Terasos lentos: kurios greičiausiai pus, o kurios brangiausiai kainuos?

Terasa yra puikus jūsų kiemą papildantis ir laisvalaikį praturtinantis sprendimas. Nors ją galima įsirengti ne tik iš lentų, o tarkime, iškloti plytelėmis, dėl dalinai paprastesnio įrengimo, dauguma žmonių pirmiausia žvalgosi į lentomis išklotą terasą. Terasos lentos skiriasi ne tik medienos rūšimi, tačiau ir apdorojimu, kilme, kokybe, paviršiaus profiliu bei kitais kriterijais. Ką reikėtų žinoti?

Terasoms naudojamų medienos rūšių yra bent keletas:

Impregnuotos terasos lentos. Daugybę tradicinių medienos rūšių, kurios naudojamos lauke būtina impregnuoti, nes ji bus nuolat veikiama atmosferos reiškinių, dėl ko gali pradėti pūti, pelyti ir prarasti spalvą. Patogiausias iš būdų yra rinktis giluminiu būdu impregnuotas terasos lentas. Taip ne tik patogiau, kadangi patiems bent jau kurį laiką nereikia nieko daryti, tačiau taip pat impregnantas pasiskirsto visoje medžiagoje. Dažniausi pasirinkimai - impregnuota pušis ar eglė. Kaina pakankamai neaukšta, tačiau tokios lentos vėliau reikalauja daugiau sezoninio rūpesčio, priežiūros ir atnaujinimo, nėra tokios ilgaamžės, palyginus su kai kuriomis kitomis rūšimis. Kita vertus, tokia terasa malonumų suteiks ne vieną vasarą.

Termiškai apdorotos lentos. Nors patys tokių lentų nepasigaminsite, tačiau galite įsigyti jų iš tiekėjų. Termiškai apdorotos lentos būna paveiktos aukšta temperatūra, iš jų išgaruoja drėgmė ir tokia lenta tampa kur kas atsparesnė aplinkos veiksniams. Jų nebereikia papildomai impregnuoti, kadangi mediena yra visiškai apsaugota. Tiesa, priklausomai nuo būklės, šias lentas vis viena reikės alyvuoti. Dažniausiai termiškai apdorojami spygliuočiai, pušis ir eglė, tačiau šis metodas leidžia naudoti ir lapuočius medžius, kurie tradiciškai yra mažiau atsparūs aplinkos sąlygoms. Populiarėja uosis, kuris įprastai sukeltų daugiau problemų, tačiau apdorotas termiškai gali būti lygiavertiškai naudojamas lauke. Tokių lentų kaina aukštesnė už impregnuotų giluminiu būdu.

Maumedis. Nors tai irgi spygliuotis kaip pušis ar eglė, jį verta išskirti į atskirą kategoriją. Visų pirma, maumedis pasižymi savita faktūra ir yra itin ilgaamžis.Dėl šių priežasčių savininkai yra linkę rinktis būtent maumedžio terasą. Šis medis yra gana sakingas, atsparus drėgmei, todėl įprastomis sąlygomis jo nebūtina ir impregnuoti. Maumedžio nebūtina netgi papildomai dengti, tačiau kai kuriems savininkams nepatiks, kad veikiamas aplinkos veiksnių medis pilkėja. Trūkumas - tai nepigi terasa, mediena linkusi sluoksniuotis ir šerpetotis, todėl po įrengimo pradžios praėjus keletui sezonų, verčiau neišeikite į terasą basomis.

Shutterstock nuotr.

Netradiciniai pasirinkimai. Iš esmės prie “netradicinių pasirinkimų” galėtume priskirti lietuvišką kietmedį, kadangi šis nėra dažnai naudojamas lauke. Ir vis dėlto, kaip jau minėta, populiarėjant termiškai apdorotam uosiui, tai pamažu gali tapti įprastu pasirinkimu. Netradiciniais pasirinkimais galėtume vadinti ir ąžuolą, kuris, kaip ir uosis reikalauja papildomo apdorojimo, tačiau po to yra tinkamas naudoti terasoms. Itin atsparus kedras Lietuvoje irgi nėra dažnas pasirinkimas, ypač dėl jo kainos.Tačiau visas egzotiškumo kategorijas atitinka tropiniai, iš užsienio atvežti lapuočiai, augantys Brazilijos, Afrikos ar Indonezijos miškuose.

Jų yra daugybė rūšių, tačiau Lietuvoje pasitaiko tik viena kita, pavyzdžiui tikas, balau, cumaru, ipė ir panašiai. Tokia mediena puikiai tinka eksploatacijai lauke, nes yra itin atspari drėgmei bei labai tvirta. Šios savybės labai patiks savininkams, kurie nori kuo mažiau priežiūros, tačiau naudingos savybės ateina su didele kaina - tai, vertinant vien medienos rūšis, yra vidutiniškai brangiausias pasirinkimas, atsieisiantis nuo keliasdešimt eurų už kvadratinį metrą.

Medžio kompozito lentos, medžio plastiko kompozito lentos, dažnai žymimos WPC (wood plastic composite - medžio plastiko kompozitas). Nors tai nėra 100 % mediena, tai yra geras variantas praktiškiems bei modernumą vertinantiems žmonėms. Medžio-plastiko kompozito lentas sudaro medienos pjuvenos ir PVC. Tai labai ilgaamžiškos lentos. Nors natūraliai mediena reikalauja daugiau priežiūros, dažniausiai teigiama, kad verčiau paieškoti gaminių, turinčių būtent didesnį medienos santykį. Tokia terasa bus stabilesnė, atsparesnė įbrėžimams ir deformacijoms karštu oru. Jų pagrindinis trūkumas yra aukšta kaina. Taip pat kai kuriems savininkams gali būti sunku priprasti, kad tai visgi ne medinė terasa - nežymiai skiriasi jų išvaizda ir jausena vaikštant basomis.

Lygios ar rifliuotos? Terasos lentos gali būti tiekėjo siūlomos lygiu arba banguotu paviršiumi. Pasirinkimą gali lemti ne tik estetika, tačiau ir praktiškumas: kaip ir galima tikėtis, rifliuotas terasos lentas sunkiau valyti, kadangi tarpuose kaupiasi daugiau purvo, tačiau jos yra mažiau slidžios.

Vietinė ar atvežtinė mediena? Nors eglės, pušys bei maumedžiai auga ir pas mus, tačiau Šiaurėje, Skandinavijoje, šiaurinėse Rusijos dalyje, esant atšiaurioms sąlygoms auga tvirtesnės šių medžių rūšys, kurios kartu yra ir atsparesnės drėgmei. Vietinė mediena kainuos pigiau, tačiau atvežtinė dažniausiai turės geresnes atsparumo drėgmei savybes.

Medienos klasės. Kartais, dažniausiai įprastos ar giluminiu būdu impregnuotos lentos yra siūlomos pagal klases, žymimas raidėmis A, B, arba C. Žymėjimai gali nežymiai varijuoti priklausomai nuo gamintojo, tačiau priimta, kad A raide žymimos aukščiausios kokybės lentos, C mažesnės kokybės. Tai nulemia jų kainą - C klasės lentų kaina yra mažesnė, tačiau, kaip jau turbūt akivaizdu, taupote kokybės ir išvaizdos sąskaita.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis