Tvenkinio dumblas. Kaip su juo kovoti?

Visiškai švarių, be dumblo, tvenkinių nebūna, nes biologinis balansas juose niekada nebus idealus, tačiau būtina palaikyti pusiausvyrą vandens telkinyje. Vis tik su dumblo pertekliumi bent kartą gyvenime yra susidūrę daugiau nei 80 procentų tvenkinių savininkų.

Palankios sąlygos dumbliams augti

Pernelyg didelis dumblių augimas rodo, kad ekologinė tvenkinio pusiausvyra sutrikdyta. Tai dažnai pastebima naujuose tvenkiniuose arba pavasarį, kai vanduo sparčiai šyla. Dumbliai minta nereikalingomis maisto medžiagomis ir veši ten, kur daug pernykščių lapų, negyvų augalų, žuvų liekanų, prastas tvenkinio dugnas. Fosfatai – maistinė dumblių medžiaga. Net, iš pažiūros, normaliame tvenkinio vandenyje, neretai jų būna per daug. Norėdami sužinoti fosfatų koncentraciją savo tvenkinio vandenyje, galite kreiptis į vandens tyrimų laboratoriją ir vandenį ištirti. Pasak specialistų, net ir nežymiai viršyta leistina norma gali būti spartaus dumblių augimo priežastis. Fosfatų kiekis vandenyje padidėja dėl šių priežasčių: mažas deguonies kiekis vandenyje, per didelis negyvų augalų kiekis tvenkinio dugne, nepratekamas vanduo senokai keistas.

Pirmoji pagalba

Dumblių gausa daro įtaką vandens kokybei, vandens augalams, kai kurie melsvadumbliai išskiria žuvims ir žmonėms pavojingas medžiagas. Jei tvenkinys nėra labai prižėlęs, užteks išfiltruoti vandenį ir išrauti dumblius rankomis. Norėdami, kad dumbliai taip staigiai neplistų, graibštu turėtumėte reguliariai žvejoti juos tvenkinio paviršiuje. Tačiau tokia dumblių žvejyba gana sudėtinga. Todėl norėdami pažaboti dumblių dauginimąsi vis tiek turėsite pašalinti maistinių medžiagų perteklių vandens telkinyje.

Shutterstock nuotr.

Natūralūs vandens filtrai

Jei maistinių medžiagų koncentracija tvenkinyje nėra per didelė, įprastai, dumbliai su kitais augalais gyvena taikiai. Tačiau kai tik maistinių medžiagų kiekis padidėja, dumbliai ima viršų. Todėl vos tik vanduo pradeda šilti, nepamirškite augalų patrumpinti. Tokie augalai greičiau auga ir yra atsvara dumbliams, pastariesiems nebepakanka maistinių medžiagų ir jų augimas sulėtėja.

Plaukiojantys plačialapiai vandens augalai (vandens lelijos, lūgnės ar plūduriuojančios plūdės) uždengia tvenkinio paviršių, todėl saulės spinduliai sunkiai prasiskverbia į dugną ir vanduo ne taip greitai įšyla. Jeigu dėl kažkokių priežasčių šie vandens augalai neperžiemojo, pavasarį laikas į jų vietas sodinti naujus. Labai svarbi vandens augalų grupė – panardinami augalai. Šiai grupei priklauso: paprastoji nertis, plūdė, griovenė, vandens samana, kanadinė elodėja.

Būtent šie augalai, apželdinant tvenkinį, neretai būna nepelnytai pamiršti, nes nuo kranto jų nesimato, o ir vandens telkinio jie nepuošia. Tačiau panardinami augalai atlieka didžiulį darbą – gausiai gamina deguonį ir sunaudoja perteklines maistines medžiagas, taip filtruodami vandenį ir sudarydami konkurenciją dumbliams. Ypatingas tvenkinio biologinis filtras – žuvys.

Baltieji amūrai ir paprastieji plačiakakčiai labai naudingi. Kūdrų savininkai tarpusavyje dalijasi tokiu kovos su dumblu receptu: į vandens telkinį reikia supilti kilogramą rupios druskos ir luktelėti. Netrukus žuvę dumbliai iškyla į vandens paviršių. Gali būti, kad šį procesą teks pakartoti keletą kartų, kol tvenkinio vandenį visiškai išvalysite. Teko girdėti ir apie miežinių šiaudų briketus, naudojamus vandeniui filtruoti. Gal todėl, kad šiaudai nebrangūs, dažnas yra šį būdą išbandęs. Vis tik poveikis nėra didelis ir dažnai aiškiai matomų rezultatų neduoda.

Shutterstock nuotr.

Elektriniai filtrai

Minėta, kad dumbliams daugintis itin palankias sąlygas sukuria saulė, kuri gausiai šildo tvenkinio vandenį. Todėl norint šį procesą nors kiek pristabdyti, būtina įrengti UV filtrą. Jį nesunku instaliuoti jau iškastame tvenkinyje: reikia tik įmerkti į vandenį ir įjungti į lauko kištukinį lizdą. Filtras surenka ne tik plaukiojančius stambius nešvarumus, bet ir smulkius dumblius. Filtro viduje paslėptos kempinės yra lengvai išmontuojamos ir išplaunamos po tekančio vandens srove. Minusas – vieno filtro užtenka vos 20 kvadratinių metrų tvenkiniui, jei vandens telkinys didesnis – jų reikės kelių. Labai naudinga turėti filtrą su UV-C spindulių lempa. Ši naikina dumblių genetinę informaciją, tad dumbliai nebegali daugintis. Tvenkinio žuvims ši lempa nekenkia. Tai gana brangus pirkinys. Lempa dažniausiai keičiama kartą per metus, jos veikimo laikas maždaug 8000 valandų. Vis tik balandžio–gegužės mėnesiais, kai vanduo sparčiai šyla, be jos neišsiversite. Jeigu lempa jau naudota, rekomenduojama ją pakeisti. Taip pat labai svarbu išvalyti apsauginę UV-C filtro stiklo rankovę, nes apsinešusi ji stipriai mažina filtro veiksmingumą.

Cheminiai filtrai

Cheminiai preparatai nors ir duoda apčiuopiamą naudą, neretai tuo pačiu ir kenkia – sudirgsta tvenkinyje besimaudančių žmonių oda, pasitaiko, kad išnyksta kai kurie augalai, pakenkiama žuvims. Todėl jie gali būti naudojami, kaip kraštutinė priemonė, kai visi aukščiau minėti būdai nepadeda. Dauguma cheminių preparatų suardo dumblių struktūrą, todėl jie nebegali daugintis ir žūva. Dumbliams iškilus į paviršių juos nesunku išgriebti graibštu. Valydami cheminėmis priemonėmis, kruopščiai laikykitės instrukcijų. Ženklas, jog viską atlikote teisingai – pasikeitusi vandens spalva. Vis tik, kad ir kokį gerą poveikį žadėtų cheminių preparatų gamintojai, atminkite – tai kova su pasekmėmis, bet ne su priežastimis. Nepašalinus priežasčių – tvenkinys netrukus vėl prižels.

Šaltinis: mailius.info

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis