Svarbiausi lauko židinio įrengimo aspektai

Vasaros vakarai praleisti su šeima bei draugais prie rusenančio lauko židinio gali tapti jaukiais prisiminimais, kurie sušildys atėjus žiemai. Nusprendus įsirengt šį mažosios architektūros statinį, pirmiausia reikia gerai apgalvoti keletą svarbių aspektų.

Lauko židinio tipas. Pirmiausia reikia apsispręsti kokio židinio norėsite. Galima rinktis iš malkomis kūrenamo, anglimis kūrenamo ir dujinio židinio. Kiekvienas židinio tipas turi savų privalumų bei trūkumų.


Malkomis kūrenami židiniai pasižymi išskirtiniu atmosferiškumu. Prie tokių židinių itin malonu leisti laiką, nes galima užuosti degančių malkų kvapą bei girdėti spragsinčią ugnį. Taip pat juos paprasčiau įsirengti, palyginus su dujiniais židiniais. Galima sukurti išskirtinį ir unikalų jų dizainą. Kita vertus, malkomis kūrenami židiniai kelia didesnę gaisro riziką, jie skleidžia dūmus ir yra sunkiau valomi.


Shutterstock


Dujiniai židiniai yra patogūs, lengvai uždegami, švaresni, palyginus su malkomis kūrenamais židiniais. Taip pat jie yra saugesni. Norint įsirengti tokį židinį, reikia atsivesti dujas, tad tam reiks samdyti specialistą. Dar vienas tokio židinio minusas – jaukumo trūkumas.


Lauko židinio paskirtis. Prieš įsirengiant lauko židinį, taip pat reikia apgalvoti, kam jis bus skirtas. Ar jis bus skirtas šilumos skleidimui? Ar tai bus ir maisto gaminimui skirta vieta? Jeigu lauko židinyje planuojate gaminti maistą, reikia apgalvoti vietą grotelėms, jos turi patogiai išsiimti ir įsistatyti atgal į savo vietą. Taip pat patogu įsirengti židinį su staliuku ant kurio būtų galima iš karto dėti iškeptą maistą. Jeigu manote, kad lauko židinys bus aktyviai naudojamas – galima įsirengti židinį su priėjimu iš abiejų pusių.


Shutterstock


Dizainas. Kuriant židinio dizainą, svarbu įvertinti tiek namo architektūrą, tiek kitas sklype esančias konstrukcijas, tiek pačią aplinką. Židinys turi susilieti su aplinka ir tapti integralia jos dalimi. Svarbu tinkamai parinkti jo formą, apdailines medžiagas bei dydį. Židinio medžiagos turėtų derėti su namo architektūrinėmis detalėmis, o dydis – su masteliu.


Vieta ir saugumas. Renkant vietą lauko židiniui, svarbu laikytis priešgaisrinės apsaugos reikalavimų. Ugniavietė negali stovėti greta medinių pastatų, kuro arba šieno saugyklų. Nuo namų ir medžių ji turėtų būtų nutolusi apie 6 metrus. Geriausia, kad lauko židinys stovėtų užuovėjoje, atsuktas į rytus.


Parinkus vietą, dar reikia išsiaiškinti ar joje nėra požeminių vamzdynų, nutiestų komunikacijos laidų, nes tai gali vėliau sukelti problemų, jei juos tektų keisti ar remontuoti. Taip pat reikėtų vengti vietos, kurioje subėga ir kaupiasi vanduo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis