Vabzdžių namelis – ar tai reikalinga?

Sodą galime puošti girnapusėmis, nykštukais ar grybukais, be ironijos – tai gali atrodyti žaviai, jei dera prie kraštovaizdžio stilistikos. Tačiau komplimento, kad tai originalu, vargu ar sulauktume... O jei pasinaudotume užsienyje pamėgta, bet mūsų kraštuose dar egzotiškai atrodančia idėja pastatyti namelį (ką ten namelį – tikrą viešbutį) vabzdžiams, susidomėjimo tikrai sulauktume. O ir naudos būtų nemažai.

Vabzdžių namelio „architektūros“ ypatumai

Išsamiai rašoma apie vabzdžius – kenkėjus, o apie naudingus žinome ne tiek ir daug. Dar mažiau yra tekę girdėti apie tai, kaip prisivilioti vabzdžių į sodą. Atsakymas būtų paprastas: tereikia suteikti jiems prieglobstį. Kaip paukščiams – juk kelti į medžius inkilėlius neatrodo keistas užsiėmimas. Juolab kad vabzdžių nameliai gali būti originalios „architektūros“. Ypatingų medžiagų jiems neprireiks: tinka skylėtos plytos, senos lentos, skardinės, moliniai vazonai, šiaudai, samanos, vytelės. Dar prireiks bambuko ar kitokių augalų tuščiavidurių stiebų, sutvirtintų viela. Ir vaizduotės, kad iš šių „atliekų“ sukurtume dekoratyvų kraštovaizdžio dizaino objektą – juk, tiesą sakant, tai, o ne vabzdžių namelio „gyventojų skaičius“ yra svarbiausias...

Vabzdžių namelį reikėtų įrengti šiltoje, nuo vėjų apsaugotoje vietoje. Jame turi būti skylučių ir kitokių landų, kur vabzdžiai galėtų įsikurti, auginti palikuonis ar peržiemoti.

Kad vabzdžių „apgyvendinimas“ nėra beprotiškas sumanymas įrodo rimtas argumentas: jau prieš gerą dešimtmetį Lietuvos verslininkai į įvairias pasaulio šalis eksportavo savo gaminamus namelius boružėms ir kitiems vabzdžiams. Gyvai jį pamatyti galite VU Botanikos sode Kairėnuose, Vilniuje.

Romos Balsienės nuotrauka

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis