nes taip galite nelygiai peilį pagaląsti. Kai viena pusė bus pagaląsta, apverskite peilį ir pakartokite tą pačią procedūrą. Svarbu, kad abi puses galąstumėte vienodai, todėl atlikite tą patį kiekį dildymo judesių, kad peilis būtų subalansuotas.

Jei pasirinkote šlifavimo stakles (jos labiau tinka didesniems apgadinimams): . Laikykite peilį stačiu kampu šlifavimo staklėms. Tada šlifuokite viena kryptimi per visą peilio ilgį, kol peilis bus aštrus. Norint, kad peilis būtų subalansuotas, pasistenkite abi puses šlifuoti vienodai.

Galąsdami peilį. Įsitikinkite, kad darote tai tuo pačiu kampu, koks buvo prieš galandimą. Gamyklinis nuožulnumas yra idealus kampas, kuriuo peilis geriausiai pjauna. Kai peiliai yra pagaląsti, juos reikia subalansuoti ir įdėti atgal į žoliapjovę.

Kada reikia keisti žoliapjovės peilius?

Kiekvieną kartą galąsdami peilius, turite įvertinti, ar jų dar nereikia išmesti.

Dideli apgadinimai: Apgadinimai šen bei ten nėra blogai, jei juos galima nušlifuoti. Tačiau iš kitos pusės, jei apgadinimas yra ganėtinai didelis ir jo nepavyksta nušlifuoti, peilis yra sugadintas ir jį reikia pakeisti, nes peilis bus nesubalansuotas, o tai gali pakenkti visai žoliapjovei. Be to, apgadinimai gali tik didėti, kai naudositės žoliapjove.

Susidėvėję peiliai: Kai peiliai labai susidėvi ir jų nepavyksta pagaląsti nei su šlifavimo staklėmis, nei su dilde, reiškia, kad peilis yra per senas ir jį reikia pakeisti. To gal ir nepastebėsite pasižiūrėję į peilį, tačiau bandydami jį pagaląsti, tai suprasite.

Jei nepasitikite savo jėgomis arba neturite reikalingų įrankių, galite nunešti peilius į žoliapjovių parduotuvę, kurioje juos pagaląs su šlifavimo staklėmis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis