Tvoros parinkimas sklypui: ką vertėtų žinoti

Tvora gali apsaugoti nuo nepageidaujamų žmonių, gyvūnų, saugoti jūsų privatumą, ženklinti sklypo ribas ar tiesiog vizualiai išpildyti jūsų sklypo viziją. Šiuo metu rinkoje egzistuoja įvairių medžiagų, formų, kainų, tvirtinimo tipo tvorų, todėl gali kilti klausimas pagal ką pasirinkti Jums tinkamą?

Leistinas tvoros aukštis yra 1,8 m – statant tokio aukščio tvoras, statybos leidimo nereikia. Tvorą galima „paaukštinti“ iki 2 m, tačiau tuomet reikia rengti supaprastintą projektą ir pateikti jį savivaldybei. Statant tvorą arčiau nei 1 m iki sklypo ribos taikomi reikalavimai jos kiaurymių ir viso ploto santykiui, o jeigu ją statote ant sklypo ribos, reikia gauti kaimynų sutikimą.
Prieš renkantis tvorą, dėl ekonominų sumetimų yra naudinga žinoti aptveriamo sklypo perimetrą – tai leis geriau įvertinti kiek jums gali kainuoti vienas ar kitas tvoros pasirinkimas.

„Planuojant statyti tvorą, visada patariame pasitarti su specialistais apie sklypo išlyginimą, kad tvoroje būtų kuo mažiau perkirtimų ir ji atrodytų vientisa. Pagrindinis kriterijus renkantis tvorą yra kaina ir kokybė. Jei žmonės pasistatė namą ir dar turi papildomai lėšų kiemo teritorijai tvarkyti ir statyti tvorą, tuomet jie žvalgosi į modernesnę tvorą, derina ją pagal namo dizainą, stogo spalvą, klinkerį ir panašiai“, – teigia tvoromis prekiaujančios įmonės „Ryterna“ atstovas Darius Špakauskas.

Kadangi tvora yra sklypo dalis, reikia įvertinti ir estetinį faktorių. Neretai žmonės renkasi vienokią fasadinę tvorą ir kitokius sprendimus likusioms riboms aptverti. „Fasadas, sakoma, yra namo vizitinė kortelė ir jam dažniausiai pasirenkamas brangesnis produktas. Toms atkarpoms, kurios ribojasi su kaimynu, galima panaudoti ir pigesnius sprendimus, tarkime, segmentines arba vielines tvoras. Jei namas modernus – stogas lygus, langai dideli, daug stiklo, lygesnė apdaila, nėra senovinio dekoro, dažniausiai renkamasi kokybišką, neperkrautą, naujesnių technologijų tvorą. O gyvenantys senesniuose pastatuose, siekia, kad dekoras tvorą atitiktų“, – pasakoja tvoromis prekiaujančios UAB „Tvora“ atstovas Jevgenijus Moskvičiovas. Jis priduria, kad tai nėra griežta taisyklė ir konsultuojantis dėl tvoros išvaizdos padės namo nuotrauka – pagal ją galima parinkti įvairesnius variantus.

Tvirtinimas. Labai svarbu tvorą tinkamai įtvirtinti. Patikimiausia yra ją statyti ant pamatų. Priklausomai nuo tvoros tipo, gali reikėti lieti ir ištisinius arba naudoti surenkamus pamatus – vielinėms tvoroms jų gali ir neprireikti. „Tvora statoma ant gręžtiniu polių, kurie gręžiami 1,2 m gylyje, o kai kuriuo atveju ir iki 1,5-1,7 m gylio. Prie pastatytų stulpų galima, betonuoti linijinį pamatą, statyti surenkamus betoninius pamatus, vejos ar tvoros apvadus“, – sako D. Špakauskas.

Paprastos konstrukcijos tvoroms galima naudoti ir įkalamus stulpelius – taip išvengsite būtinybės betonuoti. „Jei aptveriate lauką ir renkatės vielinę tvorą, geriau naudoti tokius stulpelius, nes betonavimo darbai vielinei tvorai kainuoja maždaug tiek pat, kiek ir pati tvora. Tačiau dažniausiai betonuojamas pagrindas, kitaip užtikrinti tvoros tvirtumą galimybių nelabai yra. Labiausiai tvoros tvirtumą lemia gruntas – jeigu žiemą ir vasarą jis juda, įbetonuoti stulpeliai taip pat juda ir tvora gali pakrypti. Tačiau įtvirtinus tinkamai, žemiau įšalo lygio, ši problema neaktuali. Jei tvora uždara, esant labai stipriam vėjui, jis gali segmentą išrauti. Tokiu atveju, reikėtų pagalvoti apie uždaresnių konstrukcijų stipresnį tvirtinimą ypač vėjuotose vietose“, – pataria J. Moskvičiovas.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Ką būtina žinoti nusprendusiems tverti tvorą: įstatymai ir reikalavimai
Gyvatvorė – ir apsauga, ir puošmena
Tvora: medžiagos ir taisyklės

Tvorų tipai

Metalinės tvoros. Šio tipo tvorų yra įvairių rūšių. Jos pasižymi tvirtumu, taip pat egzistuoja daug ornamentinės puošybos galimybių. Svarbiausia, kad metalinė tvora būtų atspari atmosferos reiškiniams – tai pailgins jos tarnavimo laiką. „Metalinės tvoros yra cinkuojamos, dažomos gamykliniu milteliniu dažymu, danga apsaugoma nuo ultravioletinių spindulių bei korozijos. Tokioms tvoroms nereikia priežiūros ir jos nepraranda estetinio vaizdo. Net jeigu vartotojas iš pradžių ieško medinės tvoros, įvertinęs ilgaamžiškumą, jis gali rinktis ir metalinę tvorą su natūralios medienos vaizdu, spalva bei raštu“, – teigia Darius Špakauskas.

Segmentinės ir tinklinės tvoros. Šios metalinės tvoros ažūriškos, turi akutes, kurių dydis gali skirtis. Vielos tinklai gali būti pinti ir suvirinti. Jie dažniau naudojami didelių objektų aptvėrimui, tačiau tinka ir gyvenamiesiams sklypams.

Medinės tvoros. Pagrindiniai jų privalumai – natūralumas, įvairių puošybos sprendimų variantai ir sąlyginis paprastumas – turėdamas laiko ir medžiagų, medinę tvorą gali pasigaminti ir pats sklypo savininkas. Tiesa, medienos savybės yra pagrindinis tokių tvorų trūkumas. Tinkamai neparuoštą medinę tvorą reikės dažniau atnaujinti. Todėl patariama atsižvelgti į medienos apdorojimo metodą. Vienos medinės tvoros yra padengtos specialiomis impregnavimo medžiagomis, kitos – apdorotos termiškai. Šie metodai pailgina tvoros tarnavimo laiką, kadangi neleidžia jai pūti.

Plastikinės (PVC) tvoros. Pagrindinis jų privalumas – atsparumas atmosferos sąlygoms (ultravioletiniams spinduliams, drėgmei) ir ilgaamžiškumas. Norint užtikrinti tvirtumą, jų apatiniai skersiniai gaminami iš aliuminio profilio.

Kainos. J. Moskvičiovas skiria du kainų segmentus. Pirmasis – tinklinės bei segmentinės tvoros, o į antrąjį, brangesnį, įeina kiti pasirinkimai. „Kainų skirtumas tarp jų nemažas. Tinklas rulonuose arba segmentinės tvoros yra pigiausias sprendimas. Tačiau visi kiti produktai yra 2-3 kartus brangesni. Tai ir kitas svoris, daugiau metalo, padengimų, išskirtiniai sprendimai. Jei žmogus gali leisti sau daryti ne segmentinę ir ne vielinę tvorą, jis turi didesnį pasirinkimą“, – teigia pašnekovas.

Kiti pasirinkimai

Gyvatvorės. Norint turėti gyvatvorę, reikia pasodinti atitinkamus augalus – geriausia visžalius, ir palaukti, kol jie suaugs į vieną tankią tvorą. Tinkamai prižiūrima tokia tvora atrodo estetiškai ir išskirtinai, tačiau reikia atsižvelgti į tai, kad šio tipo tvora reikalauja daugiau priežiūros nei bet kuri kita rūšis – ją reikia nuolatos apkarpyti, laistyti, purenti dirvą, šalinti piktžoles.

Mūrinės tvoros. Aklinos mūrinės tvoros yra požiūrio reikalas, tačiau, pavyzdžiui, silikatinė siena estetinės vertės nepadidina. Išeitis norintiems mūrinti tvorą, yra rinktis tokias medžiagas kaip degtos plytos ar akmenys, tačiau tokios tvoros kaina būtų itin didelė, tuo labiau, kad norint visiškai atsiverti nuo aplinkos, yra ir pigesnių sprendimų. Be to, tokia tvora tinka ne visiems pastatams – pilna mūrinė tvora gali užgožti lengvos konstrukcijos namą savo masyvumu. Išeitis gali būti tam tikros atkarpos ar plytiniai bei akmeniniai tvoros stulpai. Galima rinktis specialią metalinę konstrukciją – jos karkasas užpildomas akmenimis, o centre tvirtinamos tvoralentės ar metaliniai strypai.

Be tvoros. Kai kuriose Vakarų šalyse galite pamatyti, kad priemiestyje stovintys namai apskritai neturi tvoros – tiesa, paprastai tvora skiria kaimyninius sklypus, o ne sklypą nuo gatvės. Toks sprendimas sutaupytų pinigų, tačiau reikėtų įvertinti gyvenimo sąlygas – ar turite vaikų, gyvūnų, ar gyvenate saugiame rajone, kiek jums svarbus privatumas – net ir mažiausia tvora suteikia bent dalį saugumo. Svarbus ir estetinis aspektas – nors vizualiai sklypas be tvoros išplečia erdvę, jei kaimyniniai namai aptverti, namas be tvoros gali atrodyti neužbaigtas, nepaisant to, kad tvoros atsisakėte sąmoningai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis