Trumpas vejos žodynas: kas yra fuzariozė, rūdys ir skarifikavimas?

"Vejapjovė", "žolė" ir "laistymas" neturėtų būti vieninteliai su veja susiję žodžiai, kurios žino jos savininkas. Norint turėti sveiką veją reikia žinoti kur kas daugiau. Jei iki šiol į veją žiūrėjote tik kaip į žalią plotą, tačiau norite, kad ji augtų gražesnė, turite ne tik pasiryžti rasti laiko ir kantrybės jai prižiūrėti, bet ir papildyti savo žinias. Kodėl nepradėjus nuo keleto elementarių sąvokų?

Aeravimas - procesas, kurio metu suvarpomas dirvožemis, suformuojant siauras, bet pakankamai gilias (iki 8 cm) duobutes.  Tai daroma tam, kad veja lengviau gautų augimui reikalingų komponentų - vandens, trąšų, deguonies ir mikroelementų. Efektyviausiai aeravimas atliekamas specialiu prietaisu aeratoriumi, tačiau galima tai atlikti ir kitais, buityje įprastesniais įrankiais (pvz, šakėmis ar kitu duobutę padaryti galinčiu įrankiu). Egzistuoja netgi vejos aeravimui skirti specialūs padai, kuriuos pritvirtinę prie avalynės, galėsite aeruoti veją tiesiog vaikščiodami ant jos. Daugiausiai naudos duoda pavasarinis aeravimas, nors tai atlikti galite iki rudens.

Dėmėtligė. Grybinė vejos liga. Ant stiebų atsiranda gelsvai rudos apie 0,5-1,5 cm dydžio dėmelės. Dažniausiai dėmėtligė plinta esant karštiems orams. Su liga kovojama purškiant fungicidus, skarifikuojant ir smėliuojant veją, taip pat patartina veją aeruoti.

Dirvos PH. Rodiklis, nurodantis dirvos rūgštingumą. Tinkamas dirvos rūgštingumas žolei augti turėtų būti - 5,5-6, tačiau ne mažesnis nei 5. Apskritai sodininkystei tinkamos dirvos rūgštingumas turėtų būti 5,6-7,2 (silpnai rūgšti arba neutrali). Tikslus dirvos rūgštingumas gali būti nustatomas specialiais matuokliais, apytikslį galite nustatyti iš dirvoje augančių augalų - rūgštinę terpę labiau mėgsta samanos, našlaitės. Žolė prasčiau dygsta tiek esant per rūgščiai dirvai, tiek per daug kalkėtai.

fotolia.com

Dirvos nukalkinimas (vejos nukalkinimas). Tai dirvos paveikimas šarmu, sumažinant jos rūgštingumą. Nukalkinimą, jei matome, kad reikalinga (dirva per rūgšti), reikėtų atlikti dar prieš sėjant, tačiau net ir esant tinkamam PH, nedirbama ar kitaip nejudinama, pavėsyje, drėgnose ir labiau suplūktose vietose esanti dirva  yra linkusi rūgštėti. Tad verta kas 2-3 metus patikrinti dirvos rūgštingumą ir prireikus ją nukalkinti, pavyzdžiui, granuliuotomis kalkėmis.

Fuzariozė (kitaip - sniego pelėsis). Grybinė vėjos liga, kai vejapasidengia balta ar sidabrine spalva, susiformuoja veltinis. Ši liga paprastai atsiranda pavasarį, kai tirpsta sniegas, yra vėsu, drėgna ir tokie orai laikosi ilgą laiką. Per didelis sniego sluoksnis ant vejos tik paskatina šį procesą. Aptikus sniego pelėsį reikia imtis priemonių - pirmiausia veją skarifikuoti, kad pašalintumėte kuo daugiau veltinio, aeruoti ir patręšti.

Miltligė. Dar viena grybinė liga pažįstama, gerai pažįstama daržininkams. Dažniausiai miltligė plinta nusistovėjus karštiems ir sausiems orams. Jos požymis yra ant stiebų atsiradusi balkšva miltus primenanti medžiaga. Radus miltligės židinį, patariama pažeistus stiebus išpjauti ar iškasti, nupurkšti fungicidais ar tręšiant normuoti azoto kiekį.

NPK. Šia santrumpa žymimas augalų augimo "trejybė" - azotas, fosforas ir kalis. Kaip ir kitiems augalams, taip ir žolei neturėtų pritrūkti šių maistinių medžiagų, jei norite, kad ji būtų sveikos spalvos - tamsiai žalia.  Jei vejoje pradeda trūkti maistinių medžiagų, ji pradeda apaugti
dobiliukais, piktžolėmis, samanomis, užpuola grybelinės ligos. Šių medžiagų veja daugiausiai gauna per trąšas.

Rūdys, liga kai ant lapelių atsiranda gelsvos, kartais net oranžinės pūslelės. Dažniausiai puola nusilpusią veją, taip pat plinta vyraujant karštiems ir sausiems orams. Geriausia prevencija ir gydymas  – pilnai aprūpinti veją reikiamomis maistinėmis medžiagomis: kaliu, azotu, fosforu.

fotolia.com

Skarifikavimas. Procesas, kurio metu nuo vejos pašalinami pertekliniai augalai, jų liekanos, taip suteikiant vejai daugiau galimybių gauti šviesos ir deguonies. Skarifikuojama specialiu prietaisu skarifikatoriumi, specialiu grėbliu ar tiesiog grėbliu lapams.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis