Tinkamas lauko apšvietimas – kaip nepasiklysti renkantis

Lauko apšvietimas yra svarbi eksterjero dalis, kuri atlieka tiek estetinę, tiek praktinę funkciją – užtikrina jūsų saugumą, apšviesdamas takelius bei laiptelius. Šiandien lauko šviestuvų pasirinkimas rinkoje yra iš tiesų nemažas. Tad į ką verta atsižvelgti renkantis šviestuvus savo sklypui?

Lauko apšvietimo tipai

Lauko apšvietimą galima rūšiuoti į tris tipus: apsauginį arba budintį, kuris apšviečia sklypo perimetrą ir tas zonas, kur dažniausiai vaikštoma; funkcionalųjį, kuris leidžia lengvai orientuotis tamsiuoju paros metu lauke (pavyzdžiui: lauko keliukų, pavėsinės, terasos ir kitas panašus apšvietimas) ir dekoratyvinį, skirtą išryškinti tam tikrą objektą ir sukurti estetiškai patrauklų efektą.

Apsauginis. Apsauginis apšvietimas paprastai yra itin ryškus ir apšviečiantis vaizdo kameromis stebimo sklypo perimetrą, jis būna išdėstytas tam tikruose, strategiškai parinktuose, namo, sodybos ar įmonės teritorijos taškuose.

Shutterstock

Funkcionalusis. Šis apšvietimas yra mažiau ryškus už apsauginį, bet teikia pakankamai šviesos, kad galima būtų lengvai orientuotis erdvėje. Juo apšviečiami įėjimai, takeliai, laipteliai bei kiemo poilsio zonos. Prie įėjimo į namus, garažą ar ūkinius pastatus dažniausiai kabinami sieniniai šviestuvai, rekomenduojama rinktis tokius šviestuvus, kuriuos būtų galima įjungti ir iš namų. Svarbu apšviesti takelius bei laiptelius, kuriais yra dažnai vaikščiojama, nes taip galima išvengti nelaimingų atsitikimų. Jiems apšviesti patariama rinktis šviestuvus, kurie neskleidžia akinamai ryškios šviesos, šių šviestuvų šviesta turėtų sklisti kaip galima toliau ir apšviesti kuo didesnį žemės plotą. Poilsio zonai (terasai, pavėsinei) apšviesti rekomenduojama rinktis prislopintą šviesą skleidžiančius šviestuvus, kurie apšviestų stalo paviršių.

Shutterstock

Dekoratyvinis. Dekoratyvinis apšvietimas padeda sukurti atmosferišką ir patrauklų kiemo vaizdą tamsiuoju paros metu. Šiuo apšvietimu paprastai yra apšviečiami medžiai, gėlynai, alpinariumai arba vandens telkiniai. Dekoratyvinių šviestuvų šviesa yra neryški ir išskirtinai dekoratyvinė.

Shutterstock

Į ką atsižvelgti renkantis?

Energijos sąnaudos. Lauko šviestuvai paprastai yra įjungti ilgą laiką, todėl svarbu įvertinti šviesos šaltinių efektyvumą. Šviesos šaltinių efektyvumas matuojamas Im/W, kuris nurodo, kiek sunaudotas elektros energijos vatas išskiria šviesos. Specialistai, renkantis lauko šviestuvus, paprastai nerekomenduoja rinktis kaitrinių lempučių, kurios sunaudoja daug elektros energijos. Vietoje to rekomenduojama rinktis kompaktines liuminescencines lempas arba šviesos diodines lempas, padedančios taupyti energiją.

Atsparumas drėgmei. Apsaugos nuo drėgmės klasė lauko šviestuvuose yra žymima raidėmis IP. Kad šviestuvas būtų tinkamas lauko sąlygoms, jis turi būti pakankamai hermetizuotas, jo apsaugos nuo drėgmės klasė turi būti ne mažesnė nei 23 (žymima IP 23). Šiandien rinkoje daugiausia yra prekiauja šviestuvais, kurių IP yra 43. Kuo šis skaičius aukštesnis, tuos šviestuvas yra atsparesnis ir saugesnis. Lauke montuojami šviestuvai privalo turėti izoliuotus laidus ir jungiklius

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis